Het kraanwater in Nederland is zo veilig dat u het niet eerst hoeft te koken. Gebruik geen warm water uit de kraan! − Gebruikt u mineraalwater om flesvoeding mee klaar te maken, kies dan voor een soort waarop vermeld staat dat het geschikt is voor de bereiding van zuigelingenvoeding.
Niet op elk etiket van fleswater staat de vermelding 'geschikt voor de bereiding van babyvoeding' vermeld. Kies dan water met: een laag natriumgehalte (Na = zout), namelijk minder dan 50 mg per liter. Te veel natrium (zout) belast de nieren van de baby.
Gebruik schoon water
Je kunt voor flesvoeding meestal koud kraanwater gebruiken. Het leidingwater in Nederland is in de meeste gevallen namelijk zuiver genoeg voor flesvoeding.
Leidingwater. Leidingwater is vanaf de leeftijd van 12 maanden bruikbaar als drinkwater. Water bevat best zo weinig mogelijk nitraat en natrium (= zout).
Gebruik bij voorkeur water dat de vermelding 'geschikt voor de bereiding van babyvoeding' draagt. Als je toch kiest voor leidingwater of flessenwater zonder de vermelding, lees dan zeker de voorwaarden.
Gebruik voor de bereiding van flesvoeding koud kraanwater. Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Het water kan dan meer metalen bevatten.
Voor het maken van flesvoeding kun je dan het beste mineraalwater gebruiken, zoals Bar le Duc en Spa Blauw.
Je kunt ook alvast de flesjes met de juiste hoeveelheid water klaarzetten. Mocht het toch nodig zijn om alvast een flesje klaar te maken, zorg er dan voor dat je gekookt water gebruikt. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die is klaargemaakt met gekookt water.
Roeren en niet schudden
Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Flesvoeding bereiden
Je kunt gewoon water uit de kraan gebruiken, want het water in Nederland is zo veilig dat je het niet eerst hoeft te koken. Gebruik geen warm water uit de kraan in verband met het gevaar op legionellabacteriën. Voeg de aangegeven hoeveelheid melkpoeder toe.
Het dagelijks uitkoken geldt voor de eerste 3 maanden, daarna heeft je kind voldoende weerstand en is het voldoende de flessen en spenen na iedere voeding alleen af te wassen.
Zorg wel dat je zelf extra water drinkt: aangeraden wordt om op warme dagen 700 tot 1000 ml extra vocht te drinken. Geef je kunstvoeding, dan kun je je baby daarnaast een paar lepeltjes water geven bij warm weer, maar niet te vaak en niet meer dan vijf tot tien cc water per keer.
Het water van SPA® Reine is zeer mineraalarm water, want het heeft een droogrest van slechts 38 mg/l. Moeders en baby's van alle leeftijden kunnen het dus zonder gevaar drinken.
Uit flessen
Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Voor moedermelk: Het verwarmen van moedermelk op een constante temperatuur is essentieel voor het behoud van de voedingswaarde van de melk. Om dat te bereiken, circuleert de Baby Brezza flesverwarmer warm water rond de fles om die zachtjes op de juiste temperatuur te brengen.
− Gebruik voor het klaarmaken van de voeding koud water uit de kraan of mineraalwater zonder koolzuur. Laat de kraan eerst even lopen voor u het water gebruikt. Het kraanwater in Nederland is zo veilig dat u het niet eerst hoeft te koken. Gebruik geen warm water uit de kraan!
Moedermelk en flesvoeding zijn zeker te combineren. Het kan echter wel een tijdje duren voordat jij en de baby gewend zijn aan die combinatie. Wij geven je wat tips om het hele proces eenvoudig te laten verlopen.
Moedermelk en flesvoeding kun je in principe goed combineren, bijvoorbeeld als je weer gaat werken.
Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen. Plaats het flesje in een pannetje met warm, maar niet kokend water.
Flesjes van tevoren klaarmaken
Maak maximaal 2 flessen van tevoren klaar volgens de stappen hierboven. Sla stap 5 over (het verwarmen van de fles). Zet de flessen meteen na het klaarmaken achterin de koelkast. Daar blijft de melk het best gekoeld.
Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.
De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.
Nederlands gebotteld water wordt grotendeels gewonnen uit dezelfde bron als kraanwater. Het bronwater van Bar-le-Duc is bijvoorbeeld afkomstig uit de grondlaag waar ook een deel van het Utrechtse kraanwater vandaan komt.
Je kunt de voeding per fles klaarmaken of voor maximaal 24 uur vooruit. Per fles is het meest hygiënisch. Als je de voeding vooruit klaarmaakt kun je dit het beste met gekookt water doen. Het is dan het handigst om de schepjes poeder apart in een bakje af te tellen en ze daarna pas in het water te doen.