Markt kan op twee manieren worden uitgesproken. De gebruikelijkste uitspraak is die met [k]: [markt]. De uitspraak zonder [k] is ook correct, maar is minder gebruikelijk: [mart]. Bij de uitspraak met [k] mag er een korte toonloze e te horen zijn tussen de laatste twee medeklinkers: [marəkt].
Paella, wordt vaak uitgesproken als pa-jella, maar spreek je uit als pa-el-ja. Medaille, wordt vaak uitgesproken als medal-je, maar spreek je uit als meda-je. Wesp, wordt vaak uitgesproken als wePS, maar spreek je uit als weSP. Aluminium, wordt vaak uitgesproken als aluminimum, maar spreek je uit als aluminium.
Parfum kan ook worden uitgesproken als [parfum], met [um] zoals in centrum en met de klemtoon op de tweede lettergreep. Die vernederlandste uitspraak is vooral in Nederland gebruikelijk. In België is ze minder gewoon. Daarnaast is ook de uitspraak [parfum] mogelijk, met de klemtoon op de eerste lettergreep.
De correcte uitspraak van pagina is [paagienaa], met de klemtoon op de eerste lettergreep.
Een bommelwoord is een Nederlands woord dat je op meerdere manieren kunt lezen of uitspreken. Afgeleid van de klassieker 'bommelding'.
Zeuven was dus zo'n dialectische vorm (o.a. Brabants), naast de standaardtaalvorm zeven. Omdat deze vorm een welkom middel bleek om het getal te onderscheiden van negen, werd de uitspraak zeuven voor radio- en telefoonverkeer gebruikt. Op deze manier raakte de vorm ook ingeburgerd bij niet-dialectsprekers.
Thalys. Ga je met de TAA-lis of pak je de Ta-LIES? De tweede!
4. Het cijfer zeven heeft hier ook last van, want dit wordt vaak uitgesproken als zeuven. Dit schijnt zo te zijn om zeven niet in verwarring te brengen met negen.
Je zou denken dat je deze Louis uitspreekt op z'n Engels, dus: 'Luwis'. Maar niets is minder waar. Volgens de blog Tea Time with The Cambridges, die alles over William, Kate en hun kinderen op de voet volgt, weet te melden dat je de naam van het prinsje op z'n Frans uitspreekt. Dus: 'Loewie'.
Sommige mensen spraken Oreo hier namelijk uit als Oréo.
Tot 2009 zei iedereen gewoon dokter oetker, ook het Duitse bedrijf zelf. Maar toen besloot de maker van onder andere bakpoeder, cakemixen en pizza's haar naam voortaan uit te spreken als dokter utker. Zo klinkt namelijk de naam van de familie van de Duitse apotheker August Oetker die het bedrijf in 1891 stichtte.
Steeds vaker horen we hoe het merk Shabbies uitgesproken wordt als [Shab-bies], zoals je het dus schrijft.
Het Franse dorp Laguiole (spreek uit als lajole) staat bekend om de chique ambachtelijke messen.
Vakantiehuis in Frankrijk heet gîte (spreek uit: Sjite)
Paprika kan op twee manieren worden uitgesproken: 'pappriekaa' en paaprikaa'. De 'paa'-uitstraak is gebruikelijker en is welbeschouwd iets logischer. Als je paprika in lettergrepen verdeelt, krijg je namelijk pa-pri-ka, de eerste a staat dus aan het einde van de lettergreep.
'Zoo' is het Engelse woord voor 'dierentuin'. Het is daarom verkeerd om het uit te spreken als het Nederlandse 'zo'. Uitspraak van Burgers' Zoo is een dierentuin. 'Zoo' is het Engelse woord voor 'dierentuin'.
Vanille is een woord dat via het Frans aan het Spaans is ontleend. De uitspraakvariant [va(a)niejə] kwam er onder invloed van het Frans. Een vergelijkbaar voorbeeld is bastille. De variant [va(a)nilə] – of [va(a)nielə] – is de vernederlandste uitspraak.
Hoe moet je Moët uitspreken? Een bekende kleine rapper noemt de champagne namelijk Mo-way, maar dat is schijnbaar niet hoe het hoort. De kenners beweren namelijk dat het Mo-ett is.
Uitspraak. De a wordt kort uitgesproken als in "babbel", maar de spelling is toch met een enkele b (dus niet: abbonnement). Dit komt doordat bij dit leenwoord de schrijfwijze uit het Frans wordt gevolgd.
We zeggen [bat·min·ton].
Om geen verwarring te zaaien tussen 7 en 9 heeft ooit iemand bedacht dat het beter is om 'zeuven' te zeggen. Hetzelfde geldt voor juni en juli: julij moest het worden. Het had natuurlijk ook neugen en junij kunnen zijn, Of zaven en juloi.
In een van de erbij geplaatste bijdragen stond: 'In het Latijnse woord vagina ligt de klemtoon op de tweede lettergreep.
Pagína. We weten niet waarom, maar página uitgesproken als pagína is ineens een beetje een vunzig woord. De klemtoon hoort op de eerste lettergreep te liggen. Hetzelfde geldt overigens voor vágina.
Alhoewel het kledingmerk in 1873 werd opgericht door de Duitse Levi Strauss, is de naam volledig geamerikaniseerd. Levi's spreek je zo uit: Ley- (rijmt op het Engelse woord key) en vais (rijmend op het Engelse woord eyes).