Het speenproces is na 7 a 8 weken voltooid en vanuit dit oogpunt zou het kitten dan het nest kunnen verlaten.
Het kitten mag sowieso niet jonger zijn dan 7 weken op het moment dat hij zijn moeder en nestgenoten verlaat. Dit is wettelijk zo bepaald. Houd er dus rekening mee dat jouw kitten minimaal 7 weken oud is wanneer je hem mee naar huis neemt.
Andere kittens drinken meer, maar minder vaak. Vanaf 5 a 6 weken wordt het kitten langzaam aan overgezet op vaste voeding als het kitten hier aan toe is. Sommige kittens willen de fles nog met tot 6-7-8-9 weken oud maar eten wel al iets zelf.
Vanaf 4 tot 5 weken na de geboorte kunnen de kittens bijgevoerd worden met kittenvoer, liefst met blikvoeding. Dit is zacht en daarom gemakkelijk te eten. Kittens moeten 5 tot 6 keer per dag gevoerd worden. U kunt het blikvoer op een schoteltje geven, uw kitten zal nog wel moeten leren eten van een schoteltje.
Het kitten kan al een beetje (waggelend) lopen en aan het eind van de derde week kan het gericht naar de moederpoes toe gaan. Het kitten kan zich nu al een beetje wassen. De snijtandjes kunnen doorkomen. In de derde of vierde week kunnen kittens kunnen het geluid van nestgenootjes of mensen in huis herkennen.
* De kittens verblijven de eerste 3 weken na de geboorte in een werpkist in een bench waar voor de moeder kattenbak voer en water staat. Voor moeder en kittens ideaal, veilig en ook hygiënisch.
Een pasgeboren kitten verliest extra veel warmte zolang het nog nat is van de geboorte en moet daarom zo snel mogelijk afgedroogd worden. U kunt een kitten warm houden met een in doeken gedraaide kruik warm water, met behulp van een elektrische warmtemat of van een warmtekussen dat u in de magnetron kunt opwarmen.
Het is belangrijk om te controleren of kittens voldoende drinken. Na het drinken dient het kitten rustig te gaan slapen en een gevuld buikje te hebben. Langdurig piepen en onrust kan op honger duiden. Om te weten hoeveel een kitten gedronken heeft, kan deze voor en na het drinken gewogen worden.
Kittens kunnen niet rillen van de kou. In de 1ste week heeft een kitten een temperatuur van ongeveer 36,5 graden (rectaal). Onder de 36 graden heeft het kitten een ondertemperatuur en mag er niet gevoed worden. Electrolyten is wel toegestaan.
Waarom je nieuwe kitten heel veel miauwt
Kittens miauwen dus omdat ze contact willen maken en houden met de moederpoes waarvan ze voor zorg en voedsel afhankelijk zijn. Ook wanneer een kitten wil eten, het koud heeft of bang is, zal het miauwen.
De eerste weken van hun leven drinken kittens alleen maar moedermelk. Tot 3 à 4 weken volstaat deze moedermelk, daarna kunnen de katjes bijgevoerd worden met blikvoeding. Vanaf 6 à 7 weken kunnen de meeste kittens over op vast voer en hoeven ze niet meer bij hun moeder te drinken.
Onder normale omstandigheden, heeft een kitten enkel en alleen moedermelk nodig vanaf haar geboorte totdat ze vier weken oud is. Tot dan dienen uw kittens geen vast voedsel te eten. Als ze jonger dan vier weken oud zijn, zult u ze de fles moeten geven met vervangende kittenmelk-flesvoeding.
Het speenproces is na 7 a 8 weken voltooid en vanuit dit oogpunt zou het kitten dan het nest kunnen verlaten.
Voordat ze bij u kwam wonen, was uw kitten er al aan gewend om een paar uur alleen met haar moeder te zijn. Als ze jonger is dan vier maanden, dan mag ze niet voor meer dan een paar uur alleen worden gelaten. Jonge kittens zijn nog steeds kwetsbaar en moeten regelmatig gecheckt worden.
In deze week gaat een kitten voor het eerst in een 'hinderlaag' liggen wachten met de staart gestrekt naar achteren en springt op de ander af. Kittens kunnen nu gaan klimmen en springen. Ze kunnen nu ook rechtop op hun achterpoten 'zitten'.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
In de natuur zal een moederpoes na enkele weken de kittens verplaatsen omdat het nest inmiddels naar urine en ontlasting ruikt wat roofdieren kan aantrekken. In dit geval is het een normaal verschijnsel op zoek naar een veiliger nest.
Normaal gesproken stimuleert het moederdier het kitten te plassen en poepen door het perianale gebied te likken. Op een 2-3 weken leeftijd zal het kitten zonder stimulatie ontlasten. Probeer zo snel mogelijk aan te leren dat een kitten plast en poept buiten hun nestgebied.
Katten zijn ook dieren die bij voorkeur door hun neus ademen; alleen bij benauwdheid, oververhitting of stress zullen katten met de bek open ademen. Uitzondering qua hijgen zijn kittens, deze kunnen zo wild spelen dat ze (over)verhit raken, hijgen vlak na druk spel is dus geen reden tot zorg.
Melk is niet nodig, het beste is om kittens hetzelfde voer te geven als bij het vorige baasje. Zo hoeft het niet te wennen aan andere voeding én aan een andere omgeving. Wil je toch overstappen naar andere brokken kies dan voor hoogwaardige kant-en-klaar voeding speciaal voor kittens.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Vaak waren deze kittens dan niet gezond. De moeder doodt ze dan om er niet verder energie in te moeten steken en zich te kunnen concentreren op de gezonde kittens. In gevallen waar alle kittens worden gedood, is dit meestal kort na de geboorte en vaak bij een eerste nestje.
De kittens moeten regelmatig (elke 2-3 uur) gecontroleerd worden of ze de tepel kunnen vinden en of ze genoeg drinken. Als dit niet het geval is kunt u ze helpen door ze aan de tepel te leggen.
Dat is de reden dat zwangere poezen nogal eens kiezen voor onhandige plekjes als veilig onderkomen: (bovenop) een kast, in de kelder, in een lade, onder of op bed, of achter de bank. Wanneer de poes telkens hinder ervaart op de plek waar het nest zich bevindt, zal ze de kittens blijven verplaatsen.
Geef de moederpoes zo veel mogelijk eiwitrijke voeding. Denk hierbij aan kittenbrokjes, gekookte kipfilet (zonder zout), gekookte koolvis, etc. Tevens is het erg van belang dat de moederpoes veel vocht binnenkrijgt doormiddel van geitenmelk, koffieROOM, bouillon, geitenyoghurt etc.