Beschrijving. Een rooilijn is de lijn waarop voorgevels uitgemeten zijn. De gemeente zet de rooilijnen uit voor nieuwbouw. Uitzetwerkzaamheden dienen tenminste een week voor de gewenste uitvoeringsdatum te worden aangevraagd.
De Dienst Bouw en Woningtoezicht van de gemeente komt de rooilijnen uitzetten.
De bouwlijn is een verplichte lijnrichting die je moet volgen wanneer je een nieuwe woning bouwt. De bouwlijn wordt uitgezet door landmeters die door de gemeente worden aangesteld. De aanvraag gebeurt door de bouwheer.
Bouw- en rooilijn
De bouwlijn en rooilijnen staan normaal aangegeven op je plan (inplanting). Bij twijfel ga je best ten rade bij je gemeente, architect of aannemer. De gemeente zal deze in veel gevallen zelf uitzetten of tenminste controleren. Is dit niet zo dan kan je deze zelf uitzetten met hulp van je architect.
Wanneer? Je woning uitzetten gaat pas wanneer je perceel bouwrijp is en nadat iemand van de gemeente de bouwlijn is komen aanduiden. Dit is de lijn die de afstand tussen de openbare weg en de voorgevel van je woning aanduidt. Dit gebeurt met twee houten piketten die meestal aan de bovenkant rood geverfd zijn.
Het crëert op zich geen recht om daar te blijven wonen. Je partner kan je wel niet zomaar de toegang tot de woning weigeren. Om je uit huis te kunnen zetten, moet hij/zij het aan de vrederechter vragen. Kan je bewijzen dat je mee betaald hebt voor de huur, dan zou dat mogelijk op een huurrecht kunnen wijzen.
Uit huis zetten kan niet zomaar
En wil uw verhuurder u uit huis zetten? Dan moet dit via de rechter. De rechter beslist of uw huis ontruimd mag worden. Moet u voor de rechter verschijnen, schakel dan juridische hulp in.
Je nieuwbouw bestaat uit twee delen: de ruwbouw en de afwerking. De ruwbouw begint bij de grondwerken en eindigt als je woning water- en winddicht is. De afwerking is alles aan de binnenkant van je woning. Van de technieken tot het laatste likje verf.
de gemeente (gemeentelijk stedenbouwkundige inspecteur of omgevingsloket) of de politie, die het bouwmisdrijf vaststellen en op basis van hun eigen handhavingsprioriteiten zullen optreden.
in de achtertuin minstens 2 meter van de perceelsgrens blijven. of tegen een aanpalend gebouw zijn gebouwd. Ze mogen tot op de perceelsgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van het bijgebouw mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.
De regelgeving voorziet dat de bestuurlijke geldboete voor stedenbouwmisdrijven maximaal 2.000.000 euro en voor stedenbouwkundige inbreuken maximaal 400.000 euro bedraagt.
Definitie: denkbeeldige lijn, gelegen aan de wegzijde tussen openbare en particuliere grond of aan de van de weg afgekeerde zijde, die niet overschreden mag worden bij het bouwen van een bouwwerk.
Waar kan ik opzoeken of mijn woning getroffen is door een rooilijn? Het bestaan van een rooilijn wordt normaal gezien vermeld in de stedenbouwkundige informatie en wordt visueel weergegeven op het rooilijnplan of in het Bijzondere Plan van Aanleg (BPA) dat je kan inkijken of opvragen bij de gemeente of stad in kwestie.
Rooilijn en rooilijnplannen
Een rooilijn is het begin van een private eigendom, die grenst aan de openbare weg. En een bouwlijn is de onzichtbare lijn die bepaalt vanaf waar de woning mag gebouwd worden. De bouwlijn wordt bepaald op basis van de afstand die het gebouw moet bewaren tegenover de rooilijn.
Over het algemeen is de ruwbouw de grootste slokop van je budget: tot 60 procent. Aan de afwerking besteedt de gemiddelde bouwheer tot 40 procent van het totaalbudget. Let wel: dit zijn algemene richtcijfers.
De afwerking begint met de technieken. Hieronder valt het voorzien van o.a. elektriciteit, verwarming, ventilatie en sanitair (i.e. de leidingen). Daarna ga je over naar de eindafwerking, waaronder het plaatsen van vloerbetegeling, binnendeuren, keuken, trap, haard, etc. vallen.
Mogelijkheden voor klussers
Als je rekening houdt met een gemiddelde prijs van 600 euro per vierkante meter voor de afwerking, waarin een winstmarge van 10% zit voor de aannemer, spaar je voor een woning van 200 vierkante meter minstens 12.000 euro uit.
De ruwbouw van een vrijstaande woning neemt ongeveer twaalf weken in beslag als er zonder onderbrekingen gewerkt kan worden. Afhankelijk van de totale oppervlakte van het huis en de complexiteit van de bouw kan het ook langer duren.
De bouw van een nieuwbouwhuis duurt normaliter een jaar tot anderhalf jaar. In die periode heeft u naast de woonlasten van uw huidige woning, ook nog een kostenpost voor de aanschaf van de grond (waar uw nieuwbouwhuis gebouwd gaat worden) en de bouwkosten. Deze kosten worden betaald vanuit een bouwdepot nieuwbouw.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
De rechter stopt uw huurcontract vaak bij een huurachterstand van 3 maanden of meer. Of als u regelmatig te laat betaalt. Als de rechter uw huurcontract stopt, moet u uw huis uit.
Neem contact op met een advocaat
Indien jouw ex partner de woning niet wil verlaten na de aangetekende brief, kan je een advocaat benaderen. De advocaat kan een kort geding bij de rechter in gang zetten. De rechter zal dan beoordelen of je ex inderdaad geen recht meer heeft om in de woning te verblijven.