Typisch Nederlands eten, nummer één: stamppot Nou, een duik in de geschiedenis leert dat hutspot tot aan het einde van de negentiende eeuw eerder een soort stoofpot was. En, zo schrijft Janneke Vreugdenhil in De Bijbel van De Nederlandse Keuken, pas in 1929 verscheen het eerste recept voor andijviestamppot in de krant.
Stroopwafels zijn ook mede het bekendste eten van Nederland. De stroopwafel bestaat uit twee ronde wafels met ruitpatroon, met daartussen de heerlijke bekende siroop. De siroopwafel, beter bekend dus als de stroopwafel is een echte Nederlandse delicatesse.
Groenten worden op 89% van de dagen gegeten. Vlees en vleesvervangers worden op 87% van de dagen gegeten. Fruit, noten en olijven worden op 77% van de dagen gegeten. Aardappelen worden op iets minder de helft van de dagen geconsumeerd.
Dus ik had geen idee wat ik kon verwachten van het nationale gerecht van het land, stamppot . Ik kan niet zeggen dat de naam zelf echt smakelijk klonk, en ik denk ook niet dat mijn indruk van het gerecht veranderde toen ik leerde wat het was: aardappelpuree gemengd met boerenkool en geserveerd met gerookte worsten.
Nederlanders eten vroeg, veel gezinnen eten al om 17.00 of 18.00 uur. De maaltijd bestaat vaak uit vlees en twee soorten groenten, of een groentepuree (bestaande uit één of meerdere soorten groenten, geserveerd met jus, rookworst, een rookworst of een ander soort vlees) .
Het oudste gerecht van Nederland: zuurvlees.
Wat is typisch Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Een Hollander loopt op klompen en eet graag kroketten, drop en bruin brood met hagelslag. Een maaltijd bestaat in Nederland uit aardappelen, vlees en groenten en er wordt naar muziek uit een draaiorgel geluisterd.
Als je aan Nederland denkt, denk je in eerste instantie aan windmolens, grachten, tulpen, kaas en de Hollandse Meesters . Dat is logisch, want deze culturele iconen zijn wereldberoemd en mogen eigenlijk niet ontbreken bij een bezoek aan ons land.
Nederlands ontbijt
Voor veel Nederlanders bestaat het ontbijt uit een boterham of 2 met beleg. Nederlanders eten daarnaast ook wel beschuit, ontbijtkoek, yoghurt of havermout als ontbijt. Vaak worden boterhammen belegd met hartig of zoet beleg. Denk maar aan een paar plakken kaas, pindakaas of hagelslag.
Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis. Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week.
De Nederlandse eetcultuur is sterk gebaseerd op vlees, brood en aardappelen . Het is niet ongebruikelijk dat Nederlanders 's ochtends en 's middags brood eten en de dag afsluiten met aardappelen, groenten en vlees.
Nederland eet en drinkt steeds gezonder
Dat blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling 2019-2021. Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken.
Goed gevulde groentesoep, verse groente en zacht gegaard rundvlees. Huzarenstukje; aardappel houdende salade met gekookte ham, augurk, appel en groenten met brouwbrood en kruidenboter. Huisgemaakte aardappeltaart met spek, ui en Hollandse kaas.
De Nederlandse landbouwsector produceert voornamelijk granen (met name tarwe), voedergewassen (zoals voedermaïs) en aardappelen . De tuinbouwsector richt zich op groenten en bloembollen. Nederlandse kassen produceren voornamelijk groenten en bloemen zoals paprika's en rozen.
Karakter. Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt informeel vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
Nederland bestaat voor het grootste deel uit delta-afzettingen (behalve in Limburg). Deze worden afgezet door een rivier waar deze in de oceaan uitmondt. Er zijn dus geen heuvels.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Nederlanders staan bekend om hun handelsgeest, openheid voor mensen uit andere landen, internationale ambities en innovatieve denkwijzen .
Hakhoning, zuurstokjes, zeeuwse babbelaars, haagse hopjes, framboosjes en trekdrop zijn heerlijke snoepsoorten uit de jaren 70. Deze zijn allemaal verkrijgbaar bij CandyOnline.
Rijke mensen hebben vaak toegang tot exclusieve ingrediënten en chef-koks die gastronomische meesterwerken creëren. Kaviaar, truffels, foie gras en zeldzame wijnen zijn slechts enkele voorbeelden van ingrediënten die regelmatig op hun tafels verschijnen.
Snert en frikandel speciaal scoorden ook hoog
Van stamppot boerenkool en hutspot tot snert, en van 'AGV' (aardappels, groenten en vlees) en pannenkoeken tot kapsalon. Stamppot boerenkool werd van al die gerechten het vaakst aangewezen als 'nationaal gerecht', op de voet gevolgd door snert.