Wanneer je de juiste hoogte hebt gekozen, boor je een gat in de ton met een stappenboor of speedboor.Maak met een gatenzaag een rond gat in één van de latten, boor het gat op precies dezelfde hoogte als waar het kraantje komt.
Zet de regenton naast uw regenpijp en kijk waar het gat in de regenton zit. Meestal wordt dit al aangegeven op de regenton zelf. Mocht dit niet het geval zijn raden wij u aan een gat te boren, ongeveer 10 cm vanaf de bovenkant van de regenton.
Dit gaatje kan dan vervolgens voorkomen dat de regenton over gaat lopen en de planten in de deksel gaan drijven op water. Uiteindelijk is dit gaatje een extra zekerheid en adviseren we deze echt alleen te gebruiken als je de regenton niet waterpas kan neer zetten.
Om te voorkomen dat de regenton overloopt is een slangtule in de regenton maken. Deze slangtule, ook slangpilaar genoemd, kan met het schroefdraad in een houten of kunststof regenton gedraaid worden.
Dat kan er voor zorgen dat het water niet meer terugloopt in de regenpijp als de ton vol zit: met overstroming tot gevolg. Je kunt dit voorkomen door de verhoging waar de regenton op staat op tijd weer op te hogen of via een slang overtollig water af te voeren.
In een open regenton kan vuil terechtkomen en dan kan het water in je regenton bederven. Sluit je regenton daarom altijd goed af. Begint het water toch vies te ruiken? Dan kun je de regenton beter leegmaken.
Zit de regenton vol? Dan kunt u met een overloop set het overtollige water afvoeren in uw tuin. In de meeste gevallen is de regenpijp rechtstreeks aangesloten op de ton en is er geen overstort naar het riool. Combineren met een vulautomaat die afgesloten kan worden (zomer / winter stand) is ook mogelijk.
De beste plek voor een regenton is dicht bij een regenpijp en bij voorkeur in de schaduw. Als de ton in de volle zon staat wordt het water warm. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit.
Regelmatig Schoonmaken:
Maak je regenton minstens twee keer per jaar schoon om algen en sediment opbouw te voorkomen. Leeg de ton, schrob met een borstel en een mengsel van water en milde zeep, en spoel grondig uit.
Wanneer er water in de regenton zit, zal het zich gaan uitzetten wanneer het gaat vriezen. Dit zorgt voor scheurtjes in je regenton en wat is een regenton als deze lek is. Om te voorkomen dat dit gaat gebeuren moet je hem dus leeg laten lopen.
Een houten regenton in de winter
Bij vrieskou is de kans op scheuren en barsten bij een houten regenton het hoogst. Laat de regenton daarom voor 90% leeglopen en wanneer mogelijk, zet de regenton in een schuur of berging.
Als er een lek zit bij de kraan of overloop kunt u deze het beste repareren door het gaatje te dichten met siliconenkit. Wanneer het lek op een andere plaats zit kunt u dit proberen te dichten met siliconenkit, i.v.m. de hoge druk die op het vat staat kunt u dit het beste vanuit de binnenkant doen.
Doordat regenwater vaak niet snel genoeg de bodem in kan zakken, kan er wateroverlast ontstaan. Een regenton kan helpen een gedeelte van het water op te vangen. Aan de andere kant krijgt Nederland te maken met steeds langere periodes waarin het warm is.
Kun je een tuinslang aansluiten op een regenton? Je kunt een tuinslang aansluiten op een regenton doormiddel van een besproeiingspomp of een regentonpomp.
Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar.
Is de ton vol, dan zorgt de regenautomaat ervoor dat het water wordt afgevoerd via de regenpijp op het riool. Een regenautomaat wordt ook verkocht onder de naam vulautomaat en kost € 10,- tot € 30,-. Je kunt ook meerdere regentonnen aan elkaar koppelen, hiervoor zijn speciale verbindingssets te koop.
Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken.Daarvoor gebruik je het beter niet. Regenwater mag nergens in contact komen met je drinkwater. Alle leidingen moeten gescheiden zijn.
Het regenton kraantje kunt u het beste even inpakken met een stukje stof en plastic of helemaal van de regenton schroeven, zo voorkomt u dat het kraantje kapot vriest. Wanneer u een regenton heeft gekocht met harde stevige wanden, dan is deze in principe bestand tot een vrieskou van -15 graden.
Je hoeft een regenton niet leeg te maken wanneer het gaat vriezen. Vul een paar plastic flessen met een beetje water en leg die in de ton. Bedoeling is dat de flessen schuin in het water drijven. Wanneer het gaat vriezen zal het ijs uitzetten, maar i.p.v. tegen de wanden te drukken, zal het (eerst) de flessen indeuken.
Tip 10.
Een regenton vangt regenwater op. Met een regenton bespaart u daardoor bijna 3000 liter water per jaar! U kunt het water voor allerlei zaken gebruiken, zoals de planten binnen en buiten water geven.
"Voordat je gaat beginnen kies je de juiste plek waar je de regenton wilt plaatsen." "Om de regenton optimaal te kunnen vullen, is het belangrijk dat het gat in de regenton en in de regenpijp op gelijke hoogte zit." "Per ton kun je verschillende bevestigingsmogelijkheden hebben."
Met een regenton tuinslang kraan kunt u normaal water aftappen zoals met ieder andere kraan. Indien u de tuin water wilt geven met een tuinslang is deze aftapkraan een aanrader. De tuinslang kraan is namelijk zo ontworpen dat u er een koppelstuk van een (Gardena) tuinslang op kunt klikken.
Uitstekend water voor uw planten
Planten hebben wel kalk nodig, maar niet zoveel als er in kraanwater zit. Regenwater is dus een betere voeding voor planten dan kraanwater. Ook kunt u het regenwater uitstekend gebruiken voor het wassen van uw ramen. Doordat er minder kalk in zit, hebt u minder snel last van strepen.
Heeft u geen regenpijp? Geen probleem, door de trechterwerking vangt de 210 liter regenton ook rechtstreeks regenwater op. Vang dus regenwater direct op d.m.v. de multifunctionele deksel of sluit deze aan op uw hemelwater afvoer.
Je kan ook een scheutje plantaardige olie in je regenton gieten. Dat breekt de oppervlaktespanning, waardoor muggeneitjes en -larven verzuipen. Muggen houden niet van de geur van citronella (citroengras).