Geen arts of ziekenhuis in de buurt? Als je langer dan 24 uur koorts hebt, en je weet niet zeker of het malaria is, dan moet je toch starten met de noodbehandeling van de GGD. Ga vervolgens direct op zoek naar een arts of ziekenhuis.
De tabletten worden voorgeschreven door een daarvoor opgeleide arts. Die weet precies welke tabletten er moeten worden voorgeschreven afhankelijk van uw bestemming en reisschema. Een aantal instellingen kunnen het malariarecept papierloos direct elektronisch aan ons doorgeven (digitaal malariarecept).
Begin 1 dag voor u in het malariagebied komt. Slik elke dag 1 tablet. Bent u uit het malariagebied, slik dan nog 1 week door. Dit middel kan bijwerkingen geven, zoals misselijkheid, diarree, buikpijn of hoofdpijn.
Als je naar een gebied gaat waar dagelijks gebruik van malariatabletten niet nodig is, dan wordt in sommige gevallen een kuur ter behandeling van malaria meegegeven bij de GGD. Dit heet een 'noodbehandeling'.
Malariatabletten worden enkel verstrekt op voorschrift van een arts. Mogelijke bijwerkingen zijn meestal van milde aard. De volgende tabletten kunnen gebruikt worden om malaria te voorkomen. Opgelet, geneesmiddelen die alleen artemisinine bevatten en plantextracten of thee met artemisinine zijn onvoldoende werkzaam.
€ 2,07 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.
De periode die verloopt tussen de beet van een met Plasmodium besmette mug en het ontstaan van symptomen bedraagt meestal 12 tot 17 dagen (White 2014). Deze kan bij malaria veroorzaakt door P. falciparum soms slechts 7 dagen zijn en bij malaria veroorzaakt door P. malariae oplopen tot meerdere weken.
Diagnostiek naar malaria bestaat uit een antigeentest. Deze test heeft een hele hoge negatief voorspellende waarde en het resultaat is snel beschikbaar. Daarnaast wordt tevens een dikke druppel, en indien deze positief is een uitstrijk, verricht. Antigeentest: binnen 1 uur na bloedafname.
Bijwerkingen malaria pillen Malarone
De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree en hoesten. Ook slapeloosheid, levendig dromen en haaruitval komen voor.
Op Zanzibar en Pemba kan men preventief malariatabletten innemen, of kiezen voor enkel antimugmaatregelen tussen zonsondergang en zonsopgang.
Klachten bij malaria zijn een grieperig gevoel, moe zijn, meestal met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Laat meteen uw bloed testen als u deze klachten krijgt en in een gebied bent (geweest) waar malaria voorkomt.
Bijwerkingen malaria pillen Paludrine
Paludrine geeft weinig bijwerkingen en ze zijn meestal mild van aard: misselijkheid, buikpijn, overgeven, soms ook zweertjes in de mond.
Malaria is niet besmettelijk van mens op mens. Een volwassene met malaria die zich goed voelt, kan gewoon werken.
Malaria is steeds moeilijker te behandelen omdat steeds meer malariaparasieten resistent zijn tegen gangbare antimalariamiddelen zoals chloroquine, proguanil en in sommige gebieden zelfs mefloquine (Lariam). Als malaria niet wordt behandeld, kan de ziekte zoals gezegd een dodelijke afloop hebben.
Typisch voor malaria zijn opstoten van koorts, met hoge pieken en koortsvrije dagen ertussen. De koorts gaat vaak gepaard met koude rillingen. Hoofd-, spier- en buikpijn komen ook voor.
De eerste ziekteverschijnselen van malaria treden gemiddeld 10-14 dagen na de steek van een besmette mug op.
Er is een hoog malariarisico in gans het land, inclusief Dar es Salaam en Zanzibar. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend in combinatie met de inname van malariatabletten. Laat u bij koorts tijdens of na de reis altijd zo snel mogelijk testen op malaria. Er is risico op gele koorts.
Belangrijke Tanzania-inentingen zijn DTP en hepatitis A. Vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je zeven dagen voordat je Tanzania binnenkomt, langer dan twaalf uur in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. Een cholerastempel is verplicht als je naar Zanzibar gaat.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Tanzania aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en een gele koorts inenting.
Over het algemeen geldt dit voor mensen die vóór 1950 zijn geboren. Wanneer u als kind wél tegen DTP bent gevaccineerd, is drie weken voor vertrek voldoende. Ook voor andere vaccinaties en eventueel malariatabletten is een termijn van drie weken voldoende.
Bijwerkingen malaria pillen Paludrine
Paludrine geeft weinig bijwerkingen en ze zijn meestal mild van aard: misselijkheid, buikpijn, overgeven, soms ook zweertjes in de mond.