Wil je de deken in de winter gebruiken, dan zijn wollen en teddy dekens ideaal, deze zijn heerlijk dik en houden je pasgeboren kindje lekker warm. Wil je de deken in de zomer gebruiken om je pasgeboren kindje toe te dekken? Dan kun je beter gaan voor de dekens van flanel of wol, deze zijn dunner.
Een babydeken hoeft niet alleen gebruikt te worden als ledikant deken. Er zijn namelijk ook speciale deken voor in kinderwagens. Bijvoorbeeld UV-weerende baby deken voor in de zomer, of fijne fleece dekens voor in de winter. Met een babydeken ligt of zit jouw kindje altijd comfortabel en de kinderwagen.
Een kinderwagen deken is een iets kleinere deken voor een baby. De afmeting van deze wagendeken is 60x80. Hij is goed te gebruiken in een wat kleinere wandelwagen, maar ook in het babynestje of bijvoorbeeld een rieten mozesmandje.
In principe zijn er twee standaard afmetingen bij dekens die je kunt aanhouden. Voor een wiegje gebruik je een deken van 75x100 cm en voor een ledikant gebruik je een deken van 100x150 cm.
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
In de winter voorzie je wel gewoon een lekker warm fleecedekentje. Leg dit zowel boven als onder je kleintje zodat er niet te veel koude van onder de bak komt. Ook kan je de kinderwagen opmaken met een wikkeldekentje waarin je kleintje plaatsneemt of je kan de voetenzak van je Maxi-Cosi gebruiken.
Wil je een deken die je het gehele jaar door kunt gebruiken, dan adviseren wij de dubbele dekens, dit zijn dekens met twee lagen. In de winter gebruik je beide lagen zodat je kindje lekker warm blijft en in de zomer haal je een laag ervan af, zodat het niet te warm wordt.
Welke soort deken het veiligst is om je baby mee toe te dekken, is ondanks veel onderzoek niet duidelijk. Dekens van wol, katoen of fleece zijn allemaal luchtdoorlatend, reguleren vocht, zijn warm en kun je goed instoppen en wassen. Bovendien is 'fleece' weer een verzamelbegrip voor tientallen soorten kunststofdekens.
En ook al is het buiten voor ons warm, een pasgeboren baby heeft soms moeite om zich warm te houden. Dit kost energie en daar moeten zij zuinig mee om gaan. Dekens helpen de baby warm te blijven en bieden van nature warmte en isolatie. Pasgeborene hebben ook twee dekens nodig in verband met het gebruik van de kruik.
Op de meeste uitzetlijsten staat dat je genoeg hebt aan 3 molton hoeslakens, 3 hoeslakens, 2 dekens met 3 lakens en 2 slaapzakjes.
Het beste garen voor een babydeken zijn natuurlijke producten, zoals wol of katoen. Voordeel van wol is dat het snel opwarmt en lang warm blijft. Maar het is wel aan te raden om een katoenen laken onder de wollen deken met een kleine omslag te doen, dat de kindjes niet op het deken kunnen sabbelen.
Zet 84 steken op de naald en brei voor de boord, 4 naalden ribbelsteek. naald: 4 steken recht (= zij rand), *3 steken recht ,1 steek averecht** herhaal van * tot **, tot 4 steken voor het einde en brei deze 4 steken recht.
Je kind kan mee in een wandelwagen als hij goed en stevig rechtop kan blijven zitten. Op welke leeftijd hij dat kan, dat verschilt per kind. Het zal ergens tussen de zes en twaalf maanden zijn. Zorg ervoor dat je kind in de wagen altijd een veiligheidsriempje om heeft.
Je stapt vaak over van wiegje naar ledikant na drie tot zes maanden. Daarna gaan baby's te veel draaien en worden ze te groot. Een wiegje is dan niet meer veilig. Je hebt niet meer nodig dan 2 molton onderleggers, 3 hoeslakens, 4 lakens en 2 dekens.
Er wordt gewaarschuwd dat door je kindje twintig minuten in een afgedekte kinderwagen te leggen, de temperatuur in de wagen kan oplopen tot 37 graden. Ook met een licht dekentje of een hydrofiele doek. Gevolgen zoals een zonnesteek of oververhitting, en zelfs wiegendood behoren dan tot de risico's.
Maar kun je deze voetenzakken ook gebruiken voor je pasgeboren kindje in de reiswieg? Liever niet! Voor een pasgeboren baby is de voetenzak te groot, hierdoor kan het zicht ontnomen worden van het kindje als deze in de reiswieg ligt en het kindje kan gaan zakken in de voetenzak.
De 2 in 1 kinderwagen bestaat uit een frame, een reiswieg en een zitje. De 2 delige kinderwagen kan worden gebruikt vanaf de geboorte tot een leeftijd van ongeveer 3 jaar. In combinatie met de reiswieg kan de wagen worden gebruikt vanaf de geboorte.
Je kindje slaapt veilig en warm onder een wiegdeken of ledikantdeken van wol of katoen. Wol geeft van nature warmte af en zorgt er dus voor dat je kindje goed op temperatuur blijft, ook als in de slaapkamer de verwarming niet aan is.
Naast een deken voor in een wieg of ledikant is het ook fijn om een lakentje te hebben voor in de kinderwagenbak of om over de buggy te gooien, hier is een wiegdeken ook goed geschikt voor.
Aangeraden wordt om je kind tot 2 jaar niet onder een dekbed te leggen. Na z'n tweede verjaardag kun je wel kiezen voor een dekbed. Tegen die tijd is je kind misschien ook uit zijn ledikant en slaapzak gegroeid en is hij toe aan een groter (peuter)bed.
Wat trek je je pasgeboren baby tot ongeveer 3 weken oud aan in de zomer? Tip: Het huidje van je baby is heel kwetsbaar voor de zon. Leg je kindje daarom altijd in de schaduw, of kies voor een (overslag)romper met lange mouwen met een (luchtig) broekje eroverheen.
Het makkelijkste is om even te voelen aan de achterkant van zijn nek. Voelt die zweterig aan, dan kan je best een laagje uittrekken. Voelt het nekje koud aan, dan mag je je baby wat warmer kleden of hem inwikkelen in een dekentje. Dat handen en voeten net iets kouder aanvoelen, is meestal normaal.
Wanneer je naar buiten gaat krijgt je baby hetzelfde aantal lagen kleding aan als jij zelf plus 1 laag extra zoals bijvoorbeeld een deken. Belangrijk om te weten jij bent in beweging maar je baby ligt stil en koelt hierdoor sneller af.