Bij veel kazen is er ook sprake van fermentatie. Bij een histamine dieet is het daarom slim om brie, camembert, geitenkaas of Parmezaanse kaas even te laten voor wat ze zijn. En ook Hollandse kaas kan soms best veel histamine bevatten! Sommige soorten vis en vlees passen ook niet zo goed in een histamine dieet.
Roomboter, (dieet)margarine en halvarine (beide zonder soja) zijn toegestaan. Bak- en braadproducten met smaakversterkers en Becel dieetmargarine raden wij af. Het eten van eieren raden wij af. Eigeel kunt u eventueel wel gebruiken.
Groente en fruit
De groenten met de laagste hoeveelheid histamine zijn peulvruchten zoals bonen, paprika en rabarber. Tomaten, zuurkool, spinazie en bietjes zitten er juist vol mee, dus die kun je maar beter aan je voorbij laten gaan. Ook paddenstoelen zijn af te raden. De meeste andere groenten kun je prima eten.
Voeding om te vermijden in een histamine-arm dieet
Begin je dieet door voedingsmiddelen te laten staan die veel histamine bevatten of de grootste vrijmakers zijn. Histamine zit vooral in: schimmelkazen, oudere kaassoorten en gefermenteerde producten zoals zure room, kwark en yoghurt.
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
Cafeïne valt eigenlijk onder de histamine- vrijmakende producten. Het komt voorna- melijk voor in koffie, thee, cacao en cola- noten. Maar cafeïne kan ook voorkomen in medicatie, zoals pijnstillers. Lees dus altijd goed de verpakking en/of de bijsluiter.
Niet alleen rode wijn, maar ook chocolade, oude kaas of noten zorgen voor een toename van histamine. Bij een DOA-tekort heeft men last van jeuk, een verstopte neus of hoofdpijn, na gebruik van deze voedingsmiddelen. Deze klachten kunnen zich direct voordoen, maar ook pas een dag later.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.
Verse vis zou weinig histamine bevatten: koolvis, roodbaars, kabeljauw, heek, hoki, schol, forel, snoekbaars. Zalm valt hier ook onder, maar veel mensen krijgen een reactie op verse zalm.
Rooibos thee
Ook rooibos staat bekend om zijn histamine remmende werking. Het wordt daarom door sommige artsen ingezet bij voedingsallergie, eczeem, astma én hooikoorts. Rooibos zit ook nog eens vol met antioxidanten en heeft een balancerend effect op je zenuwstelsel. Sla dus vooral een aantal doosjes rooibosthee in.
Er is geen medicijn dat een intolerantie voor histamine geneest. Het enige wat u kunt doen is kijken of antihistamine de symptomen iets verlichten. Alleen het vermijden van voedsel dat veel histamine bevat is een effectieve manier, bij voorkeur in combinatie met een drie-fasen dieet.
Histamine is een stof die o.a. jeuk veroorzaakt en de kleine bloedvaten in de huid doet uitzetten waardoor de huid rood wordt en er jeukende bultjes (oedeem) kunnen ontstaan. Om de werking van histamine tegen te gaan kunnen antihistaminica gebruikt worden.
Er bestaan zowel snelwerkende en langzaam werkende antihistaminica. Het ene middel is reeds binnen enkele minuten werkzaam de andere binnen een paar uur. De keuze is afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening en het individu.
Histaminevrijmakers zijn voedingsmiddelen die zelf weinig histamine bevatten, maar de afgifte van histamine in de darmen bevorderen of DAO (het enzym dat histamine afbreekt) blokkeren. Het gaat bijvoorbeeld om chocolade en cacao, bepaalde fruitsoorten zoals aardbeien en citrusvruchten, champignons, tomaten en noten.
Tomaten bevatten 26 mg histamine. 100 gram bevat dus 2,6 mg histamine. Wanneer je tomaten kookt, neemt het histaminegehalte af.
Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft. Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.
De meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Vlees: varkens- en lamsvlees, wild. Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
Histamine is dus een lichaamseigen stof, die je beschermt tegen gevaarlijke indringers. Te veel histamine in je lichaam werkt juist averechts en veroorzaakt vervelende allergische reacties, zoals irritatie van de neus, ogen, huid, keel en longen.
Heb je histamine intolerantie, maar wel behoefte aan probiotica? Goed nieuws! Deze probiotica, Probiota HistaminX van Seeking Health, bevat probiotische soorten die het histamineniveau in het maag-darmkanaal niet verhogen. Door medicijngebruik of een ongezond voedingspatroon kunnen onze darmbacteriën uit balans raken.
Hoewel cacao en chocolade amper histamine bevatten, verhinderen andere stoffen in deze producten wel de werking van het DAO-enzym. Daarom behoren ze tot de histaminevrijmakers. Hoe goed patiënten chocolade kunnen verdragen, hangt af van de hoeveelheid cacao. Ze kiezen dus het best voor melkchocolade met weinig cacao.
Als de antihistaminica niet goed werkt, is het mogelijk om te starten met immunotherapie. Vormen van anthistaminica: Antihistaminica zijn er in verschillende vormen, bijvoorbeeld: tabletten, sprays en oogdruppels. Bij een levensbedreigende allergische reactie krijgt u een injectie met antihistaminica.
Quercetine. 'Quercetine is een antioxidant dat voorkomt in veel soorten fruit en groente zoals appels, bessen, citrusvruchten, rode ui, venkel en koolsoorten', zegt Iwaarde. 'Het zit ook in thee, cacao en noten.