Een spiegelreflexcamera (links) is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp. Een systeemcamera (rechts) is een camera met verwisselbare lens, maar zonder spiegelsysteem. Je kijkt op het scherm of in een elektronische zoeker naar je onderwerp.
Samengevat. Een systeemcamera en spiegelreflexcamera verschillen niet veel van elkaar. Qua beeldkwaliteit en instellingsmogelijkheden presteren ze bijna even goed. Beide camera's beschikken over goede sensoren waarmee je in verschillende lichtsituaties fotografeert en filmt.
Een groot voordeel ten opzichte van de spiegelreflexcamera is dat een systeemcamera vrij compact is. Dit komt door het ontbreken van het spiegelsysteem. Houd er dus wel rekening mee dat je hierdoor je onderwerpen niet via de lens bekijkt maar via een digitaal beeld.
Systeemcamera's zijn over het algemeen een stuk compacter en lichter dan spiegelreflexcamera's. Je kunt deze camera daarom gemakkelijk overal mee naar toe nemen. De camera neemt minder plek in beslag dan een spiegelreflex zonder dat er kwaliteit verloren gaat.
Een spiegelreflexcamera heeft flink wat voordelen ten opzichte van een compact camera of smartphone. Zo beschikken spiegelreflexcamera's over grotere sensoren waardoor ze het licht beter kunnen opvangen. Dit zorgt ervoor dat je in situaties met weinig licht toch nog mooie foto's kan maken.
De Canon EOS M50 II is de beste systeemcamera voor beginners vanwege zijn eenvoudige bediening. De camera is razendsnel en schiet tot wel 10 beelden per seconde. Ben jij een fanatieke fotograaf en zoek je een snelle camera? Dan is dit je model.
Kies daarom voor: een kleine systeemcamera als je niet wil slepen met een zware tas, maar fotokwaliteit wel belangrijk vindt. Daarnaast kun je lenzen wisselen voor een groter zoombereik. een grote systeemcamera of spiegelreflex als je een grotere camera prettig vindt en het wat hogere gewicht geen bezwaar vindt.
Systeemcamera's komen met een eigen lensvatting, omdat de lens bij dit type camera veel dichter op de sensor zit. Dat betekent dat je de lenzen van je spiegelreflexcamera dus niet zomaar op je systeemcamera kan schroeven, ook niet als ze van hetzelfde merk zijn.
Professionele fotografen maken gebruik van camera's met een full frame sensor. De goedkopere spiegelreflexcamera's hebben een zogenaamde crop sensor. Dit is een kleinere beeldsensor. Lenzen die speciaal voor deze crop-sensorcamera's zijn gemaakt, passen NIET op de full frame camera's van hetzelfde merk.
Dat hangt af van het budget dat je beschikbaar hebt, maar bijvoorbeeld ook van het soort fotografie dat je wilt beoefenen. Goede beginner spiegelreflexcamera's in 2022 zijn bijvoorbeeld de Canon EOS 2000D, Nikon D3500, Canon EOS 250D en de Nikon D5600.
Hoeveel kliks je camera kan maken
Over het algemeen is het vaak zo dat een budget camera zo'n 40.000 tot 80.000 kliks kan maken. Een semi-professionele camera kan er zo'n 100.000 tot 150.000 maken en een professionele camera kan er zo'n 150.000 tot soms wel 400.000 maken.
Met een spiegelreflexcamera vergroot je de mogelijkheden om een mooie foto te maken, maar een goede fotograaf kan in de juiste omstandigheden met het juiste licht ook een goede foto maken. Dit vereist dat je je camera beter leert kennen en veel experimenteert.
Een compact camera heeft een vaste lens en bij een systeemcamera en een spiegelreflexcamera bepaal je zelf met welk objectief je fotografeert of filmt. Een compact camera of een bridgecamera met veel zoom is ideaal voor op vakantie.
Er zijn systeemcamera's met optische zoeker en met elektronische zoeker. Als je werkt met zo'n viewer in plaats van met het beeldscherm heb je geen last van reflecties en maak je scherpere foto's, omdat je de camera zo dicht mogelijk bij je lichaam houdt. Hier kun je systeem camera's met zoeker vergelijken.
Voor het mooiste licht moet je foto's nemen tijdens golden hour: het licht net na zonsopgang en net voor zonsondergang. Je neemt ook best zo veel mogelijk foto's, dan is de kans groter dat die ene perfecte foto met het perfecte licht tussen de selectie zit.
Als je serieuzer aan de slag wilt met fotograferen of filmen, kies je een systeemcamera. Maar niet elke lens (of objectief) past op elke camera. Het systeem dat je kiest bepaalt welke lenzen en andere accessoires je er later bij kunt kopen.
Fullframe is de term die gebruikt wordt voor camera's die een sensor met een afmeting van 24 x 36 millimeter hebben. Dat formaat is even groot als het lichtgevoelige gedeelte van het ouderwetse filmrolletje. Fullframe camera's maken bovendien gebruik van de volledige beeldhoek die objectieven bieden.
Top systeemcamera's tot €750:
Canon M50 Mark II | Rating: 95/100 | Bekijk >> Canon EOS M200 | Rating: 94/100 | Bekijk >> Panasonic GX80 | Rating: 92/100 | Bekijk >> Sony A6000 | Rating: 90/100 | Bekijk >>
Het verschil tussen fullframe- en crop camera's
Over het algemeen hebben fullframe camera's een groter dynamisch bereik en heb je minder snel last van ruis bij een hoge ISO-waarde. Het grootste verschil is dat je met een fullframe de volledige beeldhoek van een objectief benut.
Sony A7 IV: beste allround fullframe systeemcamera
Wordt de Sony A7 IV dé klapper van 2022. Met features uit topmodellen Sony A1, A7R IV, A7S III en A9 II. Een echte hybride camera – voor fotografie én video. Uitstekende balans tussen prijs en kwaliteit.
Het aantal megapixels van een camera is essentieel als je foto's wil afdrukken in goede kwaliteit. Zo volstaat een camera van drie megapixels om een foto af te drukken in een standaardformaat voor een fotokader. Is de resolutie lager, dan zul je blokjes zien op de afdruk.