Oranje is een opvallende accentkleur en kun je daarom heel goed combineren met wit, grijs, taupe, bruin of zwart maar ook met een wat meer gedurfde en persoonlijke accentkleur zoals geel, roze, rood, groen, petrol, blauw, paars of turquoise.
De complementaire kleur (tegenkleur)van Oranje is Blauw. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel en samen gebruikt versterken ze elkaar.
Een oranje broek kun je prima combineren met een crème of wit shirt. Maar je kunt een oranje broek ook combineren met opvallende kleuren, zoals een roze of blauwe top. Je kunt dit item ook prima combineren met een oranje shirt voor een all-over oranje outfit. Op deze manier creëer je een ton-sur-ton look.
Oranje heeft het voordeel dat het makkelijk te combineren is met neutrale kleuren, zoals beige, crèmekleuren of bruine aardetinten. Deze mix zorgt gegarandeerd voor een rustige, vriendelijke sfeer in huis.
#2 Ga voor kleuren uit hetzelfde kleurenpalet
De kleur oranje kun je prima combineren met geel of rood, mits het niet té fel wordt. Bruin gaat ook heel goed met oranje en zelfs donkerblauw past mooi bij oranje.
De kleur oranje
Het wordt geassocieerd met vreugde, zonneschijn en de tropen. Oranje vertegenwoordigt enthousiasme, fascinatie, geluk, creativiteit, vastberadenheid, aantrekkingskracht, succes, aanmoediging en stimulatie. Voor het menselijk oog is oranje een zeer warme kleur dus geeft het ook het gevoel van warmte.
Tot de warme kleuren behoren alle rood, geel, oranje en bruine kleuren.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel.
Ook oranje combineren met paars kan prima.
Dan is het goed om te weten dat lila ook bij roze past.
Bij een triadische kleurencombi gebruik je drie kleuren die gelijk verdeeld zijn over de kleurencirkel. Met andere woorden: ze moeten precies even ver uit elkaar liggen. Denk aan de combinatie rood, geel en blauw, of juist paars, oranje en groen.
Willem van Oranje Nassau droeg deze kleuren altijd op zijn uniform. Aangezien Oranje in zijn naam zat, werd de vlag eerst Oranje, Wit en Blauw. Later is dit veranderd naar Rood, Wit, Blauw. Waarschijnlijk omdat het oranje textiel in die tijd op was of omdat scheepslieden rood duidelijker vonden.
Zomers oranje is een van dé trendkleuren van het moment. Stylisten, celebrities en modeliefhebbers zijn er gek op, en wij begrijpen waarom: de kleur maakt je instant vrolijk en combineert ontzettend leuk in je zomerkleerkast.
Combineer je oranje jurkje met mooie zwarte hakken of mooie cognac kleurige laarzen om je look compleet te maken.
Roze en oranje combineren in je interieur
Roze en oranje zijn hét perfecte team voor een kleurrijk, maar ook gedurfd interieur. Met beide kleuren maak je een flink statement en om de balans te houden kun je het beste werken met witte muren en een lichte (houten) vloer.
De complementaire kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencircel. Deze kleuren versterken elkaar, ze harmoniëren. Complementaire kleuren zijn bijvoorbeeld; rood en groen, blauw en oranje, geel en violet.
Geel + rood = oranje.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Wanneer complementaire kleuren met elkaar worden gemengd, heffen ze elkaar op. Het resultaat is een grijstint, zoals zwart of wit. Blauw is de complementaire kleur van oranje. Als je deze kleur toevoegt aan oranje krijg je een neutraal gedempte variatie.
Oranjerood staat tegenover blauw en is dus de zogenaamde complementaire kleur van blauw. Complementaire kleuren vormen een mooi contrast met elkaar en kunnen heel goed gecombineerd worden. Ook de kleurencombinatie van oranjerood en olijfgroen kan een prachtig effect hebben.
Combineer oranje met neutrale kleuren zoals wit, zwart, crème of beige en houd het bij één oranje kledingstuk. Hoe feller het oranje is, hoe subtieler de andere kleur moet zijn om niets af te doen aan de elegante uitstraling van de look.
Zoveel kleuren bij zoveel outfits
Zwarte, witte, donkerblauwe, beige en nudekleurige schoenen zijn een veilige keuze als je er zeker van wil zijn dat je jouw nieuwe schoenen vaak kunt dragen. Deze kleuren passen bij heel veel verschillende andere kleuren.
Van jongs af aan leren wij dat wij alle kleuren zouden moeten kunnen mengen met de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Primaire kleuren zijn kleuren die niet te maken zijn door andere kleuren met elkaar te mengen. Geel kun je bijvoorbeeld niet mengen vanuit twee andere kleuren.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras.
Zwart neemt warmte op en wit niet, maar hoe zit het dan met andere kleuren? Stijgt de temperatuur geleidelijk naargelang hoe donker de kleur is? Als een zwarte auto in de zon staat, wordt hij warm omdat de kleur zwart de energie van de zonnestralen opneemt. Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
De belangrijkste warme kleuren zijn rood, oranje en geel. Maar je kunt ook breder kijken; houtskleur, aardetinten, okergeel, roestbruin, koffiekleuren, oranjerood, steenrood, terracotta, olijfgroen en goud.