De kleur van gezond tandvlees is roze. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen.
Tandvlees wordt gingiva genoemd. Gezonde gingiva heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd.
Is alle tandplak en tandsteen verwijderd, dan zal uw tandvlees weer de gezonde roze kleur krijgen en niet meer gezwollen eruit zien. Het bijhouden door uzelf en onze professionals voorkomt het weer terugkeren van uw tandvleesproblemen.
Ontstoken tandvlees zorgt ervoor dat je tandvlees pijnlijk en geïrriteerd aanvoelt. Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen en bloedt tijdens het poetsen. Tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken.
Helpt met zout spoelen tegen tandvleesontsteking? Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees. Toch raden we u aan om te kiezen voor een mondspoeling die rook andere middelen bevat die de ontsteking tegengaan.
Gezond tandvlees is koraalroze van kleur, al kan het door de aanwezigheid van meer pigment bij mensen met een donkere huidskleur meer bruin of paars zijn. De hoofdoorzaak van bloedend tandvlees is de opbouw van tandplak langs de rand van het tandvlees (waar het tegen de tand aan ligt).
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten. Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen. Volkorenbrood is een goede bron van vezels. Vitamine D – Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking.
Een van de meest voorkomende redenen is parodontitis, oftewel tandsteen. Tandsteen vormt zich niet alleen op de tanden en kiezen, maar op den duur ook onder het tandvlees. Dit kan ervoor zorgen dat het tandvlees en de omliggende weesfels geÏnfecteerd raken en zich terugtrekken of zelfs afsterven.
Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees. Rokers hebben dit vaker dan niet-rokers. Het is belangrijk om de ontsteking te stoppen, vooral als u het regelmatig heeft of als het lang duurt voor het overgaat.
De basis van een gezond en sterk gebit is gezond tandvlees. Je kunt het tandvlees en je kaakbot zien als het fundament van je gebit. Naast een sterke rij tanden en kiezen hoort er ook mooi roze tandvlees bij een gezond gebit. Het tandvlees ligt strak rondom de tanden en kiezen en het bloedt niet bij het reinigen.
Parodontitis gaat niet vanzelf over. Om dit te genezen zal er een paro-protocol moeten worden opgestart.
"Op het moment dat je ontstoken tandvlees hebt en daar niets aan doet, gaat het dieper zitten. Dat kan leiden tot een chronische ontsteking, parodontitis. Dat is in de eerste plaats slecht en gevaarlijk voor je gebit. Je kan er tanden en kiezen door kwijtraken.
Door tussen je tanden en kiezen te stoken, ragen of flossen, (ook wel interdentaal reinigen genoemd) houd je ook die lastige plekken goed schoon. Wij raden aan om dagelijks eenmaal te ragen, stoken of flossen.
Een tekort aan vitamine C kan leiden tot bloedend tandvlees. Eén van de symptomen van ontstoken tandvlees. Een ander voorkomend kenmerk van vitamine C tekort is opgezwollen tandvlees.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Water zonder prik, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor uw gebit. Houd zure dranken niet in uw mond, maar slik ze direct door. Neem niet iedere keer een klein slokje, maar drink het in één keer op.
Gember kan de groei van verschillende bacteriën afremmen. Op deze manier kan het helpen om je mond en je gebit gezond te houden. Het gaat namelijk ook bacteriën tegen die gelinkt worden aan tandvleesontstekingen.
Teruggetrokken tandvlees is een aandoening waarbij de wortels van je tanden bloot komen te liggen en daardoor kwetsbaarder worden. Een lichte vorm van teruggetrokken tandvlees kun je zelf prima behandelen. Wanneer teruggetrokken tandvlees daarentegen te ernstig wordt, is het alleen nog te herstellen met een ingreep.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
De hele dag door thee drinken
Volgens recent onderzoek van de British Dental Association kan het drinken van zure dranken, zoals fruitige thee of gearomatiseerd water tussen de maaltijden, het glazuur van je tanden beschadigen. Of erger nog, je loopt zelfs het risico je tanden te verliezen.
Gezond tandvlees bloedt nooit. Gebruik dagelijks een tandenstoker of rager om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen. Zo voorkom je ontstoken tandvlees. Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot 7 keer per dag, 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes.
Gezond tandvlees voor iedereen
Gelukkig is het niet moeilijk om het gezond te houden: door twee keer per dag twee minuten goed je tanden te poetsen, ragers te gebruiken en eventueel iets extra's te doen, houd je je tandvlees gezond en sterk. Voor extra advies kun je het beste naar je tandarts of mondhygiënist gaan.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.