Het Portugese Vinho verde is nat, groen en voedingsstofsarm. De drie ingrediënten voor frisse, lichte en zurige wijnen. De wijnen zijn veelal laag in alcoholpercentage en worden jong gedronken. Het is er een walhalla aan groentinten, met een fris en vochtig zeeklimaat.
Ze zijn citroen tot strokleurig, iets scherp van smaak, tamelijk zuur, droog en licht mousserend maar fris en fruitig en hebben een lichte citroensmaak.
De wijngaarden van de Vinho Verde DOC regio strekken zich uit over de groene heuvels van de Costa Verde in het noordwesten van Portugal. Uit deze regio komt een friszure wijn met dezelfde naam: vinho verde. Dit betekent letterlijk 'groene wijn'.
De druiven voor vinho verde: alvarinho, loureiro & trajadura
In dit deel van Portugal groeien andere druiven dan in het zuiden van Portugal. De meest gebruikte druiven in dit deel van Portugal zijn de alvarinho, de loureiro, de trajadura, de pedernã en de avesso voor de witte vinho verdes.
Licht tinteltje en zachtzoet. Een uitgebalanceerde zuurgraad en pittige citroensmaak zorgen voor een buitengewoon lekker aperitief.
Het verschil tussen zoete en droge wijn gaat om de hoeveelheid suiker die in de wijn zit. Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog.
Portugal kent vier categorieën wijn: DOC, IPR, Vinho Regional en Vinho de Mesa.
Beide wijnen zijn verfrissende wijnen met veel citrusfruit. Als we kijken naar de smaak dan is de verdejo vaak fruitiger en bloemiger. De Verdicchio daarentegen heeft wat meer tonen van noten en is mineraliger, vanwege de kalkrijke bodem in de Marken. In de smaak zijn er zeker overeenkomsten, maar ook verschillen.
De Verdicchio wijnen uit de regio Marche zijn meestal droog, fris en fruitig, met tonen van citrus, appel en amandel, en een lichte bitterheid in de afdronk. Ze zijn ideaal om te combineren met verschillende soorten gerechten, zoals vis, schaal- en schelpdieren, pasta's en lichte vleesgerechten.
De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
Wanneer je eens een fles wijn heb waarvan je zeker bent dat hij niet meer goed is, ruik er dan eens goed aan.Je zult de zure geur en muffige aroma's opslaan en deze eerder kunnen herkennen wanneer je echt eens twijfelt aan de kwaliteit van een geopende wijn.
Als de wijn er troebel uitziet en een vliesje achterlaat in de fles, dan is dit mogelijk een teken dat de wijn niet meer goed is. En we zeggen heel bewust mogelijk, omdat er ook wijnen bestaan die bewust troebel zijn. Het enige verschil is dat die laatste wijnen bij het inschenken wel helder zijn van kleur.
Geen flauwe, schrale of verwaterde smaak, maar levendige aromatische expressie. Je wil ook complexiteit. Een goede wijn wordt niet gekenmerkt door één dominante geur of smaak, maar door een veelvoud van fijne, subtiele, geschakeerde aroma's, die in de mond sensaties van tinteling en zindering veroorzaken.
Eind 2021 koos Wine Spectator unaniem de rode wijn Castillo Ygay Gran Reserva Especial als "Beste wijn ter wereld" en sindsdien is het aanpoten voor het Rioja wijnhuis Marqués de Murrieta.
Taboadella Reserva Encruzado 2021
Encruzado wordt wel eens omschreven als de Portugese chardonnay. Het is een veelzijdige druif, die zowel makkelijke als hele indrukwekkende wijnen kan opleveren. Portugees wit met aroma's van peer, perzik, toast en een fijne, subtiele mineraliteit.
Voor een lekker glaasje wijn ben je in de Algarve het goedkoopst uit. Hier betaal je slechts €1,20 voor een glas wijn. Een lokaal biertje kost in Portugal €1,80 en een cappuccino kost ongeveer €1.39.
Geschikte kandidaten zijn noordelijke witte wijnen, zoals Vinho Verde, Dão, Bairrada, Beira Interior, Lafões, Terras da Beira, Beira Atlántico, Terras de Cister, Terras do Dão of Minho. Of ga voor een wijn uit de koele regio rondom Lissabon, zoals Bucelas of Óbidos.
Enkele namen die tot de verbeelding spreken zijn Sauternes, Eiswein, Trockenbeerenauslese en Eszencia. Het zijn wijnen met een edele zoetheid en soms wel meer dan 150 gram suiker per liter. Ze kunnen gedronken worden bij hoog zoete desserts, maar ook bijvoorbeeld bij foie gras.
Chardonnay is van nature een droge wijn. Dit betekent dat tijdens het fermentatieproces de suiker in de druiven volledig wordt omgezet in alcohol, waardoor er weinig tot geen restsuiker overblijft. Het resultaat is een wijn die droog is, wat simpelweg betekent dat het niet zoet is.
Chardonnay is een van de meest bekende druivensoort in de wereld. Een heerlijk zachte witte wijn die qua smaak van vol gerijpt en boterzacht gaat tot een fris en fruitig wijn. Zowel de droge als de zoete variant van de chardonnay geniet van een hoge populariteit onder de wijndrinkers.