Als ze de keuze hebben, slapen ze graag bij hun vrienden en familie voor bescherming. Koeien zijn dol op spelen. Als ze de ruimte hebben, zullen ze met elkaar rennen, elkaar achtervolgen en met ballen spelen. Zo leren de koeien spelenderwijs hoe ze met een kudde moeten omgaan.
Een schutstal in de wei moet voldoende ruim zijn om alle koeien tegelijk dicht bij elkaar te laten schuilen. Koeien sluiten vriendschappen voor het leven. Vooral de moeder-kindband is sterk, maar koeien hebben ook maatjes met wie ze graag samen grazen of rusten.
Paarden en koeien houden niet van wind of regen in hun gezicht en gaan dus met hun achterste tegen de wind-/regenrichting in staan ter bescherming.
Dieren die weersverandering aangeven
Vogels vliegen lager als er slecht weer aankomt. Volgens boeren worden koeien rusteloos en gaan soms liggen om een droge plek te hebben. Bijen en vlinders lijken te verdwijnen bij de bloemen, ze zoeken een plek om te schuilen tegen komende regen.
De maatschappij ziet de koe liever grazend in de wei dan binnen in de stal.En toch dreigde juist het beweiden van de dieren juridisch lastiger te worden. Want zet de kudde op een weiland niet ver van beschermde natuur, en het stikstofsein gaat al snel op rood.
Koeien zijn weliswaar normaliter niet agressief, maar kunnen dat wel worden wanneer ze menen dat hun jongen bedreigd worden. En jonge dieren die in een groep bij elkaar staan kunnen ineens de kolder in de kop krijgen en in hun enthousiasme of balorigheid wandelaars onder de voet lopen.
Een koe ligt veel - zo'n tien tot vijftien uur per dag is ze aan het herkauwen, rusten, dommelen - maar ze slaapt slechts drie uur per dag en daarvan is ze een uur tot anderhalf uur in een diepe slaap, de zogeheten REM-slaap (1).
Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken. Overigens eten koeien niet of nauwelijks giftige planten.
Koeien hebben sterk ontwikkelde zintuigen. Omdat ze ogen aan de zijkanten van hun hoofd hebben, kunnen ze zien wat er rondom en achter hen gebeurt. Ze hebben een zichtbereik van wel 300°. Wanneer koeien hun kop neerleggen om te grazen, loopt dit bereik op tot bijna 360°, waardoor ze een panoramisch uitzicht hebben.
Koeien gaan onder een boom staan, of lopen bij onweer mee met de wind, totdat ze bij de draad staan. Inslag in de boom of draad heeft dan fatale gevolgen. Wacht zeker niet met binnenhalen tot het onweer is losgebarsten, want dat levert gevaar op voor uzelf.
Elke koe heeft een beste vriend Aandoenlijk toch? Koeien hebben een beste vriend in de kudde, zo ontdekte Gustavo Monti, professor diergeneeskunde aan de Austral Universiteit in Chili, en raken gestresst als ze gescheiden worden. Dit kan uiteindelijk de hartslag en de hoeveelheid melk die ze produceren beïnvloeden.
Koeien kunnen met elkaar praten en communiceren ook met mensen. Dat concludeert taalkundig onderzoeker Leonie Cornips na 4 jaar veldonderzoek. Melkkoeien die in veel in stallen leven maken vooral 'afhankelijke' geluiden zegt zij in Villa VdB.
Koeien leven in kuddes en krijgen een kalfje als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Een koe is een vrouwtjesrund en een mannetjesrund noemen we een stier.
Het bespringen van andere koei en is ook een duidelijk teken, zeker als dit op de kopse kant gebeurt. Dat doet een koe ook als ze als enige in het koppel tochtig is. Hoe meer van de andere signalen zichtbaar zijn, des te zekerder dat de koe tochtig is. Gemiddeld geeft een koe gedurende 12 uur tochtig heidssignalen af.
Zeker 65 diersoorten kunnen lachen, waaronder mensapen, vossen, koeien en vogels. Vrijwel de meeste diersoorten lachen volgens de onderzoekers zacht en onopvallend, zoals de korte piepjes van de rat of het gegrinnik van de mensaap.
Waarom staan niet alle koeien buiten? Het lijkt zo simpel: de boer zet zijn staldeuren open en de koeien kunnen naar buiten. Dat is helemaal niet hoe het gaat: er gaat een hele wereld schuil achter weidegang. Gaan koeien naar buiten, dan heeft een boer bijvoorbeeld geen goed zicht meer op wat de koe eet en drinkt.
Koeien zijn heel nieuwsgierige en intelligente dieren die beschikken over een langetermijngeheugen en in staat zijn om van elkaar te leren. Elke koe heeft een eigen persoonlijkheid en vormt graag nauwe, levenslange vriendschappen met soortgenoten. De band tussen een moederkoe en haar kalfjes is bijzonder sterk.
- Koeien hebben een zeer goed gehoor. Zowel hoge als lage tonen horen zij veel beter dan wij. Onderzoekers hebben vastgesteld dat koeien net zo'n hekel hebben aan schreeuwen dan aan slaan. Harde metalen geluiden, schreeuwende mensen en schel gefluit zijn zeer stressvol.
Wees extra voorzichtig als de dieren kalveren of veulens hebben, want dan zijn de moederdieren extra waakzaam. Raak de dieren niet aan - Aai de pony's, paarden of runderen niet. Het zijn wilde dieren. Houd je hond aangelijnd - In sommige gebieden waar grote grazers lopen zijn ook honden welkom.
Als je wordt aangevallen door een koe, geef het dier dan een gerichte tik op de neus met een stok. Als een koe je hond aanvalt, probeer je huisdier dan niet te beschermen, maar laat hem los. De kans is groot dat jouw hond sneller de benen neemt dan jij.
Koeien kunnen 330º in de rondte kijken. Ze kunnen de kleuren geel, groen en blauw zien, maar rood kunnen ze minder goed zien.
De aankoopprijzen van runderen lopen sterk uiteen. Reken op meer dan 500 euro voor een koe. Jonge stieren zijn vaak goedkoper, reken hier de castratiekosten nog bij. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide, een stal, het stro, het voer en de dierenarts kosten geld.
Een koe heeft botte tanden om het gras te malen.Deze beet zorgt voor kneuzingen. Een hond heeft scherpe tanden die een open en bloedende wond veroorzaken. Ook vogels kunnen bijten.
Een koe plast per dag zo'n 25 tot 30 liter. Als het goed loopt, kan daarvan bijna 15 liter in het koetoilet terechtkomen.
Waarom loeit een koe? Vooral om de sociale band tussen twee of meerdere dieren te bevestigen. Met loeien zegt een koe eigenlijk: 'Hier ben ik'. Dat is belangrijk bij moeder en kalf, bij stieren en bij dieren die van de koppel zijn afgedwaald of weggehaald.