Het verschil UVA en UVB straling is het volgende: UVA stralen zijn ultraviolette stralen die onze huid veroudert, de A staat voor de Engelse term Aging, oftewel in het Nederlands veroudering. De B in UVB staat voor Burn, het Engelse woord voor verbranding.
UVB-stralen zijn krachtiger dan UV-A stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen (voornamelijk tot in de epidermis). UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning.
UVB-stralen fluctueren gedurende de dag en zijn rond het middaguur het sterkst. Ze stimuleren de aanmaak van nieuwe melanine, die verantwoordelijk is voor een langdurigere bruining van de huid en stimuleren cellen om de opperhuid dikker te maken.
UVB-stralen zorgen ervoor dat we bruin worden, maar ook dat we zonder bescherming verbranden. Daarnaast kunnen UVB-stralen DNA-schade veroorzaken, allergische reacties met zich meebrengen en huidkanker veroorzaken.
De SPF-aanduiding zegt niets over de bescherming tegen UVA. Raak niet in paniek – we verklappen je nu vast dat een breedspectrum zonnebrand je beschermt tegen zowel UVB als UVA-straling. Hierover later meer. De SPF geeft aan hoe lang de zonnebrand je beschermt tegen UVB voordat je huid begint te verbranden.
De zonnebank
Een zonnebank bevat vooral uv-A-straling. Dit is een straling die diep in de huid doordringt. Deze straling breekt het elastine af en dat hebben we juist nodig om een elastische jonge huid te behouden.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
UV-A (ca 20%), maar voornamelijk UV-B-straling (80%) zijn verantwoordelijk voor het bruin worden en het eventuele verbranden van de huid.
Universiteit van Amsterdam = De Universiteit van Amsterdam (uva) is de grootste universiteit van Nederland en een van de twee universiteiten die Amsterdam rijk is. De andere is de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).
Bij zonkracht 7 kan een onbeschermde huid al in tien tot vijftien minuten flink verbranden. Bij een uv-index van 5 tot 6 gebeurt dat na ongeveer vijftien tot vijfentwintig minuten. En zelfs bij een zonkracht van 'slechts' 3 is er soms maar een half uurtje nodig om te verbranden.
Er is een derde uv-straal: uvc. Deze uv-straling is het meest schadelijk, maar bereikt het aardoppervlak niet door de ozonlaag.
Dit natuurlijke licht wordt in verschillende soorten lichtcabines nagebootst. Het meest gebruikt worden lichtcabines die smal-spectrum UVB uitzenden. Dit zijn andere lichtkasten dan gebruikt worden in zonnebank centra om bruin van te worden: die bevatten vooral UVA lampen.
Het cirkeltje om het UVA symbool mag er pas staan als minimaal 1/3 van de zonnefilters in het product de huid beschermen tegen UVA-straling. Dit is regelgeving en alle Vision producten voldoen hieraan. Vision producten bieden zelfs verhoogde bescherming tegen UVA-straling en vandaar het cirkeltje om het logo heen.
Ja. Of de straling nu komt van de zon of uit de zonnebank, het beschadigt je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker.
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in een UV-index. Deze kan in ons land variëren van 0 tot 8. Bij 0 is er geen UV en 8 staat voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht.
Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen. Zowel op kantoor, in huis als in de auto kan de huid daardoor beschadigd raken.
Het is daarom belangrijk om altijd met een broad-spectrum zonnebrand te smeren. Staat er SPF op je zonnebrandcrème? Dan ben je alleen beschermd tegen UVB-straling. Met broad-spectrum ben je gewapend tegen én UVB én UVA.
Ten eerste wordt er over het algemeen aangeraden om altijd minimaal factor 30 te gebruiken. Ten tweede is de factor die het beste bij jou past afhankelijk van jouw huidtype. Wanneer je een lichtgetinte huid hebt en relatief niet snel verbrandt, is het aan te raden om zonnebrand met SPF 30 te gebruiken.
Je wist al dat een SPF beschermt tegen schadelijke uv-stralen die tekenen van huidveroudering veroorzaken. Wat je misschien nog niet wist, is dat dagelijkse bescherming je huid ook de gelegenheid geeft om zich te herstellen van schade die eerder ontstaan is.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
De impact van de zonnestralen is wel minder intens, want er zit immers een glaslaag tussen de straal en onze huid. De UVA-stralen worden grotendeels tegengehouden door het glas, maar de vitamine D die we krijgen van de UVA- en UVB-zonnestralen pikken we ook vanachter glas mee. En dat is heel mooi meegenomen!
Bij bewolkt weer kun je niet bruinen of verbranden.
Als het licht bewolkt is, bereikt nog altijd 95% van de UV-stralen de aarde. Dus ook dan moet u zich beschermen. Ook de temperatuur is op zich niet bepalend voor het risico op zonnebrand.
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Om zonverbranding te voorkomen, smeer je je in met zonnebrandcrème. Voor dagelijks gebruik adviseren dermatologen een Sun Protection Factor (SPF) 15 zonnebrand. Voor op vakantie een SPF 30. Indien je dit prettiger vindt kun je je natuurlijk ook beschermen met een SPF50.