Triggers bij rosacea
Irriterende stoffen; vermijd in je verzorgingsproducten parfum, geurstoffen en alcohol. Pittig eten en drinken. Zon; gebruik dagelijks een SPF 30-50. Temperatuurverschillen; denk hierbij aan verwarming of airco, maar ook aan een heet bad/douche of sauna.
Heb je last van rosacea en wil je het graag (laten) behandelen? Dan kun je een paar dingen doen. Allereerst kan de huisarts een speciale crème voorschrijven: metronidazol, azelaïnezuur op de huid of ivermectine op de huid. Deze crèmes smeer je vaak twee keer per dag op je gezicht en werken goed.
Wat is de behandeling? Rosacea is doorgaans goed te behandelen, maar zelden definitief te genezen. Binnen een halfjaar na staken van de therapie treedt bij de helft van de mensen weer een verergering op. Bij een milde rosacea wordt gekozen voor lokale behandeling (op de huid zelf).
Hoe ontstaat rosacea? De precieze oorzaak van rosacea is zeer complex en nog deels onbekend. De barrièrefunctie van de bovenste laag van de huid (epidermis) is aangetast bij rosacea en daardoor is de huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf en kan er een ontstekingsreactie ontstaan in de huid.
Bij het behandelen van Rosacea is Vitamine A de beste werkstof. Vitamine A vult het tekort hieraan in de huid weer aan, zorgt voor celvernieuwing en verstevigt de haarvaten. Ontstekingen worden voorkomen en de gezonde celdeling komt weer op gang.
De dermatoloog kan uw huid behandelen met een gel, crème of lotion. Als dit onvoldoende helpt, kunt u tabletten krijgen. Na verloop van tijd kunnen de klachten weer terugkomen.
Gebruik overdag een product met een SPF van minimaal 30, met alleen titaniumdioxide en/of zinkoxide als zonnefilter. Deze minerale zonbeschermingsingredienten zijn zeer zacht en effective waardoor ze het best geschikt zijn voor een rosacea-gevoelige huid.
De oorzaak van rosacea is vaak onbekend, toch kun je er wat aan doen om het te verminderen. Inmiddels is bekent dat de staphylococcus aureus bacterie de ontstekingen voor een groot deel veroorzaakt. Artsen schrijven hiervoor vaak medicatie voor met antibiotica aan patiënten.
De exacte oorzaak ervan is onbekend, maar men vermoedt dat de bacteriële microflora van de huid hierbij een rol speelt. Hoewel iedereen te maken kan krijgen met rosacea, komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint het vaak rond het 30e levensjaar.
Couperose is de aanwezigheid van verwijde rode en blauwe adertjes in het gezicht. Bij rosacea zien we deze verschijnselen ook maar hierbij komen ook andere verschijnselen voor zoals rode bultjes, puskoppen en zwellingen. Branderige, rode en droge ogen kunnen soms ook bij rosacea optreden.
Hoe ziet rosacea eruit ? Men ziet roodheid (rozerood, soms wat paarsrood) van de wangen, doorlopend over de neusrug en neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Daarbij zijn er rode uitgezette oppervlakkige vertakte bloedvaatjes te zien (zgn. “teleangiëctasieën”).
Wat te doen tegen rode vlekken op de huid? Allereerst, om rode vlekken in het gezicht te verminderen, is het belangrijk om te identificeren of je last hebt van een specifiek huidprobleem, zoals rosacea of eczeem. Het beste is om een afspraak te maken met de dermatoloog zodat je zeker weet waar je last van hebt.
Bescherm je huid iedere dag met een SPF (breedspectrum zonbescherming) product. Kies het liefst voor een SPF product met een fysische filter zoals Smart Response Serum. Dit gezichtsserum detecteert de ontstekingsreactie van de huid en activeert om te helpen kalmeren en roodheid te verminderen. Leef zo gezond mogelijk.
Heb je last van rosacea? Dan is deze zonnebrandcrème voor het gezicht van La Roche-Posay een aanrader. De beste water resistant zonnebrandcrème, die je gezicht beschermt tegen UVA-, UVB- en infraroodstraling. De bovendien vetvrije crème bevat natuurlijke ingrediënten die je huid optimaal hydrateren.
Er kunnen ook kleine rode bultjes ontstaan en puistjes. Rosacea wordt daardoor nogal eens verward met acné of seborroïsch eczeem. Het verschil is dat er bij rosacea geen sprake is van mee-eters, wat bij acné wel normaal is.
Vermijd voedingsmiddelen die veel histamine bevatten: niet verse vis, spinazie, zuurkool, Parmezaanse kaas, blauw geaderde kaas, Roquefort, rode wijn en gistextract. Vermijd voedingsmiddelen die histamine vrijzetten in het lichaam: aardbeien, alcohol, wit van ei, schaaldieren, chocolade, tomaten en citrusvruchten.
Behandelingen bij een dermatoloog vallen onder de vergoeding van medisch specialistische zorg en worden vergoed uit de basisverzekering. Hiervoor geldt eigen risico.
Het smeren van hormoonzalven op de huid kunnen rosacea ernstig verergeren. Vaak treedt er eerst verbetering op van de huid. Wanneer er gestopt wordt met het smeren van het middel keert de roodheid vaak in ernstiger mate terug.
Voor mensen met rosacea is het van groot belang milde producten te gebruiken. Denk hierbij aan een zachte wateroplosbare gezichtsreiniger in combinatie met een vochtinbrengende crème. Af en toe wassen met alleen water in plaats van met een cleanser is ook prima. Vermijd in ieder geval producten met parfum en alcohol.
Vitamine A zit in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Dat staat dan op het etiket. In lever zit veel vitamine A.
Pas ook op met voedingsmiddelen die u kunnen laten blozen, zoals alcohol en scherpe kruiden. Een arts kan metronidazol-crème of -gel voorschrijven. Deze kuur duurt 1 tot 4 maanden.