Om de hogesnelheden van glasvezel te behalen dient de router geschikt te zijn voor glasvezel. Het is van belang dat de WAN-aansluiting van de router een hoge doorvoersnelheid heeft.
Voor glasvezel internet heb je een speciaal modem nodig. Het installeren is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met de installatie door een ervaren monteur heb je binnen no time vliegensvlug internet thuis. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor glasvezel internet.
U mag uw eigen modem, router of decoder kiezen
Dan moet de aanbieder die aansluiten op het netwerk. Zolang die voldoet aan dezelfde eisen als het apparaat van de aanbieder. Bent u niet handig met computernetwerken? Dan is het verstandig om het aanbevolen apparaat te gebruiken.
Voor alle soorten aansluitingen van KPN, is een FRITZ!Box verkrijgbaar. Voor de 'gewone' ADSL/VDSL is er volop keuze: de alleskunners FRITZ!Box 7590 of 7530 bijvoorbeeld. Voor de zogenaamde bonded VDSL verbindingen is er de FRITZ!Box 7581.
Bij KPN is het niet mogelijk om enkel een eigen router in gebruik te nemen. Dit komt omdat de Experia Box van KPN geen "Bridge mode" ondersteund. Dit betekent dat de routing functionaliteit van een router/modem uitschakelt en de unit alleen nog als modem laat functioneren.
Je krijgt bij KPN gratis een modem in bruikleen, de Experia Box. Wil je meer opties? Dan kan je de FRITZ!Box toevoegen aan je abonnement.
De FRITZ!Box 7590 is het paradepaardje van FRITZ! Ongekende snelheden dankzij supervectoring over DSL maar ook de perfecte router achter een kabel- of glasverbinding.
Nee, de wifi-snelheid verandert niet bij glasvezel. De download- en upload-snelheid wel.
Welk type FRITZ!Box krijg ik? Als je een glasvezelaansluiting hebt, of VDSL, dan krijg je de FRITZ!Box 7590. Heb je pairbonding (2 VDSL aansluitingen gecombineerd tot 1), dan sturen we de FRITZ!Box 7583.
Huidige ADSL- of VDSL-modemrouter router vervangen
Heeft u een ADSL- of VDSL-verbinding en wilt u uw modemrouter vervangen? Sinds 2022 is in Nederland vrije modemkeuze toegestaan, ongeacht bij welke provider u zit.
Een sterke wifi router zorgt voor een beter draadloos signaal. Nadat je een eigen router hebt aangesloten, moet je voor een goede werking deze router instellen. Zo weet je zeker dat al je apparaten met je nieuwe externe router zijn verbonden en niet met de router van je internetprovider.
Een van de eenvoudigste toepassingen voor je oude router is het kastje degraderen tot 'domme switch'. Hierdoor kun je de LAN-poorten van je oude router gebruiken om meer netwerkapparaten op je netwerk aan te sluiten. Dit is de meest basale functie, maar hierdoor niet minder handig.
Sluit het ene uiteinde van de meegeleverde UTP kabel aan op poort 1 van de wifi-router. Het andere uiteinde sluit je aan op het glasvezelmodem. Deze bevindt zich aan de onderkant als je hem hebt opgehangen. Druk de beide uiteinde door totdat je een klik hoort of voelt.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
Wil je gewoon gebruik maken van draadloos internet, dan volstaat een 802.11g router nog steeds prima. Ben je juist een gamer of wil je films streamen en heb je zowel een snelle draadloze als een bekabelde verbinding nodig? Zorg dan voor een draadloze router met QoS, dualband 802.11n en gigabit netwerkpoorten.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Tv kijken via glasvezelinternet, ook draadloos. Tv-kijken via glasvezel kan ook zonder decoder, namelijk rechtstreeks via de internetverbinding. Het voordeel is dat je televisieprogramma's ook draadloos kunt streamen vanaf elke plek via wifi.
Via dit glas kunnen door middel van laserlicht digitale signalen worden doorgegeven. Het werkt ongeveer als het geven van morseseinen met een zaklamp: hoe sneller signalen, des te sneller de verbinding via de glasvezelkabel. Het signaal gaat zelf ook met de snelheid van het licht door de glasvezelkabel heen.
Voor een glasvezelaansluiting thuis (Fiber to the Home, FTTH) is op dit moment een Fritzbox 5490 ideaal. Maar internet via de tv-kabel wordt een geduchte concurrent: verbindingen die draaien met de DOCSIS 3-0 standaard (Fritzbox 6490, 6430) leveren nu al 1000 Mbit/s, wat overeenkomt met meer een download van 100 MB/s.
De aanschafsprijs van de 7590 is nu € 189. Na 2 jaar gebruik begin je dus al met terugverdienen als je jouw eigen FRITZ!Box 7590 koopt! De FRITZ!Box 7590 is de eerste FRITZ!Box met Nederlandstalige webinterface! Niet alleen de router, maar zelfs alle aangemelde DECT handsets!
De Fritz!Box 7590 is het topmodel van de AVM Fritz-routers. Fabrikant AVM belooft met deze router allereerst een supersnelle wifi verbinding. Daarnaast heeft de router mesh aan boord, waarmee je draadloos internet in het hele huis. Zoals alle varianten van de Fritz!Box heeft de 7590 ook veel extra opties.
De KPN Experia Box is eigenlijk een KPN-modem en een KPN-router in één. Een modem zorgt ervoor dat het binnenkomende signaal van je internetprovider omgezet wordt in een internetsignaal. Door een modem ontvang jij dus een wifi signaal in je huis.
Apparatuur in bruikleen of te huur
We kunnen ze dan recyclen. Bij je internet abonnement krijg je een modem (Experia Box) van KPN in bruikleen. Een tv-ontvanger huur je van KPN. Na afloop van je abonnement sturen we je een retourdoos.
Daarnaast ligt de levensduur van een modem vaak rond de 10 jaar, afhankelijk van het abonnement van de eindgebruiker. Voor routers met WiFi is deze gebruiksduur slechts 3-5 jaar, omdat de technologie op WiFi gebied veel sneller evolueert en eindgebruikers steeds een betere WiFi willen.