Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn.
Een doof gevoel of tintelingen kunnen vaak worden veroorzaakt door 'met je benen over elkaar zitten' of 'op je arm in slaap vallen'. Indien er sprake is van gevoelloosheid en tintelingen zonder duidelijke oorzaak, dan is dit vaak een symptoom voor een onderliggend probleem zoals het carpaal tunnel syndroom.
Tintelingen in je ledematen zijn meestal geen reden tot paniek. Vaak gaat het gevoel vanzelf over, bijvoorbeeld als je een knellende ring afdoet of als je bloedsomloop weer op gang komt. Neem in de volgende gevallen wel contact op met je huisarts: Als het tintelende gevoel vaak terugkomt.
Zorg voor voldoende nachtrust. Veel mensen met neuropathie voelen zich beter als ze uitgerust zijn en goed in hun vel zitten. Zorg dat je voldoende beweegt. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, blijkt een gunstig effect te hebben op neuropathie door chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie.
Langdurige stress kan het zenuwstelsel negatief beïnvloeden, wat kan leiden tot symptomen van neuropathie, zoals tintelingen, gevoelloosheid en pijn. Dit gebeurt doordat stress de bloedtoevoer naar de zenuwen kan beperken en ontstekingen kan veroorzaken.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kan je moeilijk concentreren of hebt last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen of hartkloppingen en andere psychische klachten, zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
Vaak begint het met tintelingen in uw ledematen. Later krijgt u ook last van koude handen en/of voeten, een brandend gevoel en een doof gevoel. Vooral dit laatste is vervelend en soms zelfs gevaarlijk. U voelt bijvoorbeeld niks als u een hete pan aanraakt.
Medicijnen bij zenuwpijn en tintelingen door neuropathie
Deze medicijnen helpen soms bij neuropathie: amitriptyline of nortriptyline (bij ouderen)duloxetine of venlafaxine. gabapentine of pregabaline.
Met tintelingen wordt een tintelend gevoel in je lichaam bedoeld. Vaak wordt dat ook wel 'slapen' genoemd, bijvoorbeeld een slapend been. Het gevoel kan ervaren worden als kriebelig, prikkelend, brandend of juist verdovend.
Tintelingen in handen (slapende handen), voeten, armen of benen worden vrijwel altijd veroorzaakt omdat de doorbloeding van de zenuw, die met de zenuw meeloopt, in de verdrukking raakt en daardoor niet optimaal wordt doorbloed.
Tintelingen in de armen of handen kunnen vele oorzaken hebben. In veel gevallen ligt de oorzaak niet in de arm of hand zelf, maar komen deze vanuit de nek of wervelkolom. Tintelingen wijzen niet per se op klachten aan het zenuwstelsel. Toch zijn zenuwklachten als een beknelde zenuw vaak de oorzaak van tintelingen.
Gevoelszenuwen zijn zenuwen en daarom kunnen er, als gevolg van de aangetaste myeline laag, klachten als gevoelsstoornissen ontstaan. Je merkt dan dat de tastzin ('het gevoel') in delen van je huid verandert in een prikkelende, branderige of gevoelloze sensatie.
Bij tintelingen in je vingers kan er sprake zijn van afknelling van de zenuw. Dit hóeft niet maar als het vaak gebeurt tijdens zittend computerwerk dan is de kans groot dat het gerelateerd is aan een slechte houding. Ga je dan weer wat anders zitten (meer rechtop) dan verdwijnen de tintelingen vaak weer vanzelf.
Een neuropathie is een aandoening van de zenuwen van armen en benen, de 'bedrading'. Polyneuropathie betekent dat op meerdere plaatsen in het lichaam de zenuwen zijn aangedaan. Spieren en gevoel functioneren dan niet meer naar behoren.
Een andere interessant supplement is vitamine B12. Als er een te kort aan deze stof is in het lichaam dan kan er een neuropathie ontstaan. Bij deze stof is er duidelijk een relatie tussen te weinig van een stof in het lichaam en het ontstaan van een neuropathie.
Uw arts stelt neuropathie vast op basis van de symptomen en lichamelijk onderzoek (testen, gevoel, reflexen, trillingen en krachtsverlies). Soms wordt nog aanvullend onderzoek gedaan zoals een bloedonderzoek of geleidingsonderzoek van de zenuwen (elektromyografie).
Diagnose neuropathie bij neuroloog. Als u neuropathie denkt te hebben, zal om tot een goede diagnose te komen, de neuroloog met u de hele ziektegeschiedenis doornemen. Hij wil uw symptomen weten, en wanneer deze optraden. Ook zal hij daarna een lichamelijk en neurologisch onderzoek verrichten.
De eerste signalen kunnen zijn dat je merkt dat het spreken moeizamer verloopt in rumoerige ruimtes of tijdens een telefoongesprek. Door de MS kan steeds minder controle zijn over de mond- en keelspieren, die slapper of stijver worden, maar ook door een veranderend gevoel in de mond en tong.
De ziekte MS begint meestal (in 80% van de gevallen) met 'schubs'. Bij een schub ontstaan vrij plotseling neurologische klachten die minstens 24 uur aanhouden. Een schub wordt meestal gevolgd door een remissie.
Wat kun je doen tegen stress? De beste manier om stress te bestrijden is gezonder gaan leven, met meer aandacht voor slaap, lichaamsbeweging, ontspanning en gezonde voeding. Ook mindfulnesstraining of relaxatie-oefeningen hebben soms een goed effect. Anderen hebben nood aan psychologische begeleiding of psychotherapie.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.