Ziet u dode of aangereden wilde dieren, bijvoorbeeld een das, ree, vos of wild zwijn? Volgens de flora- en faunawet moet u dit melden bij de politie. Telefoonnummer: 0900-8844. Dit geldt ook voor vogels die onder deze wet vallen zoals bijvoorbeeld een buizerd.
Dode ree, hert, moefflon of vos gevonden? Blijf op afstand en raak het kadaver niet aan. Bel het Opvangcentrum voor Wilde dieren (VOC) uit uw provincie zodat het kadaver kan ingezameld worden voor onderzoek.
Wie moet ik bellen? Als je een dood dier aantreft, bel dan de dierenambulance. Binnen werktijden van de gemeentewerken, haalt de gemeente deze dieren op. Buiten werktijden haalt de dierenambulance de dieren op.
De dierenambulance kan zorgen voor het vervoer naar de dierenbegraafplaats. Dit houdt in dat het dier vernietigd wordt samen met andere dode dieren. Ook dode huisdieren waarvan wij na twee weken nog geen eigenaar hebben gevonden, gaan naar de destructie.
U mag uw huisdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Let hierbij op de risico's voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Begraaf uw dier daarom tenminste 75 centimeter diep.
Ik verwacht dat de ontbinding van een grote hond 2 of 3 jaar nodig heeft. Maar dat hangt ook af van de grondsoort en de diepte van begraven. Over het opgraven van een hond en het alsnog laten cremeren van de resten staat waarschijnlijk weinig op internet omdat het weinig voorkomt en omdat er geen regels voor zijn.
Belangrijk is om het lichaam van je dier zo koel mogelijk te bewaren. Leg je overleden huisdier in de koelste ruimte op de grond, bijvoorbeeld op beton of plavuizen. Uiteraard uit de zon en niet bij de verwarming. Houd je overleden huisdier niet langer dan een dag thuis.
,,Vossen komen steeds vaker voor op plekken waar mensen ook zijn. Ze zien er leuk uit, maar kunnen bijten als mensen te dichtbij komen.''
Vossen zijn niet kieskeurig en vinden alles lekker. Het liefst eten ze woelmuizen, hazen, en konijnen, maar ze zijn ook niet vies van kevers, regenwormen, egels, konijnen, vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval.
Als je bezorgd bent over je familie als je op reis bent, dan is een vossen talisman bij uitstek geschikt om bij je dragen. De vos als totemdier staat dus voor eenheid, onopvallendheid en aanpassingsvermogen, intelligentie, observatie en snelheid van denken en handelen.
Er is nauwelijks gevaar. De laatste jaren doken er in onze buurlanden (niet in België) slechts enkele gevallen op waarbij een stadsvos hapte naar een kind. De kans dat je kind gebeten wordt door je eigen hond of die van de buren is vele male groter. Maar wees toch beter op je hoede voor 'tamme' vossen.
Toch zal een vos uw kat of hond vooral mijden in plaats van het conflict op te zoeken. In de heel uitzonderlijke gevallen dat een kat of hond toch ten prooi valt aan een vos, gaat het om jonge, gekwetste of zieke dieren. Daarom is het aan te raden om dergelijke huisdieren zo veel mogelijk af te schermen.
Ziet u dode of aangereden wilde dieren, bijvoorbeeld een das, ree, vos of wild zwijn? Volgens de flora- en faunawet moet u dit melden bij de politie. Telefoonnummer: 0900-8844. Dit geldt ook voor vogels die onder deze wet vallen zoals bijvoorbeeld een buizerd.
Een lijk begint grofweg na 48 uur te ontbinden en dan begint het een lucht af te geven. Het gaat pas echt stinken als er na een paar dagen vochtblaren zijn ontstaan die dan knappen.
De tijd die nodig is voor ontbinding en het verdwijnen van de geur is afhankelijk van de afmeting van het dier, de temperatuur en de vochtigheidsgraad. Het kan echter enkele weken, of zelfs maanden duren.
In principe mag je jouw hond, kat, cavia of konijn begraven in je tuin, maar alleen als de grond ook van jou is. Dat geldt dus voor mensen die in een koophuis wonen. Bij een huurhuis huur je ook de tuin en daar mag het dus niet.
Bij begraven wel. Een hond die meer dan tien kilogram weegt, mag dus niet begraven worden in de eigen tuin, maar kan men het dier beter laten cremeren. Vlaanderen raadt het begraven van uw huisdier in de eigen tuin niet aan, het is de minst goede oplossing, schrijft men op de eigen website.
Je huisdier in je eigen tuin begraven mag dus onder bepaalde voorwaarden. Je moet voldoende ruimte hebben in je tuin en het huisdier mag geen risico vormen voor de volksgezondheid en het milieu. Daarom wordt het aangeraden je huisdier diep genoeg te begraven (op minstens 75 centimeter).
In Nederland is het verboden om een paard te begraven. Dit heeft vooral te maken met het risico voor de volksgezondheid. De kadavers van paarden bevatten bijvoorbeeld kiemen die vele tientallen jaren in de grond kunnen overleven. Veel zaken rondom het overlijden van een paard zijn niet zomaar vanzelfsprekend.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Jaarlijks redden de dierenambulances duizenden dieren. Dat zijn huisdieren zoals honden en katten, maar ook dieren in het wild zoals egels, vogels en hazen. Wilde dieren sterken aan in de wildopvang en worden daarna teruggeplaatst in de natuur. Van huisdieren proberen we de eigenaar te vinden.
Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt.