Naast bleek is groene zeep of ossengalzeep ook een sleutel tot succes bij het verwijderen van gele vlekken uit kleding. Het enige dat je moet doen, is de vlek insmeren met de zeep, laten intrekken en vervolgens wassen in de wasmachine.
Vul een kopje met ammoniak.Dep de ammoniak met een zuivere en droge doek op de gele vlek.Laat dit een uur inwerken voordat u de kleding wast.Meng het sap van een citroen met even veel water.
Stel je gebruikelijke (witte) wasprogramma in en de kleding komt er weer friswit uit. Je kunt eventueel ook van tevoren de gele vlekken insmeren met citroensap voordat je het in de machine stopt, óf een emmer vullen met warm water en een half glas citroensap waar je het kledingstuk een nachtje in laat weken.
De eerste manier om zweetplekken uit je kleding te krijgen is door gebruik te maken van baking soda. Meng baking soda en water met elkaar, zodat er een pasta ontstaat. Wrijf vervolgens deze pasta over de vlekken en laat dit voor ongeveer twee uur intrekken.
Schoonmaakazijn is ideaal om jouw vergeelde witte was weer wit te krijgen. Stop je vergeelde items in een emmer met water en wat azijn en laat het weken voor een drietal uurtjes. Daarna doe je jouw items nog even in de wasmachine zodat ze terug een fijn geurtje hebben en voilà de vlekken of verkleuring is weg.
Breng een pasta van citroensap en zout aan op de zweetvlekken. Citroensap en zout werken samen om de zweetvlekken uit witte kleding te verwijderen en kunnen helpen bij het verlichten van de geur. Smeer het mengsel op het kledingstuk en laat een paar uur inwerken voor het wassen.
Je kunt ook maïzena, bakpoeder, natron/baking soda of bloem gebruiken om vlekken te verwijderen. Strooi gewoon op de vlek en wacht tot de olie is geabsorbeerd. Was vervolgens zo heet mogelijk. Als de vlekken zijn ingedroogd, gebruik dan water en galzeep om de vlek te verwijderen.
Shirts en overhemden wassen
Na de behandeling met schoonmaakazijn of Biotex is het belangrijk om jouw shirt of overhemd met zweetgeur of zweetvlekken goed te wassen. Gebruik een hogere temperatuur dan je gewend bent. Op die manier was je de plekken goed schoon, ook als die vermengd zijn met bijvoorbeeld deodorant.
De NIVEA Invisible for Black & White-producten kunnen interessant zijn voor iedereen die witte strepen op kleding wil vermijden. Ook voorkomt deze deodorant vlekken in het textiel, zoals de welbekende gele vlekken in witte kleding.
Clinique for MenAntiperspirant Roll. De antiperspirant formule beschermt tegen nare geurtjes én vochtige oksels. Daarnaast laat de deodorant geen witte vlekken na op donkere kleding en beschermt 'ie zeer lang. Deze deodorant is 100% parfumvrij en getest op allergieën.
Deodorant vlekken verwijderen met azijn
Laat het kledingstuk hier een half uur tot een uur in weken. Wilt u meer ingetrokken deodorant vlekken verwijderen? Meng dan gelijke delen water en azijn en week hier alleen de vlek in. Borstel de vlek met een oude tandenborstel zoveel mogelijk af.
Het wondermiddel: soda
Dus ook gele vlekken uit je witte kleding verwijderen. Maak een papje van (baking) soda en water en smeer dit over de vlekken. Laat het een uur of drie weken en was uit. Jij kunt weer goed voor de dag komen.
Tip: als er zweetvlekken in een shirt zitten en het vies ruikt, week het dan 30 minuten in koud water met een reinigingsoplossing bestaand uit gelijke delen azijn en baksoda voordat je het shirt wast.
Gele vlekken kunnen in kleding ontstaan wanneer zweetplekken zicht vermengen met een anti-transpirant of deodorant. Het aluminium in de anti-transparant of deodorant gaan een chemische reactie aan met de zouten in het zweet.
Wassen met azijn
Azijn - hoe simpel ook - is topspul. Zorg ervoor dat je altijd een paar flessen op voorraad hebt. Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Zo goed als alle pannen en potten kun je schoonmaken met baking soda, behalve degenen die gemaakt zijn van aluminium. Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren. Bij deze potten en pannen kun je beter even met water en zeep aan de slag.
Probeer je overhemd te weken in een emmer met azijn en water of voeg een klein scheutje azijn toe aan je was. Je overhemd zal weer als nieuw uit het sopje of wasmachine komen. Benieuwd hoe dat komt? De azijn weekt bacteriën los die voor vlekken en nare geurtjes zorgt.
Hoe krijg je zweetgeur uit kleding? Azijn is een sterk middel om zweetgeur uit je sportkleding of gewone kleding te halen. Je doet dit door je kleding of sportkleding een nachtje in een emmer met water en azijn te laten liggen. Vul een emmer met water, doe er een flinke scheut azijn bij en laat je kleding weken.
Als je op zoek bent naar een deodorant die effectief werkt tegen zweetgeur, dan is een deodorant met aluminium de beste optie. Aluminium werkt door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren, waardoor je minder gaat zweten. Dit helpt om de geur van bacteriën die in zweet groeien te verminderen.
Gebruik een anti-transpirant tegen okselzweet
Anti-transpiranten zijn beter geschikt dan deodoranten om overmatig zweten tegen te gaan. Ze bevatten namelijk stoffen die de zweetkleuren minder actief maken. Populaire middelen zijn onder meer syNeo5, en Odaban. Probeer trouwens zeker ook de okselroller van Axitrans!
Maak een papje van een halve uitgeperste citroen en ongeveer twee theelepels zout. Gebruik dit mengsel om de kleding ermee in te smeren. Laat het een uurtje intrekken, eventueel in de zon als die schijnt. Spoel de kleding daarna uit met koud water, en was het daarna zoals je dat altijd zou doen in de wasmachine.
Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren. Een symptoom wat vaak voorkomt bij mensen die last hebben van overmatig zweten (Hyperhidrose).