Wat is de gemiddelde levensduur van een matras? Een matras gaat vaak korter mee dan veel mensen verwachten. Het is verstandig je matras na 5 tot 10 jaar te vervangen. Zo zorg je er namelijk niet alleen voor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen, maar je voorkomt ook dat je matras onhygiënisch wordt.
Veel detailhandelaars en fabrikanten raden aan om matrassen om de 5 tot 10 jaar te vervangen. Buiten het feit dat een matras onderhevig is aan slijtage wordt het ook erg onhygiënisch om er nog veel langer op te slapen.
Om te voorkomen dat je rug- en nekklachten krijgt en daardoor een minder goede nachtrust, is het belangrijk om je matras op tijd te vervangen. Je matras geeft actieve ondersteuning aan je lichaam, ontlast de spieren en neemt vocht op. Door een goed matras kan je lichaam optimaal ontspannen.
De uitslag van onze kleine praktijkproef is tekenend: 6 testslapers gaven de voorkeur aan de goedkope matras en 6 aan de dure. Waar de ene testslaper een matras als hard en stug beoordeelde, vond de andere testpersoon dezelfde matras zacht en soepel. Kortom: de prijs zegt niets over het ligcomfort van een matras.
Op je matras breng je gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht door. Het is daarom niet verkeerd om je matras eens in de zoveel maanden een schoonmaakbeurt te geven. Maar hoe doe je dat dan? Volgens huishoudgoeroe Zamarra Kok hoef je je matras helemaal niet te reinigen als je een goede molton (een soort beschermhoes) hebt.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Als een matras te zacht is merken we dat meestal doordat we te weinig steun krijgen in de onderrug. De onderrug wordt dan al snel niet meer ondersteund en het lichaam zakt ver weg in het matras. Daarnaast kan je op een harder matras ook gemakkelijker omdraaien en beweging.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Als je een nieuwe matras hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.
Nadelen Tempur Matras:
Zakt door aan het bekken in elke slaaphouding. Volledig synthetisch. Temperatuurgevoelig. Minder goede vocht- en warmteregulatie.
De retour gestuurde matrassen worden gedoneerd, gerecycled of gereinigd en als refurbished matras opnieuw verkocht. Zo kun je bijvoorbeeld hier een Emma O2 refurbished matras kopen. Als je een Emma Matras bestelt, weet je dus zeker dat jouw matras helemaal nieuw is.
Een groeiend aantal merken verkopen matrassen met een proefperiode. Gedurende die periode kun je er thuis op slapen en is het mogelijk om het matras retour te sturen en het volledige bedrag terug te krijgen indien het matras niet naar wens is.
Emma: emma-matras.nl, 100 dagen proefslapen. Hema: hema.nl, 100 dagen proefslapen. Snoozzy: snoozzymatras.nl, 100 dagen proefslapen. Lidl: meerdere merken via lidl-shop.nl, 90 dagen proefslapen.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras. Slapen op een te hard matras geeft een additionele druk op de rug, dat voor sommige patiënten tot meer rugpijn resulteerd.
Ligt u op uw matras in een kuil? Als korte termijn oplossing kunt u dan het matras omdraaien zodat u minder last heeft van de kuil. Echter is de beste oplossing het aanschaffen van een nieuw matras. U doet er in dit geval verstandig aan om een nieuw matras te kopen van hoogwaardige kwaliteit.
Houdt uw rug niet te scheef tijdens het slapen, anders wordt u wakker met pijnlijke spieren. En zorg voor een matras dat een beetje mee beweegt. Op die manier kunt u nog in een S-vorm gaan liggen. Dat lijkt misschien slecht, maar de meest comfortabele slaap is als uw ruggenwervels in een natuurlijke vorm liggen.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Fris je matras op door er wat baking soda op te strooien en het een paar uur te laten inwerken voordat je het opzuigt met de stofzuiger. Zo hoef je de tijk niet naar de stomerij te brengen. Of erger – een nieuw matras aan te schaffen. Baking soda ontsmet en dood bacteriën.
Wist je dat je elke nacht gemiddeld een kwart liter vocht verliest in bed? Dit vocht wordt geabsorbeerd door je matras, waardoor er (gele) vlekken kunnen ontstaan. Daarom is het belangrijk om je matras goed te onderhouden en regelmatig te reinigen.