Je telefoon licht uit het niets op of gedraagt zich op andere manieren vreemd. Als je telefoon ineens oplicht, uitgaat, vanzelf opstart of apps installeert zonder dat jij iets doet, kan het zijn dat iemand je telefoon op afstand bedient, wat erop kan wijzen dat diegene je gesprekken afluistert.
Samenvattend: word je afgeluisterd door je telefoon? Het antwoord is nee. Hoewel het in theorie mogelijk is dat bepaalde apps toegang hebben tot je microfoon, zijn andere oorzaken voor opvallende advertenties veel waarschijnlijker.
Zowel Wi-Fi, Bluetooth als GSM (2G,3G,4G) wordt geblokkeerd. Ook als de telefoon (in The Pouch) aan zou staan. Handig als u even niet bereikbaar wilt zijn, niet afgeluisterd wenst te worden of niet bereikbaar mag zijn (vergadering etc.).
Is *#21# bellen om inkomende telefoontjes direct door te schakelen naar je voice mail. Als iemand dan belt, gaat hij meteen naar je voicemail. Je moet hem dan wel weer even uitzetten als je wel weer bereikbaar wil zijn.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Android microfoon instellingen controleren
- Ga naar de 'App-machtigingen' door op de drie puntjes rechtsboven te tikken en daar die optie te selecteren. - Tik op 'Microfoon'. Je krijgt daarna een lijst te zien van alle apps die je toestemming hebt gegeven om de microfoon te gebruiken.
Telefoons aftappen of gesprekken afluisteren mag alleen als er sprake is van (verdenking van) een ernstig misdrijf en als de rechtsorde gevaar loopt. De periode mag niet langer dan vier weken duren en de rechter-commissaris moet er toestemming voor gegeven hebben.
De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple. Of het gekoppelde telefoonnummer volgen. Opsporingsdiensten kunnen software kopen die mobiele gebruikers 'onzichtbaar' volgen en hun locatie achterhalen.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Een iPhone afluisteren of traceren kan namelijk enkel wanneer er vooraf spy software op de iPhone is gezet of men de iPhone voor enkele tijd in bezit heeft zodat de iPhone op een computer kan worden aangesloten en met specials recovery software kan worden gescand.
De politie heeft Imei nodig om een sms-bombardement af te vuren op een nieuwe simkaart in een gestolen gsm. Bovendien is het een noodzakelijk kenmerk om de gsm op te kunnen nemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.
Het hulpprogramma heet Mobile Verification Toolkit (MVT) en is momenteel gratis beschikbaar op GitHub. Dus als je vermoedt dat de Pegasus-spyware je iOS- of Android-telefoon is binnengeslopen, dan is dit de plek om naartoe te gaan.
Doorzoek je omgeving.
Controleer of er rookmelders zijn die je niet zelf hebt geplaatst, en zoek naar een luidspreker waar misschien een camera in zit. Kijk in bloempotten, lampen en andere plekken waar gemakkelijk een microfoon kan worden verborgen. Kijk onder kussens, onder de tafel en achter boekenplanken.
De app voor Android-gebruikers
De Find My Boyfriend Locator zorgt ervoor dat je niet ongezien de telefoon van je partner hoeft te bemachtigen.
Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers.
Met stalkerware neemt een (ex-)partner de smartphone van het doelwit over. Hij kan meelezen met WhatsAppgesprekken, foto's en video's bekijken en de locatie van de telefoon opvragen. Zelfs verwijderde WhatsAppberichten zijn nog zichtbaar.
Misschien heb je er weleens van gehoord: telefoons die stiekem met je mee zouden luisteren. En nu dacht je misschien dat dit niet kon, niets is minder waar. Een groot aantal apps uit de App Store en Google Play Store hebben toegang tot de microfoon van je smartphone. Het kan dus echt: je telefoon luistert mee.
Dit kan vanaf smartphones met Android versie 6*. Ga op je telefoon naar 'Instellingen' (te herkennen aan het tandwiel-icoontje). Tik door naar 'Apps' en de optie 'App-machtigingen'. Je ziet voor welke apps je rechten hebt verleend.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
'Fake A Call' (Fake een oproep) Je komt soms in situaties terecht dat je niet met iemand wilt praten. Dan kan jij jezelf redden door je zogenaamd te laten bellen met deze app. Je kan deze telefoontjes inplannen of direct een nep telefoontje laten plegen. Download hier de app voor iOS en Android .