Fijnstof kun je meten in huis met een fijnstofmeter. Met een fijnstofmeter tel je snel en nauwkeurig het aantal fijnstofdeeltjes in je binnenlucht.
Zelf al deze stoffen gaan meten is niet mogelijk. Voor stikstofdioxide, ozon en een deel van het fijnstof zijn sensoren en betaalbare meetapparaten beschikbaar. Bij de fijnstof moet worden bedacht dat de kleinere deeltjes, met diameters onder 0.5 miljoenste meter (micrometer), niet worden geregistreerd.
De meest gebruikte meetmethoden voor fijn stof zijn die op basis van de verzwakking van ß-straling en van de oscillerende microbalans. Deze metingen geven informatie over de massa van het stof in lucht maar niet over de samenstelling ervan.
Met een luchtkwaliteitsmeter kun je de luchtkwaliteit in huis meten. Een slimme luchtkwaliteitsmeter geeft je via een app tips hoe je je beschermt tegen slechte lucht. De meter meet het fijnstof, de temperatuur en de luchtvochtigheid.
In uw huis komt zonder twijfel fijnstof voor. Een deel komt van buiten naar binnen, vooral veroorzaakt door uitlaatgassen en uitstoot van de industrie. Maar ook binnenshuis kan het ontstaan. Froukje van Dijken: 'Fijnstof in huis komt vooral vrij bij verbranding.
Signalen of klachten van fijnstof
Dat uit zich in klachten aan de ogen, neus of luchtwegen, maar ook in blijvende longklachten, hart- en vaatziekten en zelfs vroegtijdige sterfte. De signalen van fijnstof inademen zijn vaak vaag: branderige ogen. een geïrriteerde keel.
Het is niet bekend hoeveel mensen sterven aan de gevolgen. Het RIVM schat het aantal op 7.000 tot 12.000 doden per jaar. Volgens longartsen verkort fijnstof het leven van Nederlanders met 13 maanden.
Bij een fijnstofmeter onder de €100 hoef je niet veel te verwachten. Boven deze prijsklasse is een heel scala aan mogelijkheden.
De app luchtkwaliteit geeft de actuele luchtkwaliteit in Nederland weer. Het geeft aan hoe gezond de luchtkwaliteit is. Zoek op luchtkwaliteit en RIVM in de app-winkel om de app te downloaden. Er is ook een webbased versie beschikbaar.
De Kaiterra Laser Egg TVOC komt uit onze test naar voren als de beste luchtkwaliteitsmeter op netstroom. Daarnaast werkt hij ook op batterij, wat hem makkelijk verplaatsbaar maakt. Deze luchtkwaliteitsmeter meet erg veel parameters, waaronder luchtvochtigheid, fijnstof en TVOC, maar jammer genoeg is CO2 daar niet bij.
Je kunt daarvoor kijken op www.luchtmeetnet.nl , waar de resultaten van onder andere RIVM, GGD Amsterdam en DCMR op staan. Op luchtmeetnet.nl kun je per stof de concentratie zien bij jou in de buurt op dit moment. Als er geen meetpunt bij jou in de buurt is, kun je kijken op de kaarten van Atlas Leefomgeving.
De fijnstofmeter van AXP voldoet aan al deze eigenschappen. Zo meet hij nauwkeurig de luchtkwaliteit tot 5 meter rond de monitor. De waarden zijn gemakkelijk af te lezen vanaf het ingebouwde LCD kleurenscherm. Fijnstof meet hij variërend van PM1, PM2.
Check de lucht in jouw buurt
Het RIVM meet dagelijks onze luchtkwaliteit. De lucht is niet overal even gezond in Nederland. Met de Gezonde Lucht Check van Longfonds zie je hoe gezond de lucht bij jou in de buurt is. De data voor deze check komen van het RIVM.
Van alle vormen van luchtverontreiniging is fijnstof het meest schadelijk voor de gezondheid. Fijnstof is een verzamelnaam voor hele kleine deeltjes die in de lucht zweven. De deeltjes kun je met het blote oog niet zien: ze zijn maar een paar micrometer groot (1 micrometer is duizend keer kleiner dan een millimeter).
Je plaatst de luchtkwaliteitsmeter in iedere ruimte in huis. Na een korte kalibratie gaat hij aan de slag. Je ziet de kwaliteit van de lucht in je huis in een oogopslag op het apparaat zelf. Daarnaast koppel je de meeste meters aan een app waarin je uitgebreide informatie vindt.
Beleid en grenswaarden voor fijnstof
Voor PM10 is de grenswaarde 40 µg/m³ per jaar. Ook mag de hoeveelheid PM10 niet hoger zijn dan 50 µg/m³ per dag en mag die hoge waarde niet meer dan 35 keer per jaar voorkomen. Voor PM2,5 is de grenswaarde 25 µg/m³ per jaar. Voor ultrafijn stof is nog geen grenswaarde vastgesteld.
Luchtkwaliteit en schadelijke stoffen
De invloed van de luchtkwaliteit op de gezondheid wordt weergegeven in de luchtkwaliteitsindex (LKI). Bij weinig wind of verhoogde concentratie schadelijke stoffen kan de luchtkwaliteit verslechteren. Bij een goede luchtkwaliteit ligt de waarde lager dan index 5.
De luchtkwaliteitsindex (LKI) beschrijft een mix van stoffen die acuut effect kunnen hebben op de gezondheid. Het gaat om fijnstof, ozon en stikstofdioxide.
Zuid- en Oost-Nederland hebben meer last van smog dan West- en Noord-Nederland. Dat komt doordat veel luchtvervuiling en ozon uit Duitsland (Ruhrgebied) en België ons land komt binnenwaaien. Bij een zwakke oosten- of zuidenwind is de kans op smog het grootst.
Fijnstof is een vervuilende stof, CO2 is een klimaat-verstorende stof. De opwarming van de aarde is het gevolg van CO2, en dit is een serieuzer probleem.
Bakluchten die vrijkomen bij het koken zijn niet alleen een geurprobleem. Er zitten ook deeltjes kleiner dan 1 µm in die een bijdrage vormen aan PM2,5. Beter bekend als fijnstof. Uit ons veldonderzoek in 9 woningen blijkt dat de concentratie fijnstof na het koken veel hoger is dan de buitenconcentratie.
PM2,5 is fijnstof (particulate matter) waarbij de deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer doorsnee zijn. Deze zijn naar huidige inzichten schadelijker voor de gezondheid dan PM10 .
Fijnstof vergroot het risico op longontsteking, longkanker, ernstige longziekten, hersenbloedingen en hart- en vaatziekten.
Bronnen van fijnstof in huis
Fijnstof zit bijvoorbeeld in tabaksrook. Dit is in huizen waar gerookt wordt de belangrijkste bron van fijnstof. Daarnaast komt het vrij tijdens het stoken van de open haard, koken, stofzuigen en bij het branden van kaarsen of wierook.
Langdurige blootstelling aan fijn stof
Longkanker en chronisch, obstructieve longziekte (COPD), vermindering van de longfunctie, verergering (en ontstaan) van astma (vooral bij kinderen), toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid.