Over het algemeen krijg je de witte strepen er weer uit door het kledingstuk opnieuw te wassen. Het wasmiddel lost dan vanzelf op. Maar ook hierbij geldt: voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat je wasmachine niet tot de nok toe gevuld is, maar laat bovenop altijd twee vuisten aan ruimte over.
Wanneer er te veel was in de wasmachine zit, kan er te weinig ruimte overblijven voor het wasmiddel om goed op te lossen. Ook kan het wasgoed te veel van het water opnemen, waardoor er niet genoeg overblijft voor het wasmiddel om sop te creëren. Hierdoor ontstaan er witte zeepsporen, oftewel: witte strepen.
Hoeveel azijn doe je bij de spijkerbroek? Een half kopje azijn in je wasmachine of handwasje is genoeg.
Zwarte vlekken en strepen op pas gewassen wasgoed ontstaan veelal door vetluis, een opeenstapeling van vet- en zeepresten in de wasmachine. Doordat een deel van de laag loslaat bij het wassen op hogere temperaturen, verspreidt deze zich door de wasmachine en over je wasgoed.
Wat doe je met gestreepte kleding? Of kleding met verschillende kleuren? Goed nieuws: je kunt kleding in pastelkleuren gewoon samen met witte of andere lichte kleding wassen. Kies het juiste wasmiddel en gebruik het programma voor delicate vezels.
Donkere was ook wassen met azijn
Sterker nog, door je donkere was te wassen met azijn blijven de kleuren zijn veel beter en worden ze niet vaal. Daarom doe ik dus echt altijd een kopje witte natuurazijn bij de hoofdwas én vul ik het wasverzachterbakje ook met natuurazijn.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Het zuur is een effectief schoonmaakmiddel. Zo reinigt het, verwijdert het kalk en bestrijdt het bacteriën en schimmels. Omdat het azijn water zachter maakt komt de reinigende werking extra goed tot zijn recht. En dat is handig want het is niet giftig, goedkoop en ook nog eens heel milieuvriendelijk.
Een spijkerbroek voor de eerste keer wassen
Zo helpt het om een nieuwe spijkerbroek een nachtje in een emmer met koud water en azijn te laten weken. Door de azijn hecht de kleurstof zich beter aan de spijkerstof, waardoor de broek minder snel zal afgeven.
Zwarte strepen door vetluis voorkomen
Tegen vetluis is het goed om af te wisselen met wasmiddel en af en toe een was te draaien op 60 graden of meer. Dat reinigt de wasmachine. Als er altijd vloeibaar wasmiddel gebruikt wordt, helpt het om ook eens met poeder te wassen en andersom.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
De rubberen ring (het manchet) is kapot of versleten
Voor in de machine om hem waterdicht te maken zit een rubberen ring. Deze ring, vaak grijs van kleur, kan na verloop van tijd verslijten. Na slijtage kan de ring grijze/zwarte strepen op de was achterlaten.
Het is een vrij eenvoudig klusje. Stop je broek in een diepvrieszak of kussensloop (sluit deze wel goed af), stop hem in de vriezer en haal hem er na 24 uur uit. Laat hem even goed ontdooien en je spijkerbroek is weer helemaal fris!
Waar moet je bij het wassen van jeans in het algemeen op letten? Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Je kunt deze jeans het beste zonder wasmiddel gedurende ongeveer tien minuten in koud water leggen (bijvoorbeeld in de badkuip).
Kleur behouden
Voor dit kleur behoud kun je net als het voorkomen van afgeven, de broek met azijn wassen of laten weken. Dit zorgt ervoor dat de kleur niet zal vervagen. Ook kan je de broek voordat je hem gaat wassen inspuiten met haarlak. Klinkt misschien heel raar, maar het werkt echt!
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
ALS WASVERZACHTER
Azijn haalt de kalk uit het water, waardoor het zachter wordt en je kleding dus ook. Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
“Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Met behulp van (vaatwasser)zout wordt het water onthard, wat volgens AEG een beter wasresultaat geeft. Ook houdt dit de kleuren langer mooi.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.