Kraanwater komt uit de grond (grondwater of soms diepere lagen) of uit meren, rivieren en kanalen (oppervlaktewater) en wordt in Nederland regionaal gewonnen door waterleidingbedrijven. Dit verklaart dus waarom de smaak van kraanwater per regio kan verschillen.
Bij SPA® Touch hebben we dat goed begrepen: met ons gamma bruisende en niet-bruisende gearomatiseerde mineraalwaters kies je zélf je plezier en kan je naar hartenlust variëren: munt, citroen, perzik… of ga je liever voor framboos & pruim of aardbei & munt? Geniet van zoveel variatie, met SPA® Touch.
Smaak, maar geen suiker
In de waters met een vleugje smaak van SPA zit geen suiker. Ze halen hun aroma's uit plantenextracten: fruit, groenten, aromatische planten, specerijen... Daarnaast kunnen ze worden verrijkt met vitaminen en mineralen.
Water dat veel sulfaat en magnesium bevat, is vaak meer bitter van smaak. Natrium en chloride geven het water een ziltige smaak. Water met veel calcium smaakt vaak hard. Hoewel water vaak niet echt een smaak heeft, kunnen de smaken toch heel erg verschillen!
Dit komt doordat je door het drinken van water met koolzuur eerder een hongerig gevoel krijgt dan wanneer je gewoon water drinkt. Het koolzuur triggert namelijk je 'honger hormoon'. Hierdoor ga je meer eten dan wanneer je gewoon water zou hebben gedronken.
In Chaudfontaine is weldadige loomheid de meest voorkomende gemoedstoestand. Wie kuren alleen niet genoeg vindt, maar ook graag een terrasje pikt, door de bossen wil wandelen en de kinderen wil meenemen, kiest beter voor Spa. In Spa is gewoon meer te doen dan alleen ontspannen bubbelen.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Er is namelijk een verschil in de voedingswaarde. Spa rood beschikt over meer metalen en meer mineraalzouten (droogrest). Spa blauw is dus gezonder.
De waters met een vleugje smaak van SPA bevatten geen suiker. Ze halen hun aroma's uit plantenextracten: fruit, groenten, aromatische planten, specerijen... Ze kunnen ook worden verrijkt met vitaminen en mineralen. Met nul calorieën op de teller, zijn de gezonde waters met smaak dé partner om je dieet vol te houden.
Spa blauw is aan te merken als gezond water zonder afvalstoffen en weinig elektrolyten, maar ook een waterzuiveringssysteem kan hierbij helpen. Een waterzuiveringssysteem filtert de schadelijke stoffen en verminderd de hoeveelheid elektrolyten.
Spa verwerkt water uit verschillende bronnen: De Koninginnebron levert Spa Reine (Spa blauw), koolzuurvrij water. De Barisartbron zorgt voor Spa Barisart of Spa Intense (Spa rood); koolzuur wordt hieraan toegevoegd, waarmee het sodawater wordt.
SPA® wordt natuurlijk gefilterd door de rotsen in de Ardennen en komt niet in contact met kunstmatige stoffen en bewaarmiddelen. Daarnaast is SPA® ook 100% klimaatneutraal. En stap voor stap verlagen we onze CO2-uitstoot, waardoor we alsmaar minder moeten compenseren.
Water met koolzuur (prik) is iets zuurder dan water zonder koolzuur. Maar het is niet zo zuur dat het slecht is voor je tanden. Je kunt het elke dag drinken, al is het beter om te kiezen voor kraanwater, vanwege het milieu en je portemonnee.
Het beste alternatief voor natuurlijk bronwater is gefilterd water. Daarmee haal je veel schadelijke stoffen uit het water en sommige filters voegen er zelfs gezonde mineralen aan toe! Je kunt op verschillende manieren je water filteren. Een filterkan is de goedkoopste optie, maar ook de minst zuiverende.
Het opgeloste koolzuurgas maakt de frisdrank een beetje zuurder van smaak. Als het koolzuurgas is ontsnapt en de prik eruit is, dan smaakt de frisdrank opeens een stuk minder zuur. Als je bijvoorbeeld cola gebruikt voor dit proefje, dan smaakt het na het roeren vooral zoet.
- Het koolzuur is slecht voor uw maag en darmen
De kleine hoeveelheid die dan toch de maag bereikt, wordt snel opgenomen door de maagwand. Deze mythe klopt dus enkel voor mensen met reeds een gevoelige maag of darmen want het gas in spuitwater kan dan soms een opgeblazen gevoel bezorgen.
We kunnen hier alvast op antwoorden: bruiswater is in principe niet slecht voor je tanden. In bruiswater zit wel koolzuur, maar dit is vele malen minder dan het koolzuur wat je terug vindt in bijvoorbeeld cola. Bij bruisend water met toegevoegde smaakjes kan het wel anders liggen.
In Spa Rood (en andere soorten bruisend water) zit enkel koolzuur, wat niet zo heel zuur is. Als je Spa Rood drinkt, zal dat voor een kleine daling van de pH-waarde in je mond zorgen. Maar het speeksel neutraliseert dat vrijwel direct.
Dat zit zo: het koolzuur kan zorgen voor extra lucht in je maagdarmstelsel, wat leidt tot boeren, een opgezette buik en winderigheid. Daarvoor waarschuwt maag-darmspecialist dokter Simon Anderson. “Dit is vooral oncomfortabel en soms ronduit pijnlijk voor mensen met prikkelbare darmen.
Dit is ook mineraalwater, maar hieraan worden zuren toegevoegd en ook suikers. In de originele Spa Citroen zit bijvoorbeeld maar liefst 5,2% citroensap, wat gewoon een regelrechte zuuraanval is op je tandglazuur. Zeker gecombineerd met suiker. Daarnaast bevatten deze varianten ook heel veel onnodige suikers.
De koolstofdioxide in bruisend water zorgt ervoor dat koolzuurhoudende bubbels je maag vullen en je hersenen verleiden tot een vol gevoel, wat betekent dat je waarschijnlijk minder zult eten. Het bruisen verhoogt de maagactiviteit die helpt bij dat "volle" gevoel.
De hoeveelheid calcium bijvoorbeeld, is bij Chaudfontaine en Evian hoger dan bij Spa. Maar moet je, of krijg je, calcium niet via andere wegen binnen, zoals melk, kaas en andere zuivelproducten? En die moet je toch eten of drinken, want om dat alleen via water binnen te krijgen is ook niet zo handig.
De ph waarde Spa Blauw is 6.0, de ph waarde Chaudfontaine is 7.0, de ph waarde Evian is 7.2, de ph waarde Sourcy is 7.5 en de ph waarde Bar Le-Duc is 7.6. Het verschil tussen Spa Blauw en Bar Le-Duc qua pH-waarde is dus groot.
Is koolzuur in dranken slecht voor je gezondheid? Nee, in principe hoeft dat niet zo te zijn. Je krijgt geen slecht gebit van koolzuur en voedingsstoffen worden niet slechter opgenomen door de koolzuur in een drankje.