Uiteraard is acupunctuur geen wondermiddel om af te vallen en moet je het uiteindelijk zelf doen. Acupunctuur biedt je hierbij ondersteuning door het hongergevoel te verminderen en je stofwisseling en vetverbranding te stimuleren.
Hoewel verschillende acupunctuurbeoefenaars verschillende niveaus en duur van de behandeling aanbevelen, is het gebruikelijk om meerdere behandelingen per week gedurende zes tot acht weken te ondergaan als u van plan bent 10 tot 15 pond af te vallen. Het aantal bezoeken per week kan afnemen naarmate het programma vordert.
Acupunctuur kan gewichtsverlies ondersteunen in combinatie met andere methoden voor gewichtsverlies , die effectievere resultaten kunnen opleveren dan alleen traditionele methoden voor gewichtsverlies. Een pilotstudie* van BMJ concludeerde dat een week auriculaire acupunctuurbehandelingen de niveaus van het hongerhormoon ghreline bij de deelnemers verlaagde.
Acupunctuur stimuleert de auriculaire tak van de nervus vagus en verhoogt het serotonineniveau . Van beide activiteiten is aangetoond dat ze de tonus in de gladde spieren van de maag verhogen, waardoor de eetlust wordt onderdrukt.
TCM kan u mogelijk helpen veilig af te vallen , terwijl het risico op bijwerkingen wordt geminimaliseerd. Acupunctuur kan uw gewichtsverliestraject ondersteunen door: Het verbeteren van uw stofwisseling om calorieën effectiever te verbranden. Beheer uw stressniveaus om eetbuien te verminderen.
Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur kan helpen de BMI en het lichaamsgewicht te verminderen . Het doet dit door mechanismen om te keren die verband houden met de eetlust en het energiemetabolisme.
In Nederland zijn drie medicijnen beschikbaar voor de behandeling van obesitas, te weten liraglutide (Saxenda®), naltrexon/bupropion (Mysimba®) en orlistat (Alli®, Orlistat®, Xenical®). Semaglutide (Wegovy®) is in Nederland wel geregistreerd voor de behandeling van obesitas, maar (nog) niet beschikbaar.
Gebruik geen alcohol of caffeïne gedurende 2 uur na de behandeling.Geen tabak roken gedurende 1 uur na de behandeling.
Je mag in principe ieder dag acupunctuur te doen.Afhankelijk van je klachten, de meest toepasbare frequentie is één keer of twee keer per week. Bij ernstige pijn is de frequentie soms twee of drie keer per week. Dat is in dat geval effectiever dan beginnen met één keer per week.
Acupunctuur heeft geen vervelende bijwerkingen.
Complicaties na acupunctuur
Er zijn veel verschillende complicaties beschreven, waaronder orgaan- en weefselschade (pneumothorax, zenuwschade), infecties (hepatitis, tetanus), lokale complicaties (contactdermatitis, allergische reacties) en systemische complicaties (duizeligheid, syncope).
Hoe betrouwbaar is acupunctuur? Acupunctuur is een van de betrouwbaarder en breder erkende vormen van alternatieve geneeskunde. Het bestaat al tientallen eeuwen en veel mensen hebben er baat bij. De techniek komt uit China en is onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde.
Er zijn wel soms reacties na de acupunctuur: vermoeidheid, duizeligheid, emotionele ontlading of een “Genezing Crisis” tijdens de eerste periode. Geen zorgen, dit betekend dat uw lichaam een reactie toont en het herstel proces is gestart. Zorg er voor dat u altijd met de acupuncturist communiceert hoe u zich voelt.
Moeten cliënten rusten na acupunctuur? Hoewel ze dagenlang niet hoeven te slapen of aan bedrust zijn gebonden, moeten cliënten het na de acupunctuur een paar dagen rustig aan doen om hun potentiële voordelen te maximaliseren en te genieten van de ontspanning die acupunctuur biedt.
Is acupunctuur zelf eigenlijk pijnlijk? Wij krijgen vaak de vraag of acupunctuur pijn doet. De meeste mensen hebben helemaal geen last van een acupunctuurbehandeling omdat de naaldjes zó dun zijn dat je ze niet of amper voelt. Acupunctuur is dan ook volledig ongevaarlijk.
Artsen neigen te stellen dat het bestaan van de medianen niet is aangetoond, en dat acupunctuur daarom niet zou kunnen werken. De werking is volgens hen dan niet bewezen. Ook stellen sommige artsen zonder opleiding in de acupunctuur dat acupunctuur alleen maar een placebo-effect geeft.
De kosten voor acupunctuur kunnen verschillen en zijn afhankelijk van wat je nodig hebt. Gemiddeld kost een losse acupunctuurbehandeling ongeveer 60 euro. De maximale vergoeding per jaar verschilt per zorgverzekeraar. Jaarlijkse vergoedingen variëren tussen 100 en soms 1.000 euro.
Acupunctuurpunten kunnen worden gebruikt om het letsel en de bijbehorende pijn aan te pakken, om de harmonie in het lichaam te herstellen. Door de diepere spierweefsels in de huid te behandelen, die de bron zijn van letsel gerelateerde pijn, kan acupunctuur een blijvend verschil maken.
Acupunctuur helpt tegen stress, een burn-out of andere stressklachten, zoals een hoge bloeddruk, hoofdpijn of slapeloosheid. De behandelingen hebben een positieve invloed op stress.
Ontsteking kan pijn, zwelling en andere symptomen veroorzaken, en kan het vermogen van het lichaam om te genezen belemmeren. Acupunctuur kan helpen ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid en het welzijn te verbeteren. Acupunctuur kan de bloedsomloop verbeteren, wat essentieel is voor kankerpatiënten.
Een behandelserie – hoeveel behandelingen zijn nodig.
Drie tot zes behandelingen volstaan meestal bij een enkelvoudige, kort bestaande klacht. Naarmate de klacht langer bestaat of als er sprake is van meervoudige klachten, neemt het aantal behandelingen toe. U kunt dan uitgaan van acht tot twaalf behandelingen.
Een acupunctuurbehandeling duurt twintig tot 45 minuten. Of en hoeveel vervolgbehandelingen u nodig heeft is afhankelijk van uw klachten en het resultaat van de behandelingen. Gemiddeld genomen zijn vijf tot tien behandelingen benodigd om uw balans te herstellen.
Saxenda (stofnaam Liraglutide) is een injecteerbaar geneesmiddel dat wordt gebruikt om volwassen die lijden aan obesitas te helpen af te vallen en op gewicht te blijven. Saxenda is ontwikkeld door het farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk en is alleen op recept verkrijgbaar.
Op dit moment zijn er volgens Van Rossum drie effectieve middelen op de markt: Orlistat, Mysimba, en als laatste heb je het zusje van semaglutide: liraglutide. Vorig jaar zijn de laatste twee verschenen. Mysimba kost honderd euro per de maand en liraglutide kost 150 euro in de maand.