Rettich wordt ook witte zomerrammenas genoemd en de Japanse variant heet daikon. Rettich is een langwerpige, witte wortel. De smaak is pittig, iets scherper dan die van radijs. De groente wordt meestal rauw gegeten.
Rettich is de grote broer van radijs en heeft een soortgelijke scherpe, ietwat bittere smaak. Rettich wordt ook wel daikon genoemd en ziet er uit als een enorm grote witte wortel. Je zal bijna nooit een hele daikon nodig hebben voor een recept, maar hij blijft wel een week goed in de koelkast.
Witte rammenas staat ook wel bekend als rettich of daikon. Witte rammenas is de grote zus van de bekende radijs. Het is een megagrote, witte wortel. Witte rammenas smaakt milder, minder peperig dan een radijsje.
Als voedingsgewas is het op dit moment ook het meest in trek in het koolminnende noordwest–Europa: Scandinavië, Engeland, Duitsland. Bij de Engelsen heet de rettich 'horseradish' (paarderadijs) en de Duitsers noemen de smaakverwante mierikswortel: 'Meerrettich' (zee-rettich).
De witte wortel heeft een pittige smaak, net zoals radijs. Op tafel is deze groente geliefd als ze geraspt wordt en gemengd met yoghurt/platte kaas en verse peterselie. Smullen maar.
Daikon is meestal verkrijgbaar in de groothandel of grootwarenhuizen,(behalve in de winter.) Moest je het daar niet vinden zou ik een groentespeciaalzaak of een Aziatisch warenhuis opzoeken, daar is het vast en zeker te vinden.
Waarom is Daikon Cress goed voor je gezondheid:
Daarnaast heeft vitamine C in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je gezonde cellen en weefsels helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Ook vitamine B2 en calcium zijn goed vertegenwoordigd in de Daikon Cress.
Rettich bevat veel vitamine C. Vitamine C helpt je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Maar vitamine C is ook erg belangrijk voor het behoud van sterke botten en tanden, een gezonde huid en het goed functioneren van het zenuwstelsel. Tijdens het koken gaat er veel vitamine C verloren.
Rettich wordt ook witte zomerrammenas genoemd en de Japanse variant heet daikon. Het is een langwerpige, witte wortel met een pittige smaak, iets scherper dan die van radijs.
Rettich is vrij pittig van smaak, maar iets minder scherp dan radijs. Als broodgarnering of gezonde snack is rettich bijzonder geschikt.
Rettich is niet alleen heel lekker, het is ook nog eens bijzonder gezond! Zo bevat 100gr rettich alle vitaminen en mineralen die we dagelijks nodig hebben. Daarnaast heeft rettich een positief effect op de gehele spijsvertering.
Welk deel is eetbaar? Van de rammenas kunnen de bladeren, de bloemen, het zaad én de (knol)wortel worden gegeten. Omdat de concentratie aan de smakelijke en werkzame stoffen vooral in de knolwortel zitten, wordt deze het meest gebruikt. De zwarte schil van de knolwortel kan ook worden gegeten.
Rammenas bevat vele werkzame stoffen, en samen met de vele zwavelverbindingen zorgt het voor een ontgiftend effect op de lever.Daarnaast bevordert rammenas het leegmaken van de galblaas.Het is een versterkend middel voor de gal omdat het de spieren rond de galwegen beter doet werken.
Witte rammenas (Raphanus sativus), ook rettich of daikon genoemd, is een zacht smakende, lange, witte Oost-Aziatische radijs. Alhoewel vooral bekend onder de Japanse naam daikon is witte rammenas niet afkomstig uit Japan, maar uit Centraal-Azië.
Daikon is een soort witte wortel. Sengiri is Japans voor 'in reepjes gesneden'. Sengiri daikon wordt in de zon gedroogd. Dit drogen gebeurt alleen als er een koude wind is, zodat de oorspronkelijke zoete, zachte smaak behouden blijft.
Witte radijs is iets minder pittig dan zijn rode neef. Hij kraakt lekker in je mond en heeft een wat zoetere smaak. Je eet 'm op dezelfde manier als de rode radijs: als niet-zo-typische pickle, knapperige snack of om een stamppot of salade mee te garneren.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Waarom bij de sushi
Het eten van gari is niet alleen lekker, het heeft ook een belangrijke functie. Door gari te eten neutraliseer je je smaakpapillen. Je kunt daarom gari het beste eten tussen de verschillende gerechten en hapjes door.
Traditioneel wordt unagisaus als topping gebruikt voor gerechten met paling, zoals gegrilde paling, unaju (een rijstgerecht met gegrilde palingfilet die wordt gemarineerd in unagisaus) of sushi met unagi.
Met lof is witte rammenas minder lang houdbaar dan zonder. Zonder lof kun je hem ongeveer 14 dagen in de koelkast bewaren; met lof slechts enkele dagen. Borstel de rammenas grondig schoon voor je hem in een gesloten zak in de koelkast bewaart, zo vermijd je uitdroging. Bewaar zwarte rammenas niet in de koelkast.
Rammenas is familie van de radijs, en wordt ook wel zwarte radijs genoemd. Deze groente lijkt ook sprekend op de radijs, al is de rammenas iets groter en steviger en is de smaak minder scherp dan die van de radijs.
Radijs is een kruidachtig gewas met kleine, rode knolletjes met of zonder blad. Radijs is knapperig en vrij pittig van smaak.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Gezond uit eten bij de Chinees
tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen. gegrilde garnalen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.