Lactose-intolerantie kan klachten veroorzaken zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Deze klachten kunnen vaak verholpen worden met een dieet.
Wanneer je lichaam te weinig lactase aanmaakt (lactasedeficiëntie) en lactose niet goed kan opnemen (lactosemalabsorptie) dan kan dit leiden tot klachten. Veel voorkomende symptomen van een lactose-intolerantie zijn onder andere misselijkheid, huiduitslag, een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en diarree.
Lactose-intolerantie test bij de huisarts
Een lactose-intolerantie test die veel wordt afgenomen is een waterstof-ademtest. Hierbij wordt waterstof in de uitgeademde lucht gemeten. Dit wordt zowel gedaan voordat een suikeroplossing met lactose is gedronken als nadat deze suikeroplossing is gedronken (3 uur erna).
Welk soort brood is lactosevrij? In principe is elk brood dat is gemaakt volgens normaal recept, dus op waterbasis, lactosevrij. Enkele soorten die er om bekend staan lactosevrij te zijn, zijn: bruin brood, knäckebröd, volkorenbrood, meergranenbrood en speltbrood.
Symptomen voedselallergie en -intolerantie
Luchtwegproblemen, zoals piepend ademhalen, hoesten en benauwdheid. Jeukende en tranende ogen. Maag- en darmklachten, zoals buikpijn en/of -krampen en diarree. Misselijkheid.
Winderigheid en diarree. Misselijkheid en overgeven. Uitzonderlijk kan een lactose intolerantie ook gepaard gaan met andere symptomen zoals vermoeidheid en gewichtstoename.
In tegenstelling tot de magere variant is er wel halfvolle yoghurt te verkrijgen die vrij is van lactose. Doordat het tussen de 1,5% en 1,8% vet bevat is het de gezondste variant lactosevrije yoghurt die er te verkrijgen is.
Zonder dit enzym kan de dunne darm de melksuiker niet verwerken en komt het onverteerd in de dikke darm terecht. De darmbacteriën vergisten de lactose. Dit merk je meestal na een half uur tot 2 uur na het eten. De klachten zijn meestal buikpijn, krampen, braken, winderigheid, diarree of verstopping.
Lactose-intolerantie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid lactose die iemand met eten en drinken binnenkrijgt. Een diëtist kan bepalen hoeveel lactose iemand kan verdragen en de voeding hier op aanpassen. Hierdoor worden de klachten vaak minder.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten. Soms komen ze wat later, bijvoorbeeld als je maag wat trager werkt (vertraagde maaglediging). Hoeveel last je van melkproducten hebt, hangt af van je gevoeligheid voor lactose en van de hoeveelheid lactose die je gegeten hebt.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Omdat de afname van lactase activiteit genetisch bepaald is – en feitelijk een natuurlijk proces! – kan primaire lactose intolerantie tegenwoordig met een eenvoudige DNA-test in bloed worden aangetoond.
De genotypering van het MCM6 gen is vanaf 15 november 2021 aan te vragen via Zorgdomein SALT met de omschrijving lactose-intolerantie genotypering (MCM6) en wordt bepaald in 10 ml vers EDTA bloed. De test wordt wekelijks ingezet met een responstijd van 5-7 dagen en kost ongeveer 85 euro.
Afvallen met een eiwitdieet en lactose intolerantie
Als we op Dieetkompas advies moeten geven om te gaan afvallen, noemen we vaak het eiwitdieet. Kun je nog afvallen met het eiwitdieet als je last hebt van lactose intolerantie? Op zich is dat wel mogelijk, hoewel veel eiwitten in melkproducten zitten.
De eerste stap die je moet nemen wanneer je vermoedt dat je een voedselintolerantie hebt, is een afspraak maken bij de huisarts.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Lactose-intolerantie is wat anders dan een koemelkallergie. Bij een lactose-intolerantie ben je namelijk gevoelig voor de melksuikers in een product. Bij een koemelkallergie reageert het lichaam allergisch op de eiwitten die in koemelk zitten.
Nee. Pindakaas wordt gemaakt van pinda's, plantaardige olie en vet, zout, en eventueel nog wat suiker. Maar geen melkbestanddelen.
Hierbij een aantal voorbeelden van lactosevrije koeken: Lu: Bastogne, Belvita multigranen, Betterfood, Boudoir, Grany Brut pure chocolade, Madeira, Mini Crackers, Tuc.
Meestal bevatten de deegwaren en pasta's ook sporen van lactose, met name de voorgekookte versies. Het gaat dan om de spaghetti, bami, ravioli, macaroni etc.
De Lactosevrije yoghurt & kwark van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De yoghurt wordt met behulp van lactase lactosevrij gemaakt. Dat maakt de yoghurt makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie.