Taugé is een kiemgroente en de spruit van de mungboon. De mungboon is een klein, groen boontje dat meestal uit Azië komt. Je herkent taugé aan de frisse, witte steeltjes en knapperige bite. Taugé is een onmisbare groente in de Aziatische keuken.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Taugé is rijk aan vezels
Nog een belangrijk voordeel: taugé bevat veel vezels. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde werking van de darmen, een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd. Daarnaast verminderen voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Verpakking. Taugé is de spruit van een ontkiemde mungboon.
Taugé kan zowel rauw en gegaard worden gegeten en is populair in de Aziatische keuken. Taugé is een vast ingrediënt in loempia's en ook in wokgerechten wordt deze groente veel gebruikt. Taugé wordt ook wel sojascheuten of tjapar genoemd.
Taugé kun je bijvoorbeeld rauw over de gado gado scheppen of meebakken of koken in een westers of oosters groente- of vleesgerecht. Bak en kook taugé kort dan blijft de groente lekker knapperig.
Taugé kun je 1-2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt taugé ook invriezen.Na ca.2 minuten blancheren is taugé in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimal -18°C).
Mung Bean Sprouts, beter bekend als Bean Sprouts, zijn de spruiten die groeien uit de geweekte mungbonen . Groene grammen bevatten veel eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen. Kiemen verbetert niet alleen de voedingswaarde van mungbonen, maar maakt ze ook gemakkelijk verteerbaar.
Taugé is een bron van folaat (vitamine B11) en bevat volop vezels. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je witte en rode bloedcellen. Ook draagt folaat bij aan het goed functioneren van je geheugen en helpt het je weerstand goed te houden.
Je kunt de kiemen niet rauw eten. Voor gebruik moet taugé dus eerst goed worden verhit, om schadelijke stofjes onschadelijk te maken. Echt gevaarlijk giftig zijn de bonen niet, maar de bonen kan je beter niet rauw eten.
Hoewel spruiten een gezonde voedingsoptie zijn, kunnen ze soms besmet zijn met schadelijke bacteriën zoals E.coli en Salmonella, wat kan leiden tot voedselvergiftiging . Vermijd het eten van rauwe of onvoldoende gekookte spruiten en volg de andere tips voor voedselveiligheid op deze pagina om uzelf en uw gezin te beschermen tegen voedselvergiftiging.
Bewaartip voor dit product
Kiemgroenten zijn erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bewaar het goed afgedekt in de koelkast.
Gewichtsverlies
Het wordt ook gezien als een gezonde manier om af te vallen . Taugé komt in deze situatie in het spel. Omdat het geen vet bevat, mag je er zoveel van eten als je wilt. Meng het in soepen en salades om te genieten van de voordelen van mineralen en vitaminen terwijl je afvalt zonder je gezondheid in gevaar te brengen.
Advies voor degenen die spruitjes willen eten
Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en personen met een verzwakt immuunsysteem moeten het eten van rauwe spruiten van welke soort dan ook vermijden (inclusief alfalfa, klaver, radijs en mungboonspruiten). Kook spruiten grondig om het risico op ziekte te verminderen . Koken doodt de schadelijke bacteriën.
Bij het schoonmaken van taugé is het belangrijk om mogelijke bacteriën te verwijderen, vooral als je van plan bent om de spruiten rauw te gebruiken. Een effectieve manier om dit te doen is door de taugé kort in kokend water te dompelen. Deze snelle blancheerbehandeling helpt om bacteriën, zoals salmonella, te doden.
Mungbonen en linzen zijn het makkelijkst en snelst te ontkiemen. Alfalfa, kikkererwten en adzukibonen zijn ook goed voor beginners, maar hebben iets meer tijd nodig. Besmette zaden zijn meestal de bron van kiemgerelateerde ziekte-uitbraken, dus schone zaden zijn essentieel.
Bij wokken of roerbakken is het belangrijk dat je de taugé pas als laatste in de pan doet en deze nog 1 of 2 minuten mee bakt. Zo blijft de taugé lekker knapperig.
Tauge, ook wel bekend als taugé, is misschien wel de meest voorkomende groente die we dagelijks in onze maaltijden vinden.
Taugé is op veel manieren gezond, van de hoge concentraties vitamine C en K tot de eiwitten en vezels die ze hun kenmerkende crunch geven. Ze bevatten ook foliumzuur, mangaan, fosfor en ijzer. Hier zijn enkele voordelen die u kunt krijgen door taugé aan uw dieet toe te voegen.
Taugé (Nederlands-Nederlands), sojascheuten (Belgisch-Nederlands) of gropesi/tjapar (Sranangtongo), is de ontkiemde mungboon (Vigna radiata) of katjang idjo (groene boon). Het wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's. Taugé is rijk aan vitamine B, vitamine C en ijzer.
Je kunt nog steeds heel gemakkelijk zelf taugé kweken .
Het enige wat je nodig hebt zijn bonen, een pot, wat kaasdoek, een elastiekje en water. Ik kweek al een tijdje met plezier alfalfaspruiten op deze manier. Een partij spruiten kost maar een paar dagen en weinig onderhoud. En wat een beloning om je eigen oogst te kunnen eten.
Taugé invriezen
Je kunt taugé ook invriezen. Op die manier kun je taugé langer bewaren. Het is belangrijk dat je de taugé kort blancheert - niet langer dan 1 minuut - voordat je ze invriest .
Volgens het Voedingscentrum kan je taugé opnieuw opwarmen, maar moet je de taugé dan wel eerst onderdompelen in kokend water en ze goed mee wokken met de maaltijd. Kiemgroente is namelijk de hemel voor bacteriën, en dan niet van het goede soort.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen. Groenten blijven in de diepvriezer 6 à 12 maanden goed.