Met restjes als groente, pasta, rijst, vlees, vis, peulvruchten, kruiden en een ei kun je altijd nog een lekkere maaltijd maken. Denk aan een soepje, salade, omelet of roerbakgerecht.
Ik laat de groenterestjes zo'n 20 minuten koken. Daarna giet ik het kookvocht door een zeef. De overgebleven, afgekoelde groenteresten gaan dan in bokashi of GFT, maar ze kunnen ook prima bij het compost. De bouillon is klaar voor gebruik in stoofgerechten en soepen.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Too Good To Go bij Coop
Veel te veel, vinden wij! Daarom kun je bij bijna alle Coop vestigingen gebruikmaken van de Too Good To Go app. Via deze app kun je een 'Magix Box' kopen. Hierin zitten producten die nog goed eetbaar zijn, maar anders aan het eind van de dag weggegooid zouden worden.
Het downloaden van de app is 100% gratis. Je betaalt alleen voor de afgeprijsde Magic Box die je koopt.
Vooral supermarkten en restaurants gooien veel eten weg waar helemaal niets mis mee is. Een van onze cliënten wees ons onlangs op de app; 'Too Good To Go'. Dit is een gratis app (beschikbaar voor zowel Apple als Android) die op een goedkope manier een oplossing biedt om voedselverspilling tegen te gaan.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast.
Hoe lang het duurt voordat u zult overlijden hangt af van uw lichamelijke toestand en van de hoeveelheid die u mogelijk nog drinkt. De helft van de patiënten overlijdt bin- nen dertien dagen na het stoppen met eten en drinken. U heeft zelf ook enige invloed op de tijdsduur.
Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. In absolute hoeveelheden vindt hier wel de grootste daling plaats (met uitzondering van aardappelen; hiervan wordt juist meer verspild). Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild.
HOE #VERSPILLINGSVRIJ. BEN JIJ? De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen voor een gezamenlijk doel: samen verminderen we voedselverspilling met de helft voor 2030.
Keuze van de redactie
Voedselverspilling is een van de grote uitdagingen van onze tijd. En met Too Good to Go kun je bijdragen aan een oplossing. De app biedt een overzicht van winkels en restaurants bij jou in de buurt die voedsel over hebben.
Voor een heldere bouillon: De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Laat bouillon nooit koken, maar heel zachtjes trekken zonder deksel op de pan. Door het borrelen van het water emulgeren de vrijgekomen vlees- en viseiwitten met het vet in het water en wordt de bouillon troebel.
Soep kan het beste afgekoeld worden zonder de deksel op de pan of afgedekt met een platte zeef zodat er geen vliegen of ander ongedierte bij kunnen.
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
Een beetje flauw gezegd: je kunt al je eten invriezen. Dus ja: pasta in de diepvries bewaren kan ook. Maar laten we wel duidelijk het onderscheid maken tussen pasta als deegsoort en de pastasaus. Te beginnen met de saus: die is zeer geschikt om in de vriezer te bewaren en later nog eens lekker op te warmen.
Pasta bewaren koelkast (hoe lang?)
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
De gekookte noedels kun je zonder saus invriezen, maar je kunt natuurlijk ook de meeste mihoen- of noedelgerechten invriezen. Handig is het dan wel dat je het per portie, of per een bepaald aantal personen invriest. Na het ontdooien heb je dan genoeg, en vooral niet te veel voor het gerecht dat je wilt maken.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer.
Met Too Good To Go kunnen consumenten een 'magic box' aanschaffen. Hierin vinden ze een aantal producten die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aanzitten, maar nog wel goed genoeg zijn voor consumptie. Een winkel mag deze producten niet meer in het schap leggen, en dus blijven deze goederen vaak over.
Geef nog niet op! Iemand anders kan alsnog jouw Magic Box redden. Diegene hoeft alleen in te loggen op jouw account op een eigen apparaat, en voilà: daar is de bon.