Corrosie is de overkoepelende benaming van het aantasten van materiaal, door reactie met hun omgeving. In het geval van ijzer ontstaat roest als gevolg van de aanraking met water en zuurstof (oxide, ook wel oxidatie). Met roesten wordt dus specifiek het oxideren van ijzer of staal bedoeld, wat een vorm van corrosie is.
Oxidatie is het chemische proces waarbij de geoxideerde stof, de reductor, elektronen afstaat aan een andere stof, de oxidator. Door oxidatie neemt het oxidatiegetal van de geoxideerde stof of reductor toe: een geoxideerde stof wil zijn afgestane elektronen terug.
De woorden roest en corrosie worden vaak door elkaar gebruikt, alhoewel het begrip corrosie een breder begrip is dan roest. De algemene definitie van corrosie is: een ongewenste aantasting van een metaal (materiaal) uitgaande van het oppervlak door een chemisch proces.
Corrosie is het proces van materiaalafbraak veroorzaakt door een chemische reactie met de omgeving. Metaalcorrosie treedt op wanneer een blootgesteld oppervlak in contact komt met een gas of vloeistof en het proces versneld wordt door blootstelling aan hoge temperaturen, zuren en zouten.
Corrosie van metaal is de geleidelijke aantasting van het materiaal die wordt veroorzaakt door een chemische en/of elektrochemische reactie met de omgeving. Het is een natuurlijk proces dat metaal in een chemisch stabiele vorm omzet.
Roest is een vorm van corrosie. Corrosie is het proces waarbij bepaalde materialen, metalen en niet-metalen verslechteren als gevolg van oxidatie. Roesten is oxidatie van ijzer in aanwezigheid van lucht en vocht. Corrosie kan optreden op materialen zoals keramiek of polymeren.
Non-ferro (niet ijzerhoudende) metalen kan men onderverdelen in edel en onedel. Onedele metalen zijn metalen die makkelijk oxideren, bijvoorbeeld, Koper, Messing, Tombak, Alpaca, Brons, Aluminium, Tin, Lood, Zink, Cadmium, Kwik, Titanium, Nikkel, IJzer.
Uitbijting. Verweren van metaal. Verwering. Verwering door water of wind.
Ook in een waterig milieu en bij hoge temperatuur kan corrosie optreden en kunnen keramische materialen en kunststoffen worden aangetast. Corrosie brengt veiligheidsrisico's (falen van dragende constructies) en grote kosten met zich mee.
De metalen die snel corroderen noemen we onedele metalen (Mg t/m Pb), de metalen die heel langzaam corroderen noemen we halfedele metalen (Cu) en de metalen die helemaal niet corroderen noemen we de edele metalen (Ag en Au).
Corrosie van metalen kan ruwweg worden omschreven als elke chemische of electrochemische reactie tussen het metaal en zijn omgeving hetgeen resulteert in zijn achteruitgang en vernietiging. Dit staat in contrast met erosie dat vernietiging langs mechanische weg inhoudt.
De gemakkelijkste manier om corrosie te voorkomen bestaat erin om een corrosiebestendig metaaltype te gebruiken, zoals roestvrij staal of aluminium. De constante innovaties en ontwikkelingen van nieuwe nikkel-, staal- en titaniumlegeringen leiden intussen tot nieuwe niveaus van corrosiebescherming.
Roest is één van de meest bekende vormen van corrosie. Roest is aantasting van metaal doordat het reageert op een combinatie van water en zuurstof. In het geval van ijzer ontstaat er dan ijzeroxide. Daarom wordt roesten ook vaak oxideren genoemd.
Oxidatie is een chemisch proces, ook wel redoxreactie genoemd, waarbij de reductor elektronen afstaat aan een andere stof, de oxidator genoemd. Een zeer bekende vorm van oxidatie is het roesten van ijzer (Fe2+ —> Fe3++ e–), hierbij geeft ijzer een elektron af en ontstaat oxidatie/roest.
Doordat het materiaal relatief onedel is ontstaat er snel een oxide. Dit geeft aluminium ook zijn corrosie bestendigheid. Maar op het moment dat het in een vochtige omgeving met een “edeler” metaal een verbinding wordt gemaakt ontstaat er een opofferingsproces en kan het aluminium wegcorroderen.
Leg het stuk metaal een nachtje in de huishoudazijn en schraap 's ochtends de roest van het metaal. Appelciderazijn werkt beter dan witte azijn. Het werkt allebei, maar azijn van appelcider is effectiever. Azijn is een effectief middel, maar tegelijkertijd heel mild.
Metalen en bepaalde stoffen verdragen elkaar niet goed en vormen corrosie; bekende voorbeelden: rvs en chloor, zink en gips. Ook zuren en conserveermiddelen kunnen de corrosie versnellen.
In stalen constructies kiezen constructeurs altijd voor stalen verzinkte schroeven en bouten en niet voor RVS. Dit heeft een goede reden. Als RVS en staal met elkaar worden gecombineerd, kan er galvanische corrosie ontstaan.
De chemische samenstelling van roest is veelal ijzerhydroxide en dat betekent een basische substantie. In de scheikunde is een bekende wet die luidt: base + zuur → zout + water.
Goudkleurige munten bijvoorbeeld die er dof uitzien zijn soms van een laag goudgehalte gemaakt. Zijn er ook sporen van corrosie aanwezig, dan betreft het een munt met koperlegering omdat goud niet kan corroderen. Munten met een groene of blauwe corrosie bevatten koper of zijn voorzien van zilver legeringen.
Koper roest niet, maar er kan wel sprake zijn van corrosie. Dat zit zo. Corrosie is een natuurlijke chemische aantasting van materialen. De meest bekende vorm van corrosie is de elektrochemische reactie waarbij lucht en vocht reageren met metaal en het laten oxideren.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Platina staat bekend als het duurzaamste, zuiverste en zeldzaamste edelmetaal ter wereld. Maar hoe onderscheidt platina zich van goud? Tijd om dieper in te gaan op het edelste der edele metalen dat zowel geliefd is voor juwelen voor haar als voor juwelen voor hem.
Goud is een edelmetaal
Edelmetaal verbind zich niet of nauwelijks met zuurstof (roesten ofwel oxideren). Hierdoor blijven edelmetalen altijd mooi. Ze zijn daarom uitermate geschikt om sieraden mee te vervaardigen. Goud en platina zijn de bekendste voorbeelden van edelmetaal.