Het is wel zo dat bijvoorbeeld een chocoladekoek niet dezelfde voedingswaarde biedt als een ander tussendoortje zoals een stuk fruit of noten. Een chocoladekoek bevat vaak verzadigde vetten en toegevoegde suikers. Verzadigde vetten zijn trouwens vetten die op minder goed zijn voor ons hart en vaten bij hoge consumptie.
Er zitten 72 kilocalorieën in 1 groot (15 gram) chocoladebiscuit. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'chocoladebiscuit'?
De koploper is een pecannotenkoek met maar liefst 403 kcal. De 'gezondste' optie is een klassieke croissant.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen niet goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op.
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
Heb je echt nood aan een koek? Kies dan wijs. Ga voor een granenkoek, mueslireep of droge koek. Het is wellicht geen verrassing dat tussendoortjes als chocoladekoeken, (suiker)wafels en cake een minder goede keuze zijn.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
De flavonoïden die in cacao worden gevonden, zijn uiterst krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende middelen, met bekende mechanismen die de hersenen en de cardiovasculaire gezondheid ten goede komen.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes.
Hoewel je vetten naast je koolhydraten en eiwitten gewoon nodig hebt, is er 1 ingrediënt dat misschien wel 'ongezonder' is: suiker. Met twee tot drie suikerklontjes per eierkoek is het namelijk niet per se een heel gezonde snack. Volgens het Voedingscentrum zit er in een grote eierkoek van 75 gram zelfs 29 gram suiker.
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.