Organen die zich echt in de buikholte bevinden, zoals maag, lever, milt en het overgrote deel van de darmen liggen intraperitoneaal. Organen die er wel aan grenzen maar zich niet echt in de buikholte bevinden, zoals de nieren en het pancreas, noemt men extraperitoneaal (meestal retroperitoneaal).
Een echo abdomen is een echografie van de buikorganen. De lever, milt, pancreas, galblaas, nieren en blaas worden onderzocht door gebruik te maken van geluidsgolven.
Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Met een echo kan een arts geen kanker in je maag opsporen, maar wel zien of er uitzaaiingen zijn. De arts onderzoekt met een echo van je hals of er uitzaaiingen naar de lymfeklieren in je hals zijn.
Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking.
Voor sommige organen en weefsels is het nodig dat u nuchter bent, om deze met behulp van echografie goed in beeld te kunnen brengen. Darmgassen kunnen bijvoorbeeld het echobeeld ernstig belemmeren.
Het abdomen is de buik(holte). Wanneer we van buitenaf kijken dan zijn er 9 regio's onder- scheiden. Wanneer iemand buikpijn kan aanwijzen kan deze worden gelokaliseerd in een van deze regio's. In de buikholte liggen veel organen.
Wat is een CT abdomen? Een CT abdomen is een onderzoek van de buikinhoud en -organen (lever, milt, pancreas, galblaas, galwegen, nieren, maag, darmen, blaas …). Met de CT-scanner maken we beelden van dwarsdoorsneden van je lichaam. Je ligt op een onderzoekstafel die we door een brede ring schuiven.
Het abdomen of de buikholte is het gedeelte van het lichaam tussen de onderkant van de ribbenkast en de bovenkant van de dijbenen. De inhoud van de buikholte wordt onder andere gevormd door de spijsverteringsorganen en het urinesysteem.
Bij acute alvleesklier treedt plotseling hevige buikpijn op.De pijn kan uitstralen naar de linkerzij, schouder en rug. Ook koorts en een snelle ademhaling zijn veel voorkomende klachten, net zoals misselijkheid en braken. Na een maaltijd nemen de klachten vaak toe.
Een MRI abdomen (boven- en onderbuikorganen) is een non-invasieve onderzoeksmethode waarbij met behulp van een groot magnetisch veld driedimensionale beelden van de buikorganen wordt gemaakt. Bedoeld voor het opsporen of uitsluiten van afwijkingen zoals tumoren, cysten en ontstekingen.
De MRI-scan brengt aan het licht of er sprake is van cysten in de onderbuik. Buikpijn kan ook het gevolg zijn van blaasstenen of een ontsteking van de divertikels (diverticulitis). Ook dit kunnen we met een MRI-scan opsporen.
Een peesontsteking komt meestal voor in de pols, schouder, hiel of knie. Bekende oorzaken zijn overbelasting en een blessure. Een peesontsteking herken je onder andere aan pijn, een lichte zwelling, stijfheid en bewegingsbeperking op de plek van de ontsteking.
U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt binnen 3 werkdagen terecht bij uw behandelend arts. Die bespreekt de uitslag met u.
Het grote voordeel van echografie is dat er geen straling aan te pas komt. Het kan dus altijd gebruikt worden, ook tijdens de zwangerschap. Een nadeel is dat het beeld niet altijd even duidelijk is. Soms is het onderzoek ook wat gevoelig wanneer de arts met de sonde over een pijnlijke plaats gaat.
In het begin heb je van maagkanker meestal weinig of geen klachten. Als de tumor in of door de maagwand groeit, kunnen wel klachten ontstaan, zoals (stekende) pijn boven in de buik of rond het borstbeen, afvallen, misselijkheid en/of braken.
Een onderzoek dat vaak wordt uitgevoerd bij een vermoeden van maagkanker is het bloedonderzoek. Hierbij kan bloedarmoede worden aangetoond.
Onderzoeken na de diagnose maagkanker
Je kunt de volgende onderzoeken krijgen: Uitgebreid bloedonderzoek (nierfunctie, leverfunctie, bloedbeeld) CT-scan. Echografie van de hals of lever.
Vaak kunt u het bloed niet met het blote oog zien. Vooral wanneer de tumor al aan het begin van de dikke darm zit. Uw ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart.Soms is het bloed juist helderrood van kleur.
Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik. Loze aandrang. Aanhoudende vermoeidheid. Het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
Niet iedereen met darmkanker heeft pijn. De pijn kan meerdere oorzaken hebben: pijn door de tumor zelf, als de tumor ergens tegenaan drukt in het lichaam. buikpijn of buikkramp als de tumor zorgt voor verstopping.