In 2012 zijn er 137 Europese bruine beren gesignaleerd in Noorwegen. De meeste beren in Noorwegen vind je bij het grensgebied met Zweden en Rusland. Toch is de kans op een ontmoeting vrij klein.
Beren leven in Noorwegen voornamelijk in de bossen van Trysil.
Je hebt dan de beste kans om ze, met een beetje geluk, te zien in het wild. De Europese bruine beer is te vinden in het noorden en midden van Zweden. In Dalarna, Gävleborg en Jämtland zitten de grootste populaties beren van Zweden (en misschien zelfs van Europa)! Er zijn momenteel zo'n 3000 beren.
In Zweden leven ongeveer 20 tot 25 beren per 1000 km². In totaal zijn er ongeveer 3500 exemplaren. De meeste beren komen voor in het midden van Zweden, zoals in de provincie Gavleborgslan bij Hälsingland. In Finland leven er 1500 beren.
Voor het eerst sinds dertien jaar is er in het zuiden van Duitsland weer een wilde bruine beer gespot. De ronddwalende beer werd met een natuurcamera gesignaleerd in de Duitse Alpen, in de stad Garmisch Partenkirchen, zo melden plaatselijke media.
Die slang glijdt echt wel weg, want die vindt ons veel te groot. Het enige dier dat echt gevaarlijk is, is de schapenteek, die ook in Nederland massaal in de natuur voorkomt.
Zweden is over het algemeen een veilig land. Criminaliteit komt amper voor, zeker in afgelegen gebieden. Wel heeft het land een aantal wilde dieren waar je voor op je hoede moet zijn. Het bekendste dier van Zweden is natuurlijk de eland.
Berekeningen tonen aan dat onder normale omstandigheden de Zweedse wolvenpopulatie inmiddels uit 700 dieren had moeten bestaan. In plaats daarvan telt de Zweeds-Noorse populatie nu 270 wolven.
De warmste maanden en de beste tijd om Oslo te bezoeken is van mei tot en met augustus. De temperaturen stijgen, de bloemen bloeien en u kunt bijna 24 uur daglicht ervaren.
Omdat de beren zich niet snel laten zien is het moeilijk een inschatting te maken van het aantal wilde beren in Zweden. De schatting is dat er tussen de 1500 en 3000 beren in het wild te vinden zijn. Vaak denken mensen dat beren alleen vis uit de rivier eten.
In de fjorden zwemmen zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. Je kunt er walvissen en orka's tegengekomen. En in de lucht zijn adelaars, papegaaiduikers en andere vogels te zien. Vrijwel iedereen kent het prachtige (en kwetsbare) Great Barrier Reef.
Beren in Europa
Zweden, Finland en zelfs Oost-Noorwegen zijn toplocaties voor een berenreis, maar ook in Spanje en Italië komen ze in het wild voor. Zelfs op het vasteland van Griekenland leeft de bruine beer, maar de kans is erg klein dat je deze tegenkomt.
- Beer komt LANGZAAM: zorg dat de beer gewoon voorbij kan lopen. - Beer komt SNEL/RENNEND: als je denk dat de beer wegrent van iets, ga dan aan de kant. Als de beer naar jou toe komt: ga naast elkaar staan, maak je zo groot mogelijk, praat duidelijk, kijk de beer niet aan. Loop langzaam achteruit.
De Zweedse wolf leeft in Midden-Zweden. In de regio's Dalarna, Västmanland, Örebro, Berslagen, Gävleborg of Värmland heb je de grootste kans om één van de naar schatting 400 tot 500 wolven te zien. Net zoals de beer is de wolf eerder verlegen. Ze zijn vooral actief 's nachts en zijn goed gecamoufleerd.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
In Zweden komen – net als in Nederland – slangen voor, vooral ringslangen en adders. Het grote verschil met Nederland is dat je ze hier ook echt regelmatig tegen het kronkelige lijf loopt!
Noorwegen is veilig en kent geen bijzondere veiligheidsrisico's. De situatie is vergelijkbaar met Nederland. Wees in grote steden en op drukke toeristische plaatsen alert op zakkenrollen. Ook de hoofdstad van Noorwegen, Oslo, is veilig en heeft geen bijzondere veiligheidsrisico's.
Groen. De kleurcode van het reisadvies voor Noorwegen is groen. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Noorwegen is een erg veilig land, toch raden wij u aan om tijdens uw vakantie zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera's en sieraden. U bent als toerist herkenbaar en in alle vakantielanden daardoor een potentieel doelwit voor zakkenrollers.
Vooral in het oosten van Europa leven bruine beren in beboste gebieden. Ze kunnen tot wel 400 kilo wegen, zijn snel en hebben indrukwekkende klauwen en tanden. Ze kunnen krachtiger bijten dan een leeuw, dus je hebt een probleem als ze het op je gemunt hebben.
De gevaarlijkste dieren van Nederland zijn:
Adder. Grote pieterman. Wolf.
In Frankrijk is een heel zeldzame en levensgevaarlijke spin opgedoken. Het gif van de spin zou even dodelijk zijn als dat van een cobra. Een Franse man mocht dat aan de lijve ondervinden.