Daarmee is het voor zover bekend de duurste vissoort. Ook tarbot en griet zijn flink aan de prijs. In een jaar tijd zijn deze soorten vis met respectievelijk 8 en 15 procent gestegen. Verder waren er forse prijsstijgingen bij kabeljauw (+16 procent), verse makreel (+17 procent) en schelvis (+15 procent).
Griet heeft mager, wit en stevig vlees. Net als het uiterlijk lijkt ook het visvlees van griet sterk op dat van tarbot. Het is zeer fijn van smaak, maar is iets minder stevig dan dat van tarbot. Opvallend aan de griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde.
Griet is een stuk goedkoper. Een perfect alternatief dus voor wie tarbot te duur vindt. De vis begint vanaf een maat van 30 centimeter groot en kan soms wel doorgroeien tot 75 centimeter. De verschillende maten griet koop je in z'n geheel of gefileerd.
Griet lijkt ook op tarbot, maar heeft een ovalere vorm. En in tegenstelling tot tarbot heeft griet wél schubben, maar geen onderhuidse benige knobbeltjes. Deze platvis leeft van helemaal in het noorden van Noorwegen tot in de wateren rond Marokko, en van de Middellandse Zee tot in de Zwarte Zee.
Stevig van structuur, verfijnd van smaak
Witvis is een verzamelnaam voor (de naam zegt het al) witte vis met een stevige structuur. Kabeljauw, koolvis, tilapia en pangasius zijn de bekendste soorten.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Wijting bakken
De smaak en structuur van wijting is heel zacht en lijkt op die van kabeljauw. Je kunt wijting eenvoudig bakken, stoven en roken. Omdat de structuur zo zacht is, is de wijting ook erg geschikt om te bereiden in de oven. De zachte vis gaart erg snel.
U betaalt voor 700 gram verse griet filet €37,95. Deze vis is te lekker om te laten liggen!
Smaak en bereiding
Griet kan je bakken, grillen, stoven, frituren en gebruiken bij visfondues. Opvallend bij griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde. Een gefileerde griet levert dus. altijd twee lichte en twee zwaardere filets op.
De griet is ovaler van vorm en veelal lichter van kleur dan de tarbot. Verder heeft de tarbot harde knobbels op de huid, terwijl de griet 'glad' is. Momenteel is de griet een populaire vis in de gastronomie. Qua smaak is griet nauwelijks minder dan tarbot.
Een van de voornaamste oorzaken van de huidige recordprijzen is bijvoorbeeld het weer in Scandinavië. Eindejaarsstormen hebben er lelijk huisgehouden en ervoor gezorgd dat de vissersboten er niet konden uitvaren. De import van vis uit die regio droogt dus op waardoor de prijzen stijgen.
Tarbot wordt vooral in de Noordzee gevangen, maar je kan hem ook vinden in de Atlantische Oceaan en de Middelandse Zee. Het visvlees is zeer stevig van structuur. Tarbot is het ganse jaar verkrijgbaar, maar nooit in grote hoeveelheden. Dat verklaart waarom tarbot zo een duur product is.
Mei: roodbaars. Juni: rog, roodbaars, schar, schelvis. Juli: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel. Augustus: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel.
Griet is een beenvis en behoort tot de orde van de platvissen. Net als scharretong behoort deze grijsbruine vis tot de familie van de tarbotten. Beide ogen staan op de linkerzijde van het lichaam. Griet lijkt ook op tarbot, maar heeft een ovalere vorm.
Je hebt een ovenschotel met vis of een vispannetje gemaakt en nog een restje over dat je wil invriezen? Dat kan prima, zolang de vis die je verwerkte in je gerecht vers was. Ook voor vis geldt de belangrijke regel dat ontdooide producten in geen geval opnieuw ingevroren mogen worden.
Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Schelvis lijkt goed op kabeljauw, maar het visvlees is iets zachter van structuur. Deze magere vis wordt vaak gebruikt voor fish & chips. Je kan 'm ook bereiden in de pan, in de oven, stomen of verwerken in een stoofpotje of vissoep. Verse schelvis is verkrijgbaar van juni tot en met februari.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.