Als u een Allrisk verzekering afsluit, bent u vrijwel voor alle soorten schade verzekerd. Het enige wat hier definitief buiten valt, is schade ontstaan door natuurrampen (denk aan orkanen of doorgebroken dijken), oorlogsschade en kernrampen (molest).
De Opstalverzekering (soms ook 'woonhuisverzekering' genoemd) vergoedt de meest voorkomende schades aan je woning. Zoals brand, water, blikseminslag of storm. Heb je aan je huis een garage of heb je een schuur of tuinhuisje in je tuin? Met de Opstalverzekering verzeker je dit ook.
Geen dekking bij natuurramp
Bij een natuurramp kun je niemand de schuld geven. Er is namelijk niemand die ervoor heeft gezorgd dat die vulkaan is uitgebarsten, of die aardbeving zich voordoet. Dus je verzekeraar kan jouw schade bij niemand verhalen.
Je inboedel verzeker je niet met de Opstalverzekering. Wil je je spullen in je huis toch goed verzekeren? Dan kun je zelf een Inboedelverzekering afsluiten. Bij koopappartementen hoort de VvE een opstalverzekering af te sluiten.
Een opstalverzekering dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Daaronder vallen ook leidingen, centrale verwarming, de badkamer en het toilet. Een opstalverzekering keert uit als jouw huis getroffen wordt door: Brand- en of blusschade.
Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer. Maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, tv's of camera's. Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade in huis, maar bijvoorbeeld ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon.
Extreem natuurgeweld is overmacht. Eventuele schade is daarom onmogelijk in te schatten voor een verzekeraar. Met een inboedel- of opstalverzekering kunt u daarom geen schade door extreem natuurgeweld verzekeren.
Uw brandverzekering vergoedt in principe schade die u geleden hebt naar aanleiding van: brand. bliksem. ontploffing.
Welke verzekering vergoedt stormschade? Stormschade aan je huis valt onder een woonverzekering, zoals een opstalverzekering of inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en alles wat in de grond staat in je tuin. Dus ook schade door een omgevallen boom op je huis of tuinhuis.
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
Wat is het verschil tussen een opstalverzekering en woonverzekering? Tussen een opstalverzekering en een woonhuisverzekering zit geen verschil. Een woonverzekering daarentegen is een combinatie van een inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering.
Bij een inboedelverzekering moet u denken aan zaken die niet aard-en nagelvast zitten aan je keuken. Onderdelen die wel aard- en nagelvast zitten aan uw woning vallen onder uw opstalverzekering. Anders gezegd, de opstalverzekering is voor de woning zelf. De inboedelverzekering is voor spullen in de woning.
Herstelbetalingen zijn betalingsverplichtingen die de aanvallende partij van een oorlog kunnen worden opgelegd, ter leniging van de oorlogsschade die is veroorzaakt bij de aangevallen partij. De betalingen worden in zekere gezien als alternatief voor gebiedsannexatie, en kunnen zowel in geld als in natura geschieden.
Een Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt aan spullen van anderen, zoals een vaas die je per ongeluk omstoot bij vrienden. Of als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt. Met onze Aansprakelijkheidsverzekering worden grote en kleine schades aan anderen uitgebreid gedekt.
De afkorting WA staat voor 'Wettelijke Aansprakelijkheid'. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van schade die je met jouw auto of aan ander motorvoertuig bij anderen veroorzaakt. Officieel noemen we dit schade die je veroorzaakt bij derden of tweezijdige schade.
Naast het ongemak dat schade met zich meebrengt, kan het zijn dat u ook met bepaalde kosten blijft zitten. Indien de schade niet als ramp wordt erkend, is er immers niemand aansprakelijk te stellen voor deze schade. Gelukkig kunt u terugvallen op uw verzekeringen, ook al wordt het onweer niet als natuurramp erkend.
Natuurrampen zijn ingrijpende gebeurtenissen in de wereld die (grotendeels) worden veroorzaakt door de natuur. Over het algemeen maken we onderscheid tussen zes verschillende natuurrampen: aardbevingen, tsunami's, vulkaanuitbarstingen, cyclonen, overstromingen en extreme droogte.
In de brandpolis wordt een stormschade zeer vaak geregeld met toepassing van een vrijstelling. Voor februari 2022 overschrijdt die vrijstelling al 286€. De verzekerde die dit bedrag niet krijgt van zijn verzekeraar storm, zal dus een vordereng moeten beginnen tegen de verantwoordelijke.
* In deze situatie verstaan wij onder natuurgeweld: overstroming, aardbeving, aardverschuiving, brand, storm, orkaan, sneeuw, mist, tsunami of vulkanische uitbarsting.
Storm- en hagelschade
Heb je autoschade door bijvoorbeeld storm, blikseminslag, hagel of andere 'natuurschade'? Dan is dit gedekt op de beperkt cascodekking van je autoverzekering. Die dekking heb je ook met een allrisk-polis. Het voordeel is dat je na een schadeclaim niet terugvalt op de bonus-malusladder.
Het verschilt per verzekeraar of ze dit advies opvolgen, maar sinds 2020 biedt een groeiend aantal verzekeraars dekking tegen lokale overstromingen (niet de primaire keringen). In december 2021 is meer dan 50% van de woningeigenaren verzekerd tegen overstroming. Voor bedrijven en instellingen is dit minder dan 50%.
Een opstalverzekering (ook woonhuisverzekering genoemd) dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Daaronder vallen bijvoorbeeld leidingen, centrale verwarming, de badkamer, de keuken en het toilet.
Onder inboedel verstaan we alle losse spullen in uw woning die u zo kunt verhuizen zonder iets stuk te maken. Denk bijvoorbeeld aan kleding, meubels, apparatuur en uw laptop.
Een inboedelverzekering is voor veel mensen niet financieel noodzakelijk, maar soms wel wenselijk. Heb je bijvoorbeeld veel sportuitrusting zoals surfboards of racefietsen, muziekinstrumenten, designer meubelen of veel elektronica in huis? Dan kan het alsnog interessant zijn om je te verzekeren.