Voor een optimaal gebruik maak je je septische put gemiddeld om de 3 à 5 jaar leeg. De exacte termijn voor het ledigen van jouw septische put hangt vooral af van de volgende 2 factoren: Volume van de septische put: hoe groter de septische put, hoe minder vaak je deze moet ruimen.
Een septische put (beerput) was steeds verplicht voor woningen die niet op de openbare riolering zijn aangesloten. Sinds 1 januari 2016 geldt dit nu ook voor nieuwbouwwoningen die wel worden aangesloten op de openbare riolering.
Als er geen septische put moet komen, vloeit al het huishoudelijk afvalwater naar een sifon- of verzamelput en vandaar naar de riolering. Deze put komt op de rooilijn, op de scheiding van de woningriolering en die van de straat.
Als een oude beerput niet gedeeltelijk onder een pand ligt, is het mogelijk de put uit te laten graven en te laten verwijderen. De aannemer die u ervoor inschakelt, zal met zwaar materieel komen om de put uit te graven, te slopen en af te voeren.
Ja! Een septische put kan inderdaad zijn limieten bereiken. Wat de symptomen van een te volle put zijn, leer je in dit kort, maar verhelderend artikel.
Wanneer de septische put vol zit is het een goed idee deze te laten legen. Er zijn diverse bedrijven gespecialiseerd in septic tank legen. Ook boeren kunnen u vaak van dienst zijn.
Wanneer wij onderzoeken of je een put in huis hebt, doen we dit met een speciaal sonarapparaat. Deze sonar bevestigen we meestal aan een ontstoppingsdarm, die vervolgens door de afvoer geleid wordt. De flexibele darm glijdt moeiteloos door de leidingen en brengt zo precies in kaart hoe deze buizen lopen.
Dat een woning niet aangesloten is op de riolering hoeft op zich geen probleem te zijn. Er zijn ook andere manieren om afvalwater te zuiveren, via een individuele behandeling van afvalwater (IBA). Zo'n IBA kan een septische put zijn, maar ook bijvoorbeeld een rietveld dat het water zuivert.
dat de eigenaar van het gebouw verplicht is om, op eigen kosten, aan te sluiten op de riolering (als die er ligt) dat de eigenaar van het gebouw, als er geen riolering ligt, het afvalwater zelf moet zuiveren vóór het geloosd wordt.
Wie legt de aansluiting aan? Voor de aanleg van een rioolaansluiting op eigen terrein tot aan de erfgrens kunt u zelf een aannemer inschakelen. De aansluiting vanaf de erfgrens naar het (hoofd)riool mag alleen door de gemeente gedaan worden.
Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor een juist gebruik van het riool. Ook moet je zelf alle schade aan de rioolvoorzieningen in je huis tot en met de aansluiting op het riool herstellen. Vanaf dat punt neemt de gemeente het over.
Natuurlijk is het een beter alternatief dan niet-biologisch afbreekbare producten. Probeer de hoeveelheid wc-papier die u doorspoelt te beperken. Om een optimaal afbrekingsproces te hebben, raden we aan om zo dun mogelijk toiletpapier te gebruiken.
Voor het ruimen van een septische put: Startprijs tot 2000L (20 HL) is 119€* (*incl. 21% btw, milieutaks en ruimingsattest). Voor het ontstoppen of reinigen: Prijs voor de eerste 30min is 192,39€* (*incl. 21% btw voor een woning jonger dan 10 jaar en 6% indien het huis ouder is dan 10 jaar).
Septische put is natuurlijk direct weer vol
Tuurlijk, je spoelt door. Per spoelbeurt gaat dit al snel om 10 liter. Na een aantal spoelbeurten zit je septische put dus alweer vol.
(Schoonmaak)middelen die de werking van de septic tank verstoren: • bleekmiddelen; • ontstoppingsmiddelen; • sterk zure ontkalkingsmiddelen, let op het etiket (op basis van fosforzuur, zoutzuur, zwavelzuur, e.d.); • basische middelen zoals b.v soda.
Hou je septische put gezond door de volgende zaken te vermijden: Overmatig gebruik van reinigingsproducten ( toilet, bad, ... ) Lozen van azijn of zepen in de afvoeren. Doorspoelen van moeilijk verteerbare voorwerpen zoals tampons, maandverbanden, vochtige doekjes, ...
Afkoppelen van regenwater is steeds verplicht. Indien er leidingen onder of door het gebouw aangelegd moeten worden om de afkoppeling te verwezenlijken geldt er een uitzondering (zie vademecum). Voor het afvalwater is er wel aansluitplicht. Opgelet, vergeet niet dat be- en ontluchting nodig is op het afvalwaterstelsel.
Voor een gezin tot 5 personen (zowel grijs als zwart water):
Is een septische put van minimum 3000 liter nodig. Zijn er meer inwoners dan 5, reken je 600 liter per persoon bij.
Een septische put is een groot reservoir dat meestal gemaakt is van beton of kunststof. De put is aangesloten op afvoerleidingen vanuit een gebouw (woning of bedrijfspand). Afvalwater uit het gebouw, zwart en/of grijs water, komt erin terecht.
Het is belangrijk dat u de put aan alle zijden 20 cm breder maakt dan dat de septic tank is. De septic tank moet namelijk na plaatsing aan alle zijden opgevuld worden met 20 cm gestabiliseerd zand. Bij een half-ondergrondse tank is dit aan alle zijden 25 cm en graaft u een put die half zo diep is als uw septic tank.
Filter zoveel mogelijk haren, eetresten en zeep door middel van een afvoerzeef. Zorg dat u geen vaste materialen zoals vochtige doekjes, tampons of maandverband door het toilet of sanitair spoelt. Zo voorkomt u verstoppingen. Laat uw septische put regelmatig ledigen, reinigen en onderhouden.