Augustus spant de kroon. In die maand valt de meeste regen, bijna 88 millimeter gemiddeld over het land. De kustprovincies hebben dan de meeste regen te verduren met op grote schaal meer dan 100 mm.
In de figuur zie je aan de lichtblauwe staven dat oktober inderdaad de natste maand is, de maand met de meeste neerslag. Oktober wordt op de voet gevolgd door juli en daarna komen november en september. De herfst is daarmee wel het natste seizoen van het jaar.
In de herfst valt de meeste regen: 231 millimeter. 'Dit komt door de combinatie van warmte en wind', legt Siegmund uit. 'Het is dan nog niet zo koud, dus er zit meer vocht in de lucht en er zijn ook veel stormen.
April is traditiegetrouw de maand waarin het het droogst is. Iedere 10 jaar worden de aprilstatistieken door het KNMI geüpdatet op basis van de nieuwste gegevens van de afgelopen 30 jaar. April is de maand waarin het klimaat het snelste verandert.
De hoeveelheid gevallen regenwater wordt gemeten in een pluviometer of regenmeter. De eenheden worden uitgedrukt in millimeter of liter/m². In de meeste streken van ons land valt er maandelijks gemiddeld 70 mm (of l/m²) neerslag.
Het droogste seizoen van het jaar is de lente, van half maart tot mei. In deze periode kan er wel lichte regen voorkomen.
Neerslag per seizoen
In de zomer is dat gemiddeld 225 millimeter en in de winter 208 millimeter. Voor de herfst komt het gemiddelde uit op 242 millimeter. Daarmee is dit dus inderdaad veruit het natste seizoen.
Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar.
Hetzelfde zien we dus op de Veluwe, wat met ruim 950 mm per jaar de natste plek van Nederland is, terwijl het in het zuiden van Gelderland een stuk minder nat is. In Utrecht zien we een vergelijkbaar patroon, met de meeste neerslag boven de Utrechtse heuvelrug.
In het oosten en noordoosten valt in de zomermaand juli bijna net zoveel regen als in december, met zo'n 80-90 mm. Dit komt doordat juist in deze gebieden dan vaak stevige onweersbuien voorkomen.
2011 spant de twijfelachtige kroon met landelijk maar liefst 351 mm. De zomer van 2004 zat daar net onder met 333 mm, dan volgt 1927 met 327 mm. In de top-10 droogste zomers staan overigens 2 zomers uit deze eeuw: 2003 (5) en 2018 (6) met landelijk respectievelijk 115 en 117 mm.
Gemiddeld regent het in Nederland op 192 dagen per jaar (alleen dagen meegerekend met meer dan 0,3 millimeter neerslag op tenminste 1 van de 13 stations). Dit aantal is in de afgelopen zestig jaar niet veranderd. Het regent dus niet vaker. Wel is het aantal dagen met veel neerslag toegenomen (figuur 2).
En daarmee werd januari 2023 de natste januari ooit in De Bilt. Gemiddeld over Nederland viel er 108 mm neerslag. Het langjarig gemiddelde staat op 68 mm. De meeste neerslag viel in het westen, het midden en delen van het noorden van het land.
De zomer van 2004 was gemiddeld over het land de natste sinds tenminste 1951; dat blijkt uit berekeningen over de ruim 300 neerslagstations van het KNMI.
Na een recordwarme start en een koudere periode met regelmatig sneeuw, eindigt januari 2023 met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden tegen 3,6 graden normaal veel te zacht.
Ondanks enkele sneeuwsituaties en een relatief koud begin van de winter, eindigt de winter van 2022-2023 veel zachter dan normaal. Daarmee is het de 10e zachte winter op rij, een verscherping van het record dat vorig jaar werd gezet. Naast zeer zacht was de winter vrij nat, maar ook zonnig.
Augustus was met een gemiddelde temperatuur van 17,6 °C tegen normaal 17,9 °C iets minder warm dan normaal. De maand begon vrij koel, maar vanaf 10 augustus was het twee weken warm zomerweer. Daarna daalde de temperatuur en de maand eindigde wat te koel.
De temperaturen blijven onverminderd hoog voor de tijd van het jaar. Nog steeds wordt het gemakkelijk 24 tot 28 graden en op sommige dagen misschien ook nog wel warmer.
Hoewel in Nederland veel mensen waarschijnlijk deze zomer niet als bijzonder 'mooi' hebben ervaren, was het toch een "zeer warme en zonnige zomer", aldus het KNMI. De gemiddelde temperatuur was 18,4 graden. Dat is bijna een graad warmer dan het langjarig gemiddelde van 17,5 graden Celsius.
Ook de 2e maand van het jaar 2023 is veel warmer dan normaal verlopen met een gemiddelde temperatuur van 5,7 graden tegen 3,9 graden normaal. Verder was het opvallend droog met gemiddeld over het land 22 mm tegen 60 mm normaal.
Op 26 januari 1942 kwam het kwik in De Bilt niet hoger dan min 11,2 graden en de nacht die volgde koelde het af tot min 24,8 graden, de laagste standen ooit op het hoofdstation van het KNMI gemeten. Op 27 januari 1942 registreerde Winterswijk min 27,4 graden, de laagste temperatuur van de eeuw in ons land.
Antarctica, Argentinië, Belize, Cambodja, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Guatemala, Indonesië, Java & Bali, Laos, Madagaskar, Marokko, Myanmar, Namibië, Nicaragua, Panama, Thailand en Zuid-Afrika.
Uiteindelijk wordt het 27 graden warm. Na de middag verschijnen er enkele wolkenvelden, er waait een zwakke tot matige noordenwind. De komende dagen wordt het opnieuw warmer. Zaterdag is het uitgesproken zonnig met amper bewolking bij 29 graden.
De zon schijnt gemiddeld over het land in juli 221 uur. In het binnenland schijnt de zon 209-214 uur, in de kustgebieden schijnt ze 230-240 uur. Wat neerslag betreft valt gemiddeld over het land ongeveer 80 millimeter.