In zowel bloem, meel als volkoren(tarwe)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meest gezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft.
Kokosmeel bevat veel meer vezels en minder vetten dan amandelmeel. Wanneer je amandelmeel wilt vervangen door kokosmeel kun je beginnen door de helft van de hoeveelheid amandelmeel te vervangen door kokosmeel.
Volkorenbloem geeft je energie en bouwstoffen voor je lichaam. Ook amandelmeel, kokosmeel of boekweitmeel zijn fijne alternatieven. Deze bevatten meer voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, onverzadigde vetten en mineralen zoals magnesium en fosfor.
Havermout zit dus vol goede vezels (zit je lekker lang vol van) maar ook antioxidanten. Dus ja, je kunt wel stellen dat havermout gezonder is dan havermeel.
Pindameel is een vetarm koolhydraatrijk meel alternatief en wordt gemaakt met Amerikaanse pinda's. De pindameel bevat van nature weinig koolhydraten en valt daardoor onder koolhydraatarm meel.
Het aantal koolhydraten per 100 gram meel is het laagst in amandelmeel (16 gram), maar ook de hoeveelheid in kokosmeel (18 gram) is vrij laag. Bij de andere meelsoorten varieert de hoeveelheid tussen 58 en 72 gram, waarbij patent tarwebloem het meest rijk is aan koolhydraten.
Frans meel heeft een eiwitgehalte van 12-13%, wat hoger is dan veel andere meelsoorten (Journal of the Science of Food and Agriculture), waardoor het ideaal is voor een groot aantal baktoepassingen.
In principe kun je elke dag van havermout genieten, maar let wel op de grootte van je porties. Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken.
De minste calorieën vind je in de havermout van Leev, de meeste calorieën in de havermout van Smaakt. De producten van AH en Quaker zitten daar netjes tussen.
Bloem vervangen door amandelmeel
De bloem zorgt voor luchtigheid in het baksel, amandelmeel is wat steviger. Hierdoor kan je het niet 1 : 1 vervangen. Probeer zelf uit wat je het fijnst vind en ga ongeveer voor de volgende verhoudingen: 100 gr bloem = 150 gr amandelmeel.
Spelt (Triticum spelta) is verwant aan tarwe of zachte tarwe (Triticum aestivum). De spelt die tegenwoordig in brood zit, komt meestal voort uit een kruising tussen deze twee granen. Daarom zijn de eiwitten in spelt erg vergelijkbaar met die in tarwe. Spelt en speltbrood bevatten dus inderdaad gluten.
Bloem is fijner van structuur en het heeft minder vezels. Hierdoor is bloem doorgaans beter geschikt voor het bakken van koekjes en cake. Meel is juist veel terug te vinden in recepten voor broden en kan ook in pannenkoeken gebruikt worden.
Studies wijzen uit dat kokosmeel het slechte cholesterol LDL kan verlagen. De goede MCT vetten in kokosmeel geven een boost aan je metabolisme, dit kan gewichtsverlies stimuleren. Kokosmeel bevat vele mineralen die helpen bij de bouw en het behoud van sterke botten en huid.
Roggemeel voor heerlijk roggebrood | Baktotaal
In dit meel zitten wel pentosanen waardoor je er wel goed brood van kan bakken. Daarnaast wordt deze meel ook gebruikt voor het bakken van roggebrood, knäckebröd en pepernoten.
Veel vitaminen en mineralen
Ook bevat amandelmeel veel ijzer wat helpt om vermoeidheid te verminderen. En nog meer mineralen zitten in amandelmeel zoals fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom. Heel veel dus. Lekker en gezond!
Je kan gewone bloem gram voor gram vervangen door havermeel. Let er wel op dat havermeel graag vocht opzuigt, dus dat je wel stevig moet blijven roeren als je het ergens door mengt.
Tip 1: gebruik geen patentbloem
Patentbloem is voedingsrijk maar bestaat vooral uit koolhydraten (suikers). In de bijgaande tabel zie je dat volkorenmeel alles in zich heeft om voedzaam te zijn. Voor een smaakvolle en gezonde pizzabodem kun je daarom beter volkorenmeel (Tipo 2 of integrale) gebruiken.
Met patentbloem krijg je over het algemeen een beter resultaat. Dit type bloem is beter geschikt voor luchtigere baksels. Doordat patentbloem meer eiwitten bevat die goed zijn voor de glutenvorming, krijg je een elastischer en luchtiger deeg. Hierdoor is patentbloem perfect voor het bakken van brood, cakes en taarten.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Frans meel, ook bekend als “farine de blé tendre”, staat bekend om zijn hoge eiwitgehalte in vergelijking met andere meelsoorten. Het eiwitgehalte in bloem wordt gemeten als percentage van het totale gewicht van de bloem, en Franse bloem heeft doorgaans een eiwitgehalte van ongeveer 12-13%.
Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen.
(Volkoren)meel en bloem
Volkorenmeel wordt gemaakt door hele granen fijn te malen. In tegenstelling tot bloem wordt het daarna niet gezeefd, waardoor zemelen en kiemen in het volkorenmeel aanwezig blijven. Volkorenmeel is de gezondste keuze.