Het belangrijkste onderzoek om zeker te zijn of iemand al dan niet kanker heeft, is een biopsie: een kleine chirurgische ingreep waarbij een stukje weefsel verwijderd wordt om te onderzoeken onder de microscoop.
Bij een biopsie halen we een stukje weefsel weg, een biopt. Het biopt onderzoeken we in het laboratorium om te bekijken wat er aan de hand is. We doen een biopsie om te onderzoeken of u een bepaalde ziekte heeft. Bijvoorbeeld een ontsteking, abces of een goedaardige of een kwaadaardige tumor.
Een punctie en biopt is niet hetzelfde. Bij een punctie worden er cellen en vocht uit uw lichaam opgezogen met behulp van een dunne naald. Een biopt (biopsie) is de afname van een klein stukje weefsel uit een orgaan met behulp van een dikke naald.
Aan elke ingreep kleven risico's en dat geldt ook voor een biopsie. Het is een veilige ingreep die meestal zonder problemen verloopt. Een enkele keer - in minder dan 1% van de gevallen - treden er complicaties op, zoals een nabloeding of een infectie rond de plek van de ingreep.
Tijdens een biopsie haalt een arts een stukje weefsel uit het lichaam van een patiënt voor onderzoek. Dat heeft zijn beperkingen. De kans op fouten is reëel en het duurt lang, gemiddeld één week, voor de uitslag binnen is. Het AMC probeert het gehele biopt binnen een half uur te typeren.
een biopt van een wrat of moedervlek (neoplasie vraagstelling) kost € 66,03. een volledige verwijdering van een wrat, BCC moedervlek (met snijranden) kost € 131,42.
Bij een punctie wordt met een dunne, holle naald cellen en/of vocht uit een afwijking opgezogen. Hieraan kunnen we bijvoorbeeld alleen zien of een afwijking goed- of kwaadaardig is. Bij een biopsie wordt een stukje weefsel weggehaald met een dikke, holle naald. Dit weefsel geeft bij onderzoek meer informatie.
Sneldiagnose bij kanker
In een aantal ziekenhuizen is sneldiagnose mogelijk (niet voor alle soorten kanker). Je krijgt alle onderzoeken dan op 1 dag, soms binnen 2 of 3 dagen. Daarna krijg je de uitslag, de diagnose en een voorlopig behandelplan.
Als een patiënt cellen of weefsel afstaat voor onderzoek dan geeft de behandelend arts aan wanneer de uitslag van het onderzoek bekend zal zijn. Meestal is dat na een of twee weken. "Voor patiënten is dat een spannende periode en sommigen zullen dat ook als een lange periode ervaren.
In tegenstelling tot goedaardige gezwellen kan kanker zich uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Kanker kan zich niet van het ene lichaam naar het andere verplaatsen. Het is dus niet besmettelijk.
Een goedaardig gezwel (benigne tumor) drukt het omringende weefsel opzij zonder al te veel schade aan te richten. Een goedaardige gezwel zal niet in het omringende weefsel groeien. Een cyste is een veelvoorkomende goedaardige afwijking in de borst. Dit is een klein, met vocht gevuld blaasje.
Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil ligt en de instructies goed opvolgt. Anders bestaat de kans dat de punctie/biopsie mislukt. De arts verdooft de huid en het steektraject. Dit kan even pijnlijk zijn.
Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Zelf autorijden na de biopsie wordt afgeraden. Wij adviseren u om ervoor te zorgen dat iemand u naar huis rijdt. Het is verstandig om de eerste twee dagen na de biopsie rustig aan te doen en niet te fietsen.
De dunne darm maakt van zichzelf altijd knijpende bewegingen (peristaltiek) om het voedsel te verplaatsen. Ook de endoscoop verplaatst zich door deze knijpende bewegingen door de dunne darm. Zo kan de arts de hele dunne darm bekijken en een biopt nemen als dat nodig is.
De radioloog ontsmet de plek van de prik en neemt met een naald wat cellen of vocht weg. Dit gebeurt maximaal 3 keer, om zo voldoende materiaal te hebben voor een goede diagnose. De punctie kan even pijnlijk zijn. Na de punctie drukt de radioloog het wondje dicht en plakt het af met een pleister.
Bij borstkanker wordt dat bijvoorbeeld vaak gedaan met de okselklieren. In het PA-verslag staat of er tumorcellen in de klieren zijn gevonden, of de tumor in het geheel is verwijderd en of er uitzaaiingen in de omgeving zijn.
Bij een biopsie wordt met een iets dikkere naald een stukje weefsel verwijderd. Met een punctie of biopsie kunnen we bepalen van welke ziekte er sprake kan zijn. We halen met een punctie of biopsie wat weefsel of cellen uit een orgaan of lymfeklier. Het laboratorium onderzoekt dit vervolgens onder een microscoop.
Er wordt altijd een MRI-scan gemaakt. Als er sprake is van plotselinge verschijnselen, vindt er vaak eerst een CT-scan van de hersenen plaats. Soms wordt ook een CT-scan van de buik en de borstkas gemaakt om te onderzoeken of ergens anders in het lichaam kanker aanwezig is.
Nee, kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, kan niet. Als een arts een bepaalde kanker vermoedt, kan hij in een aantal gevallen wel (proberen) die op te sporen in het bloed. Meestal volstaat een bloedonderzoek echter niet.
Met bevolkingsonderzoek kan men een bepaalde kankersoort in een vroeg stadium opsporen. Door deel te nemen aan bevolkingsonderzoek vergroot u de kans op vroegtijdige ontdekking en genezing van kanker.
De biopsie gaat vrij snel en is niet pijnlijk. Dit onderzoek duurt ongeveer een uur. Na het onderzoek plakt de radioloog een pleister op de wond en brengt een drukverband aan.
Soms geeft een punctie onvoldoende duidelijkheid over de aard van de aandoening. In dat geval moeten er biopten (stukjes weefsel) uit de lymfeklier genomen worden. Hiermee kan de aard van de afwijking goed worden bepaald. Zowel een punctie als een biopsie kunnen gedaan worden op de afdeling Radiologie of Chirurgie.
Bij een open biopsie wordt via een incisie of chirurgische insnede een stukje weefsel uit het lichaam genomen. Dit weefsel wordt onderzocht onder de microscoop om zo de juiste diagnose te kunnen stellen. Afhankelijk van de plaats waar de tumor zit, kan een weke delen- ,of een botbiopsie gebeuren.