Vlooien zijn één van de bekendste soorten die je in huis kan hebben en al helemaal wanneer je huisdieren hebt. Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden.De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Zout strooien tegen vlooien
Overal waar je huisdier is geweest en wat je niet kunt dweilen (vloerbedekking, kleden, meubels, etc.), strooi je zout. Laat het vervolgens een paar uur met rust, zodat het goed intrekt.
Deze vroege levensfasen (zoals ei, larve en pop) kunnen vele maanden, mogelijk zelfs jarenlang overleven, gezien de juiste omstandigheden. Onder normale huishoudelijke omstandigheden zal de levenscyclus van de vlo na ongeveer twee weken aflopen (afhankelijk van temperatuur en vochtigheid).
Gaan vlooien vanzelf dood? Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen. Eitjes en poppen overleven helaas wel lang: tot wel een jaar.
Daarom zul je bij mensen vlooienbeten kunnen aantreffen in of rondom liezen of oksels, want dat zijn nogal broeierige plekjes. Wat nog vaker voorkomt, zijn beten op de voeten en onderbenen. Vlooien houden zich namelijk vooral op in de vloerbedekking en kunnen maximaal zo'n 30 centimeter hoog springen.
Vlooien springen in bed. Dit in tegenstelling tot bedwantsen die alleen lopen in bed. Vlooien zijn overdag ook actief, terwijl bedwantsen vooral 's nachts actief zijn. Vlooien vinden een plekje midden op je matras prima.
Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken. Geef je huisdier karnemelk te drinken. Het bloed van je huisdier verandert van smaak en dat vinden vlooien niet prettig.
Een wasbeurt op 60 °C doodt de vlooienlarven. Kam je huisdieren regelmatig met een ijzeren vlooienkam. Kom je vlooien tegen, leg ze dan in een bakje water met wat afwasmiddel. Geef je huisdier (in overleg met de dierenarts) preventief antivlooiendruppels, zodat eventuele vlooien zich niet meer voort kunnen planten.
Kunnen vlooien zich in menselijk haar nestelen en hoe krijg je vlooien eruit? Ja dat kan, vlooien kunnen zich op alle behaarde, warmbloedige dieren nestelen. Ze geven de voorkeur aan huisdieren zoals katten en honden, maar kunnen zich ook prima voeden met het bloed van mensen.
Na behandeling kan het tot 2 weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn.
De reden daarvoor is dat vlooien zich bij mensen niet kunnen voortplanten. In de 2-4 weken dat ze leven, kunnen ze je wel bijten en een bloedmaaltijd nuttigen. En dat kan je veel jeuk en ongemak bezorgen. Maar als een vlo dus alleen een mens heeft als enige voedselbron kan hij zich niet voortplanten.
Al jaren één van de meest gekozen vlooiendruppels in Nederland is Frontline. Hiermee dood je vlooien, teken en bijtende luizen. Je kan besmetting voorkomen van je hond door de druppels aan te brengen. Binnen 24 uur worden de vlooien gedood en binnen 48 uur is je hond beschermd tegen teken en luizen.
De naar mijn mening beste spray, Beaphar Dimethicare Spray Hond En Kat (klik hier om deze spray op bol.com te bestellen), werkt op basis van siliconen en zal vlooien en vlooieneieren bij contact direct immobiliseren zonder de rommelige, stinkende chemicaliën die bij andere merken voorkomen.
Niet alleen vlooien, maar ook bedwantsen verblijven graag in uw bed. Beide diertjes zijn vrij klein en daardoor met het blote oog moeilijk te herkennen. Toch heeft ieder diertje zijn eigen kenmerken, waardoor u weet of u te maken heeft met bedwantsen of vlooien in bed. Vlooien springen in bed.
Dweilen met dettol of javel (ontsmettingsmiddelen) zal niet zo veel helpen omdat deze stoffen enkel een bacteriële en schimmelwerende werking hebben. Vlooien zijn echter insecten en je zou dus al moeten dweilen met een insecticide om ze te doden.
Een vlooienbeet bij mensen herken je aan het volgende: Klein, rood bultje op de plek van de beet; Erge jeuk, waardoor je geneigd bent om te krabben; Bij overgevoeligheid voor vlooienbeten krijgt men niet alleen een jeukend bultje op de plek van de beet, maar uitslag over het hele lichaam.
Vlooien komen het meest voor bij honden- en katteneigenaren. Maar ook als je geen huisdieren hebt kan het gebeuren dat je vlooien in huis hebt. In de meeste gevallen na verhuizingen, waarbij de vorige eigenaren een hond of kat hadden. In Nederland komen eigenlijk alleen maar honden- of kattenvlooien voor.
De ideale temperatuur voor vlooien ligt tussen de 21 graden en 29.5 graden Celsius. Volwassen vlooien gaan dood bij temperatuur onder -1 graden Celsius. Bij 3 graden Celsius kunnen ze 10 dagen overleven.
Vlooien, larven en poppen kunnen namelijk overal in huis aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk om jouw huis goed schoon te maken als je te maken hebt met vlooien. Haal regelmatig de stofzuiger door het huis, maak de slaapplek van de kat of hond goed schoon en was hun dekens op 60 graden in de wasmachine.
Eén beet is nog niet zo erg, maar meestal blijft het niet bij eentje. Zeker bij thuiskomst na een vakantie, waarin de vlooien zich lekker in de warmte en in alle rust hebben kunnen vermenigvuldigen, kun je besprongen worden door een hele plaag.
Vlooien kunnen wel 350 keer hun eigen lichaamslengte springen! Een vlo behoort tot de categorie gevleugelde insecten. De vlooien zijn echter hun vleugels in de loop van hun evolutie verloren. Een vlo heeft een ontzettend sterke lichaamsbouw met hele krachtige poten.