Als er een te hoge spanning optreedt, zorgen de overspanningsafleiders ervoor dat alle geleidende systemen kortstondig met elkaar gekoppeld worden om spanningsverschillen te neutraliseren en piekstroom af te voeren. De afleider zorgt ervoor dat stroom vereffend wordt aan de spanningvoerende leidingen.
De overspanningsbeveiliging leidt de energie van een overspanning af naar de aarde. Om deze manier voorkom je dat de te hoge spanning bij de apparaten terecht komt en deze de apparaten vernietigd. Ook de leidingen van een elektrische installatie zijn hiermee beschermd.
Een overspanningsbeveiliging dient te waarborgen dat overspanningen geen schade aan installaties, bedrijfsmiddelen of eindapparaten kunnen veroorzaken.
Typische oorzaken van overspanning zijn natuurlijke gebeurtenissen zoals blikseminslag, kunstmatige bronnen zoals inductieve belastingen zoals motoren en elektromagneten en elektromagnetische pulsen. Al deze oorzaken zorgen ervoor dat de spanning en het stroomniveau in een circuit piekt.
Bij tijdelijke overspanning van uw apparaat kan deze onherstelbaar beschadigd raken met alle gevolgen van dien. in sommige (vaak nieuwe) huizen is er een (extra) overspanningsbeveiliging in de meterkast geplaatst. Heeft u die niet, dan is een stekkerblok met overspanningsbeveiliging een aanrader.
Voor de basis beveiliging op gebouwgrens (klasse 2) ca. € 1.000,- tot ca. € 1.500,- (incl btw)De kosten zijn ondermeer afhankelijk van de afstand tussen de verschillende overspanningsafleiders (ivm de potentiaalvereffening) en de ruimte om e.e.a. te plaatsen.
Overspanningsbeveiliging 1-, 2- of 4-polig
Voor een 1 fase groepenkast heb je een 1-polige of 2-polige overspanningsbeveiliging nodig en voor een 3 fase groepenkast een 4-polige. Hieronder vind je de drie varianten van het merk EMAT. Deze componenten zijn geschikt voor DIN-rail montage en voorzien van 10 jaar garantie.
Oplossing: UniDix4
Bij het insteken van een stroom vragend apparaat wordt de Unidix4 actief en schakelt in bij een nul-doorgang. Hiermee wordt piekspanning voorkomen. Bij het uitpluggen schakelt het stopcontact zich weer uit en staat stand-by voor een volgend apparaat.
Voor normale elektronische apparaten, zoals bijvoorbeeld koffiezetapparaten of mixers, adviseren wij stekkerblokken met overspanningsbescherming met een maximale lekstroom van 13.500 A. In principe adviseren wij u om elektronische apparaten waar men veel waarde aan hecht van een hogere lekstroom te voorzien.
Werking van een overspanningsbeveiliging
Als er een te hoge spanning optreedt, zorgen de overspanningsafleiders ervoor dat alle geleidende systemen kortstondig met elkaar gekoppeld worden om spanningsverschillen te neutraliseren en piekstroom af te voeren.
Een overspanning is de ruimte die door een dragend constructiedeel (bijvoorbeeld een ligger, spant, latei of boog) wordt overbrugd. Exacter gezegd, wordt er met een overspanning bedoeld de afstand tussen twee steunpunten.
Met de juiste bliksembeveiliging kunt u uw woning of bedrijfspand en de aanwezige apparatuur goed beschermen tegen bliksemschade. Dit kan heel wat ellende voorkomen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een verminderde kans op (stroom)schade aan apparatuur en brand in uw woning of bedrijfspand.
Interne bliksembeveiliging
Met de interne LPS moet worden voorkomen dat gevaarlijke vonkvorming optreedt binnen het te beveiligen object, die het gevolg is van bliksemstroom die loopt in de externe LPS (of in andere geleidende delen van het object).
Op zo'n stopcontact, ook wel 'kinderveilige wandcontactdoos' genoemd, zit een vast afdekplaatje dat de opening van het stopcontact bedekt. Zo'n afdekplaatje gaat alleen opzij als je met een stekker beide openingen tegelijk aandrukt.
Ook als de stroom weer wordt ingeschakeld kan er schade optreden. In een korte periode wordt dan meer dan de toegestane hoeveelheid stroom geleverd, waardoor uw apparaten defect kunnen raken. Dit heet piekspanning. Als u schade lijdt door een stroomstoring, kunt u bij uw netbeheerder een schadeclaim indienen.
Waarom schakelt de omvormer uit? Op het moment dat het elektriciteitsnet overbelast is, schakelt de omvormer zich automatisch uit. Dit komt doordat elke omvormer een ingebouwd mechanisme heeft dat ervoor zorgt dat de omvormer automatisch wordt uitgeschakeld op het moment dat de netspanning boven de 253 Volt komt.
Wanneer het lokale laagspanningsnet – het elektriciteitsnet op wijkniveau – teveel zonnestroom tegelijk moet afvoeren, schakelen omvormers van zonnepanelen automatisch uit om overspanning te voorkomen. Dat zou namelijk schade opleveren aan uw apparatuur of risico op kortsluiting.
Er wordt uiteindelijk meer cortisol aangemaakt, wat in een neerwaartse spiraal ervoor zorgt dat de stress alleen maar vermeerdert. Het gaat zichzelf in stand houden en wordt niet meer doorbroken. Het brein bestaat, even globaal gezien, uit de neocortex en het limbisch systeem.
Een herstelperiode van ongeveer zes weken is vaak voldoende om te herstellen en weer in balans te komen. De meeste medewerkers kunnen binnen een aantal maanden hun werk weer volledig hervatten. Je kunt je hierbij laten adviseren door de huisarts of bedrijfsarts.
Bliksemafleider niet nodig
De kans op directe blikseminslag is voor de meeste woningen in Nederland erg klein. Een zonne-energiesysteem op het dak vergroot die kans ook niet. Samen met de zonnepanelen een bliksemafleider installeren is dan ook niet nodig.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn nieuwbouwwoningen niet standaard voorzien van bliksemafleiding. Wel zijn alle woning opgeleverd na de jaren 70 standaard voorzien van een aardpen maar dit is heel iets anders dan bliksemafleiding.
De kosten beginnen bij 1.000 euro en kunnen oplopen tot boven de 5.000 euro voor een groot gebouw.