Maar opgelet: je mag niet alle etenswaren meenemen. Voor de meeste vliegmaatschappijen geldt de regel dat alles wat kneedbaar is (choco, pindakaas, zachte kaas …), niet meegenomen mag worden. Een boterhammetje met kaas, snoep of fruit mag je wel gewoon meenemen op het vliegtuig.
Mag je eten meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag. Let wel op met eten in verpakkingen die onder de vloeistofregels vallen, zoals bijvoorbeeld een pot of tube yoghurt, mayonaise, pindakaas of chocopasta.
In je handbagage mag je geen vloeibare of gel-achtige voedselproducten meenemen. Dit mag alleen als alle vloeistoffen die je mee wilt nemen in verpakkingen van maximaal 100 ml zitten EN deze verpakkingen allemaal in 1 doorzichtig zakje van maximaal 1 liter groot passen.
Welk eten mag mee in de ruimbagage? Binnen de EU: In de EU geldt vrij verkeer van goederen (dus ook eten) en personen dus je mag ongeveer alles meenemen! Buiten de EU: Alles, behalve vlees, zuivel, eieren, vis, groente en fruit. Bekijk deze website van de douane voor meer informatie.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Mueslirepen, chips, nootjes, fruit, snoep, koekjes; het mag allemaal mee in je handbagage. Je mag zelfs een 1-minute noodles meenemen zodat je met heet water in het vliegtuig lekker je eigen soepje kan maken. Eten dat echt sterk ruikt kan wel geweigerd worden.
Je kunt eten zowel in de handbagage als in de ruimbagage meenemen. Vergeet niet dat de producten in een niet-aangebroken commerciële merkverpakking moeten zitten. Sommige luchtvaartmaatschappijen staan niet toe dat er verse producten worden meegenomen die niet lang houdbaar zijn, vooral op langeafstandsvluchten.
Eten en drinken op vluchten binnen Europa
Airlines die ook op Europese vluchten gratis eten en drinken aanbieden, maken in de meeste gevallen een scheiding tussen korte vluchten (veelal minder dan 2 uur) en lange vluchten. Op korte vluchten wordt een snack aangeboden, op langere vluchten een maaltijd.
Vloeistoffen zoals drank, tandpasta, cosmetische crèmes of gels mogen alleen met uw handbagage mee in een transparante plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Grotere verpakkingen moeten met de ingecheckte bagage in het laadruim mee.
Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking van maximaal 100 ml zitten. Deze verpakte vloeistoffen moeten dan weer in een hersluitbare, doorzichtige plastic zak zitten van maximaal 1 liter. Per persoon mag je zo'n zak van 1 liter in je handbagage meenemen.
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.
Mag je snoep meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag! Je mag gewoon je eigen snoep meenemen in het vliegtuig. Doe dus vooraf gewoon inkopen in de Albert Heijn of andere supermarkt, voor jezelf of voor de persoon waarnaar je toe gaat, en stop de snoep in je handbagage of ingecheckte bagage.
U mag dus geen vlees meenemen. En ook geen melk, kaas of andere zuivel. Dit om de verspreiding van dierziekten te voorkomen.
Besmetting en verspreiding voorkomen
Mensen die zich zorgen maken om hun gezondheid gebruiken bij voorkeur een medisch mondkapje van type IIR of een FFP2-masker. En voor iedereen geldt: doe een zelftest als u klachten heeft en ga bij een positieve uitslag niet naar de luchthaven.
Op alle vluchten, behalve intercontinentale vluchten, dien je te betalen voor drankjes en maaltijden. Als je Premium boekt, dan krijg je maaltijden en drankjes gratis. Op lange intercontinentale vluchten krijg je ook in economy class een driegangen menu en drankjes.
Zelfs niet-alcoholische dranken kunnen passagiers een behoorlijke financiële kater bezorgen. De prijs voor een klein flesje sinaasappelsap (250 ml) is gemiddeld € 0,68 in de supermarkt, maar aan boord betaal je voor hetzelfde flesje tot wel vijf keer meer, namelijk € 3,50.
Ruimbagage is de bagage die je afgeeft bij de incheckbalie van de luchtvaartmaatschappij, dat vervolgens wordt ingeladen in het bagageruim van het vliegtuig. Net als voor het meenemen van handbagage gelden er voor ruimbagage bepaalde voorwaarden en voorschriften waar je je als vliegtuigpassagier aan dient te houden.
In je handbagage mag je geen vloeibare of gel-achtige voedselproducten meenemen. Dit mag alleen als alle vloeistoffen die je mee wilt nemen in verpakkingen van maximaal 100 ml zitten EN deze verpakkingen allemaal in 1 doorzichtig zakje van maximaal 1 liter groot passen.
Handbagage is de bagage die je bij je mag houden in het vliegtuig, zoals rugzakken, handtassen, trolleys, laptoptassen en tassen voor camera's. Net als voor het meenemen van ruimbagage gelden er voor handbagage bepaalde voorwaarden en voorschriften waar je je als vliegtuigpassagier aan dient te houden.
Op een groot deel van Schiphol worden 3D CT-scans gebruikt om jouw handbagage te controleren. Via deze CT-scans kunnen securitymedewerkers de inhoud van je handbagage in 360 graden bekijken en op een scherm draaien voor een nauwkeurige inspectie.
Verstop dingen in je jas
ze zijn misschien niet groot, maar wegen meer dan kledingstukken. Prop ze in je jaszakken en trek deze jas aan wanneer je aan boord van het vliegtuig stapt. Wat ook kan, is je jas over je arm vouwen en zo mee naar binnen dragen.
De Douane houdt bijvoorbeeld toezicht op de invoer, de uitvoer en het vervoer van goederen. Daarbij controleert de Douane of de bij invoer verschuldigde belastingen worden betaald en of goederen bij uitvoer voldoen aan de voorschriften. Daarnaast ziet de Douane toe op de naleving van wetgeving op het gebied van VGEM.
Met een normaal ticket mag je alleen een kleine tas van 40 x 20 x 25 cm mee als handbagage meenemen. Deze moet onder je stoel passen. Wil je een rolkoffer of (grote) rugzak meenemen, dan moet dat tegen betaling. Het maximale formaat is dan 55 cm + 40 cm + 20 cm en het gewicht maximaal 10 kilo.