Bedenker van de Loempidel is Maurice de Kroon. Hij werkt bij VanReusel Snacks in Hamont-Achel, net over de grens in België. Zo'n negen jaar geleden begon hij met variaties op de bekende frikandel.
Jan Bekkers die de eigenaar is van snackfabriek Beckers veranderde de frikadel in hoe we deze nu kennen. Een glad exemplaar gemaakt van fijngemalen vlees, dit dankzij de inspiratie die hij had opgedaan in Amerika, waar de snackcultuur steeds populairder werd.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja. heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Bij de cafetaria's ligt vanaf volgende week een nieuwe snack: de loempidel. Het is een kruising tussen een loempia en een frikandel. Onder het loempiavelletje zit naast de frikandel een zoet sausje.
"Het is een hele simpele snack, niet te groot, niet te dik, niet te lang", somt hij op.De frikandel is volgens hem eigenlijk 'gewoon een simpele staaf van vlees met wat kruiden erin'. En juist die eenvoud maakt het zo'n succesnummer: "Een frikandel is gewoon heel erg toegankelijk en ook ontzettend lekker.
Kan ik een frikandel ook rauw eten? Een frikandel is voorgeweld. U kunt een ontdooide frikandel dus “rauw” eten maar moet er niet raar van opkijken als de snack minder smaakt of last krijg van uw maag.
Ingrediënten. In de moderne frikandel in Europa vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40%), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers.
Bedenker van de Loempidel is Maurice de Kroon. Hij werkt bij VanReusel Snacks in Hamont-Achel, net over de grens in België. Zo'n negen jaar geleden begon hij met variaties op de bekende frikandel. "Als eerste bedachten we de frikandel XXL.
De samenwerking resulteerde in de vega Loempidel. Deze vega snack is gemaakt van een vegetarische frikandel, die onder andere van tarwe en soja is gemaakt. Ook bij de vega versie zit de saus al in de snack zelf.
' Jazeker, het is een frikandel maar dan verpakt in het welbekende jasje van de loempia. Het verschil met de viandel (de krokante versie van de frikandel) is dat de binnenkant van deze wonderlijke snack aangevuld is met een zoete saus die doet denken aan een lichte versie van hoisinsaus.
Salami is in de meeste gevallen bewerkt en gerijpt vlees dat van een varken komt. De meeste soorten salami bestaan uit een combinatie van varkensvlees en zout, maar er is ook een enkele soort die gemaakt wordt van rundvlees of een combinatie van varkensvlees en rundvlees.
Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die meestal onverdoofd geslacht worden, bij het aanroepen van Allah en zegenen door de Imam. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan, en niet bij bijvoorbeeld varken, kikkers, roofdieren, ratten, enzovoorts.
frikandel {de}
minced-meat hot dog {znw.}
Maar wat weten wij nou over deze langwerpige, gefrituurde staaf vlees? Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca.
Een frikandel is een gefrituurde worst, gemaakt van gehakt vlees. Oorspronkelijk was frikandel een merknaam, die vooral in Nederland gebruikt werd. Het woord frikandel komt als aanduiding voor dat type worst ook voor in Oost- en West-Vlaanderen.
De kaassoufflé is in 1969 bedacht door de Haastrechtse snackbareigenaar Hans van Bemmel en een plaatselijke bakker. Met ondernemer Dick Kooijman werd het bedrijf KB opgezet. KB Foodservice werd in 2008 overgenomen door snackproducent Royaan. In 2016 werd Royaan overgenomen door snackproducent Van Geloven.
Want wat is Vega? Vega is een 'roepnaam' voor vegetarisch. Iemand die vegetarisch eet, wordt ook wel een vegetariër genoemd. En ben je een vegetariër, dan eet je geen dieren.
Het verschil tussen vega en vegan is best duidelijk. Bij vegetarisch eten gebruik je geen dierlijke producten zoals vlees, vis en gelatine in je voedingspatroon. Dus producten waarvoor dieren zijn gestorven om het maar even plat te zeggen. Bij veganistische voeding gebruik je helemaal geen dierlijke producten.
Mechanisch gesepareerd kippenvlees 30%, water, tarwebloem, varkensvet, paneermeel (tarwebloem, water, gist, zout), plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), ui, varkenscollageen, varkensvlees 2%, zout, maltodextrine, aroma (tarwe), glucosestroop, doorhaalmiddel (meel (tarwe, rogge), tarwezetmeel, rijsmiddelen: E450 ...
De Mammoet is een snack van fabrikant Beckers.Het is een grote frikandel, net als de Lange Lummel.Met een eigen Mammoetsaus die veel weg heeft van sandwichspread.
Rol de frikandel een klein stukje door, vouw de buitenkanten van het vel naar binnen er rol door tot je nog een klein stukje loempiavel over hebt (het moet echt strak opgerold zijn). Smeer het laatste stukje in met wat druppels water en rol door tot een mooie Loempidel.
Het eten van schapen, runderen, pluimvee, kamelen, paarden, wilde ezels, konijnen, egels, stekelvarkens, sprinkhanen, vogels en zeedieren (met uitzondering van palingen, krokodillen, zeeschildpadden, dolfijnen en haaien) zijn wel toegestaan.
Paardenvlees is rijk aan ijzer en zeer mager. Paardenvlees verkleurt hierdoor ook sneller. Paardenvlees bevat daarnaast ook glycogeen, hierdoor is de smaak van paardenvlees ook zoeter dan rundvlees. Veel mensen kruiden daarom paardenvlees ook wat meer dan dat ze bij rundvlees zouden doen.
LEIDEN - Het Nederlands record frikandellen eten staat op 21, maar als het aan John de Vrind uit Leiden ligt wordt die prestatie vrijdagavond door hem verbeterd tijdens het Nederlands kampioenschap. 'Het liefst wil ik er 24 opeten. Het wereldrecord staat namelijk op 23. '