Met koudgeperste virgin kokosolie behoud je grotendeels de goede voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine E, lecithine, carotenoïden, mineralen, polyfenolen en fytosterolen (bron, bron, bron). En dat is juist wat virgin kokosolie beter en gezonder maakt dan de geraffineerde kokosolie.
Bij Holland & Barrett kun je kokosolie kopen in verschillende varianten: Virgin kokosolie, smaakneutrale Cooking Cream, Biologische Kokosolie en een vloeibare kokosolie variant om mee te koken.
Levende kokosolie herken je letterlijk aan de “ levendigheid” in de structuur. Zodra de olie stolt, zal goed koud geperste olie niet veranderen in een strakke, gladde structuur, maar zul je “ kraters” blijven zien en is de substantie niet egaal.
In kokosvet zit vooral laurinezuur, dat is een middellange keten verzadigd vetzuur. Voorstanders van kokosvet geven aan dat laurinezuur juist goed is voor de gezondheid omdat de vertering ervan anders zou verlopen in het lichaam dan bij andere verzadigde vetten.
Aldi verkoopt tegenwoordig kokosolie onder hun biologische huismerk Mama Nature. De kokosolie is geraffineerd, dus er zit geen kokossmaak aan. Kokosolie!
Wetenschapsvoorlichter Nelleke van der Houwen: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kokosolie het slechte cholesterol duidelijk verhoogt. Kokosolie bevat veel verzadigde vetzuren. Deze verhogen het slechte cholesterol in het bloed, en vergroten daarmee de kans op hart- en vaatziekten.”
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Dagelijks gebruik van kokosolie versnelt je stofwisseling doordat het je schildklier stimuleert. Daarnaast is het ook gunstig voor je darmen omdat het anti-parasitair werkt. De slechte bacteriën in je darm houden er dus niet van.
Als kokosolie in een gesloten pot wordt bewaard is die tot wel twee jaar na de productie houdbaar. De lange houdbaarheid heeft ook te maken met het hoge percentage (negentig procent) van verzadigde plantaardige vetten. Eenmaal geopend moet de olie binnen drie tot zes maanden worden opgemaakt.
De kokosolie van Lidl is net als alle andere kokosolieën uit de winkels bewerkt. Verder is het wel een prima kokosolie, hij valt onder de categorie ” de gulden middenweg”. Echter zijn er geen plantages traceerbaar en zijn er geen certificaten en keurmerken vindbaar. Wel het bekende groene biologische keurmerk.
Kokosolie is niet alleen oppervlakkig werkzaam tegen puistjes en acne, maar de antimicrobiële eigenschappen stoppen de ontsteking en bestrijden zo fundamenteel het probleem. Kokosolie wordt ook aanbevolen voor de vette huid, die vatbaar is voor puistjes en mee-eters.
Conclusie, is olijfolie gezond(er)?
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
Pure Rauwe Biologische Kokosolie
Deze tropische olie is uitermate rijk aan verzadigde vetzuren, waaronder palmitinezuur, laurinezuur en myristinezuur. Kokosolie bestaat namelijk voor 86 procent uit verzadigde vetzuren en wordt daarom bestempeld als een verzadigd vetproduct.
Je kan het voor eindeloos veel doeleinden gebruiken en veel mensen hebben het in hun kast staan. Maar kokosolie is niet geschikt als glijmiddel. Waarom niet? Kokosolie heeft dan wel antivirale en antibacteriële eigenschappen, het kan de vaginale pH-balans verstoren en infecties veroorzaken (zoals gistinfecties).
Kokosolie bevat erg veel verzadigd vet, maar dat zijn vooral middellange ketens vetzuren. Die werken ontstekingsremmend. Dankzij die verzadigde vetzuren is kokosolie bij verhitting ook stabieler dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Zolang het met mate wordt gebruikt in de keuken kan het in elk geval geen kwaad.
Doordat de vetten in de olie zo 'stabiel' zijn, kan je kokosolie heel lang bewaren op kamertemperatuur. Zet de olie niet in de koelkast, anders is hij te hard om te gebruiken. Bij kamertemperatuur kun je gemakkelijk met een lepel een beetje olie uit de pot halen om te gebruiken.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
8. De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
De olie heeft een smeltpunt van rond de 25°C: daarom vind je 'm in België meestal in gestolde vorm. Sinds enkele jaren is kokosolie razend populair om vlees en groenten in te bakken.
Laurinezuur is een van de belangrijkste ingrediënten in kokosolie. Onderzoeken tonen aan dat het zuur een antibacterieel en ontstekingsremmend effect heeft. Het kan kleine irritaties en verwondingen helpen herstellen. Daarnaast is kokosolie goed voor je huid als je last hebt van puistjes, dankzij de helende werking.
Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.