Spijsverteringsproblemen door havermout Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, zink, ijzer en magnesium minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen bijvoorbeeld een magnesium tekort opbouwt.
In principe kun je elke dag van havermout genieten, maar let wel op de grootte van je porties. Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken.
Door granen zoals havermout te weken, vermindert het gehalte aan fytinezuur aanzienlijk. Laat je havermout een nachtje weken in de koelkast in een kommetje water. De volgende dag kan je het papje afspoelen in een zeef en bereiden met water of melk naar keuze.
Haver is een van de weinige granen die we als mens wel rauw kunnen eten, maar het bevat wel fytinezuur. 'Overnight oats' zijn daarom een mooie manier om haver te eten: je laat het een nacht weken en gooit het overtollige water – met het fytinezuur erin- weg.
Winderigheid door havermout
Havermout is rijk aan oplosbare vezels, vooral beta-glucanen. Vezels zijn juist gezond voor de darmen, maar als je een vezelrijk dieet niet gewend bent, kan havermout in het begin gasvorming geven. Probeer in dat geval je porties langzaam op te bouwen en genoeg water te drinken.
Sommige mensen ontdekken echter dat het toevoegen van grote hoeveelheden vezels aan hun dieet gasvorming veroorzaakt . Dit kan gebeuren wanneer iemand meer volkoren granen gaat eten, zoals volkoren zemelen, havermout of haverzemelen, meer volkoren brood of meer verse groenten en fruit.
In havermout zitten veel vezels, wat zorgt voor een goede werking van je darmen. De vlokken geven je een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek hebt.
Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Eventueel kun je fruit of wat ongezouten noten toevoegen.
Samenvattend. Hoewel fytinezuur in haver en andere zaden de absorptie van mineralen kan beïnvloeden , kunnen de effecten ervan in evenwicht worden gebracht door middel van dieetdiversiteit en voedselbereidingstechnieken die de aanwezigheid ervan verminderen, zodat u kunt genieten van de gezondheidsvoordelen van haver terwijl u mogelijke nadelen minimaliseert.
Door de haver een nachtje te laten weken in melk of yoghurt, worden de vezels zachter en gemakkelijker verteerbaar. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Daarnaast zijn overnight Oats een goede bron van energie gedurende de dag.
Actieve lectinen zijn wat je vindt in rauwe planten. Maar koken, bakken, snelkoken en weken kunnen die lectinen deactiveren, dus ze zullen niet hetzelfde effect hebben als wanneer je ze rauw zou eten. Fermentatie, ontkiemen en het verwijderen van schillen en zaden kan ook de hoeveelheid actieve lectine in plantaardige voedingsmiddelen verminderen.
25 tot 30 gram havermout per dag wat ongeveer gelijk staat aan twee eetlepels. Is een goed uitgangspunt voor het maximale wat je per dag aan havermout mag eten. Heb je een lekker havermout ontbijt gegeten, dan is het nu belangrijk dat je er voor zorgt dat je voeding in balans blijft.
Overnight oats zijn het makkelijke, gezonde ontbijt waar je je altijd goed bij voelt. Ze bevatten veel eiwitten en vezels , waardoor je de hele ochtend vol zit, en ze zijn perfect om mee te nemen.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
Onderzoeken tonen aan dat havermout een voller gevoel kan geven, de eetlust kan verminderen en de calorie-inname kan verminderen . Dit kan mensen helpen die willen afvallen. Je kunt nog meer eiwitten en vezels aan je havermout toevoegen voor extra voordelen. Verhoog de eiwitinname door het te bereiden met melk of eiwitten en voeg Griekse yoghurt toe als topping.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. Dus voor een gezond ontbijt kun je Brinta én havermout eten.
Verstoppingen door havermout
Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen. Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan.
De belangrijkste methode is om de haver 12 uur of een nacht in water te weken , met dezelfde verhouding water tot haver als je normaal zou doen om ze te koken. Het weken van haver activeert een enzym genaamd fytase, dat helpt om fytinezuur op natuurlijke wijze af te breken.
Haver bevat ook voedingsvezels en bèta-glucaan die helpen het immuunsysteem te moduleren , wat van cruciaal belang is voor de verdediging tegen infectieziekten, waaronder verkoudheid, griep en COVID-19. Haver kan ook helpen het immuunsysteem indirect te optimaliseren door de inhoud van microbiota te wijzigen.
Kort samengevat, Griekse yoghurt met havermout is niet alleen een smakelijke start van je dag, maar ook een voedzame keuze boordevol eiwitten, vezels, gezonde vetten, probiotica, antioxidanten en mineralen. Het helpt je om vol energie aan je dag te beginnen en ondersteunt je algehele gezondheid.
Ons lichaam heeft niet de enzymen die nodig zijn om deze fytaten af te breken. Het weken van haver verlaagt de fytaatniveaus aanzienlijk. Koken opent echter wel de toegang tot andere voedingsstoffen, terwijl het aantal andere voedingsstoffen wordt verminderd .
Om te beginnen zitten bananen vol met vezels, vitamines en mineralen, ze zijn natuurlijk ook erg smaakvol. Hierdoor zijn ze een van de gezondste dingen die je als ontbijt kunt eten. Ze zijn een van de beste fruitbronnen van vitamine B6, met een middelgrote banaan die voor ongeveer 25% van je dagelijkse behoeften zorgt.
Een gezond dieet, rijk aan vezels, kan de darmflora gunstig moduleren . In die zin is haver een bron van zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Haver wordt beschouwd als een functioneel ingrediënt met prebiotisch potentieel en bevat plantaardige eiwitten, onverzadigde vetten en antioxidanten.
Havermout bevat per 100 gram wel veel calorieën (389 kcal) en een grote hoeveelheid koolhydraten (66g). En dit gaat meestal niet goed samen met afvallen. Afhankelijk van jouw caloriebehoefte om af te vallen kan het zijn dat dit moeilijk is om in te passen in je dieet.
Havermout helpt bij constipatie
Voorbeelden zijn gewichtsverlies of een verminderde levenskwaliteit. Uit onderzoek is gebleken dat haverzemelen obstipatie bij ouderen kunnen verlichten. Zo bleken de klachten bij 30 patiënten duidelijk te zijn afgenomen na 12 weken lang dagelijkse consumptie.