Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen.
Zorg voor regelmaat
Met regelmaat wordt niet bedoeld om op vaste kloktijden te voeden en te slapen. Het gaat om de volgorde van de gebeurtenissen: Slapen en wakker worden. Voeden: minimaal 2 uur na de vorige voeding en overdag maximaal na 4 uur.
Neem altijd voldoende tijd voor een boertje . Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.
Jonge baby's vallen na de voeding aan de borst of op schoot in slaap. Breng de baby dan terug naar zijn vaste slaapplek om ongestoord te slapen. Geef je baby eventueel een fopspeen als hij heel goed heeft gedronken. Geef hem niet nog meer melk; overvoeden kan tot krampen en huilen leiden.
Als ze ouder worden leren baby's vanzelf om zonder hulp in slaap te vallen. Probeer de 5-minutenregel: leg je kind in bed, als die gaat huilen wacht je 5 minuten voordat je teruggaat. Ga dan rustig naar binnen, geef de speen of aai je baby even, en ga dan weer weg. Doe dit net zo lang totdat je baby in slaap valt.
Bij deze methode werden moeders geadviseerd om in intervallen te reageren op het huilen van hun baby, namelijk om de 2, 4, 6, 8 en 10 minuten, zodat de baby kon leren zelf in slaap te vallen.
Baby's ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap. Onze tip: Let op de vroege tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen of langzamer knipperen met de oogjes.
Het is dus volkomen normaal dat jullie baby huilt als hij wordt neergelegd, omdat hij – zoals beschreven in de eerste twee fasen van Piagets model – gewoon denkt dat hij helemaal alleen is. Als reactie daarop zendt hij een zogenaamde contactroep uit.
Om goede slaap te waarborgen kan het enorm bijdragen als je je kindje vanaf zes weken in een ritme probeert brengen waarbij hij elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat (tussen 18.00 en 20.00 uur is 'normaal' voor een baby vanaf een week of 6) en rond dezelfde tijd 's ochtends wakker wordt.
Een droomvoeding werkt het beste als je tussen 22.00 uur en 23.00 uur 'avonds naar bed gaat. Ga je eerder naar bed? Dan is het nog te vroeg voor je baby om een droomvoeding te krijgen.
Het is normaal als je baby niet altijd boert na zijn voeding. Niet iedere baby hoeft te boeren, en niet iedere baby heeft het nodig na iedere voeding. Je kleine boert namelijk alleen als hij (veel) lucht hapt of inslikt tijdens het drinken.
Het kan geen kwaad als je baby tijdens of na de voeding in slaap valt. Het is geen must om je baby eerst te laten boeren. De ene keer boert je baby wel na de voeding, de andere keer niet. Als je baby behoefte heeft aan het laten van een boer merk je dit wel, je baby wordt dan meestal onrustig of begint te huilen.
Signalen van teveel borstvoeding:
Je baby kan buikkrampen krijgen. Je baby heeft veel natte luiers en dunne lichtgroene ontlasting. Je hebt last van gespannen borsten, ook na de voeding. Je baby drinkt erg onrustig, verslikt zich, hikt en boert veel.
Maak je geen zorgen, een boertje laten doet echt geen pijn. Integendeel, daarna voelt je baby zich veel beter. Onderbreek het voeden na elke 30 tot 45 ml om hem te laten boeren, of als hij de fles wegduwt of zijn hoofdje wegdraait.
Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt. Uiteraard beslis je dit helemaal zelf.
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
Dat is het moment waarop het circadiaans ritme wordt 'geïnstalleerd' en de slaap totaal verandert.
Slapen baby 5 weken: hoeveel slaap overdag? Een baby van 5 weken heeft overdag ongeveer 5 uur en 15 minuten tot 5 uur en 30 minuten uur en kan ongeveer 1 uur en een kwartier of 1 uur en 30 minuten wakker zijn tussen de dutjes door. Let op: Dit zijn gemiddeldes en kunnen enorm uiteen lopen.
Slaapschema baby pasgeboren tot 6 maanden
Pasgeboren baby's slapen 14 tot 18 uur per dag. 's Nachts slapen kleine baby's gemiddeld 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Baby's van 4 tot 6 weken oud slapen per dag zo'n 16 tot 20 uur. De nachtslaap wordt langer (6 tot 7 uur) dan overdag en er ontstaat een dag- en nachtritme.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten. Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen.
Als u vindt dat uw baby erg lang huilt, kunt u een klok of timer op 15 minuten zetten om een objectief gevoel van tijd over het in slaap huilen te hebben. kind soms een aantal minuten nodig heeft om zichzelf in slaap te jengelen of te huilen. * nog geen vast dag- en nachtritme, dit ontwikkelt zich rond de 6 weken.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Dit betekent niet dat ze geen slaap nodig hebben. Sommige baby's moeten dus echt actief gestimuleerd worden om te gaan slapen. Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld even met ze te gaan wandelen, door even naar een rustige ruimte te gaan en/of door de kamer donker te maken.
Je baby raakt overprikkeld en oververmoeid. Een baby die oververmoeid is slaapt korter, is daarom niet uitgerust, heeft dan weinig energie om te drinken, zit niet lekker in zijn vel, huilt meer en kan vervolgens weer moeilijk in slaap vallen. Kortom: je zit in een neerwaartse spiraal.
Veel ouders passen dit van nature al toe, maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het beter is om eerst met een huilende baby in de armen even te zitten, rond te lopen en daarna in bed te leggen.