OSB heeft vergelijkbare geluidsisolerende eigenschappen als gipsplaat of MDF.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Poreuze oppervlakken absorberen meer geluid (vooral hoge tonen) dan harde (niet poreuze) oppervlakken. Een voorbeeld van deze poreuze isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezel. Steenwol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol.
Hout is een materiaal data als licht beschouwd wordt. Daarom is het zeer efficiënt voor het dempen van luchtgeluid. Om dezelfde redenen is het echter minder efficient voor het dempen van contactgeluid (zoals het geluid van stappen op de bovenverdieping).
PU schuim, oftewel polyetherschuim, is een zacht en flexibel materiaal met een open celstructuur. Het materiaal heeft zowel goede geluidsabsorberende als geluidsisolerende eigenschappen. De variant die als piramideschuim verwerkt wordt, wordt voornamelijk gebruikt voor geluidsabsorptie.
Het plaatsen van een voorzetwand is een vaak toegepaste methode bij geluidsisolatie. Bij een voorzetwand wordt een frame voor de muur geplaatst waarop een isolatiemateriaal wordt aangebracht. Dit kader wordt dan afgewerkt met gipsplaten. Het geluid dat voorbij de buitenmuur geraakt, wordt geabsorbeerd door de isolatie.
Een zacht oppervlak (denk bijvoorbeeld aan een grasmat) dempt geluid beter dan een hard of glad oppervlak (bijvoorbeeld bestrating of het wateroppervlak van een vijver). Geluid van hoge frequentie wordt ook beter gedempt (door lucht) dan lage tonen (lange golven).
Geluidsoverlast? Veel geïnteresseerden vragen zich af of houtskeletbouw niet erg gehorig is. Zeker bij meerlaagse woningen is het aan te raden om een zwevende dekvloer als verdiepingsvloer te laten leggen. Het vermindert contactgeluid tot een aanvaardbaar niveau.
Volgens de massawet, hoe zwaarder een muur, hoe beter de isolatie (tegen luchtgeluid). De gemiddelde geluiddempingsindex (R) van een massieve muur bestreken met een luchtdichte, homogene pleisterlaag, bedraagt ± 47 dB.
Piepschuim is geluiddempend. Het is zeer geschikt om tegen wanden aan te brengen als u ruimten geluidsdicht wilt maken. U kunt bij ons kiezen uit verschillende kwaliteiten en soorten schuim.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Een aantal voorzetwanden die goed te gebruiken zijn voor geluidsisolatie zijn: – Multiflex, Spaanplaat en MDF-plaat met een dikte van 18 mm. – Gipsvezelplaten met een dikte van 10 mm. – Cementgebonden vezelplaten met een dikte van 12 mm.
Hardhout: Meranti, Merbau en Afzelia zijn hardhoutsoorten. Prijziger dan de zachte houtsoorten, maar wel duurzamer en hebben een iets betere isolatiewaarde. Er bestaan naast massief kozijnen ook houten profielen met een isolerende kern.
Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
Er zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen tegen het contactgeluid. Zo kunt u als isolatie maatregel tussen vloer en plafond kiezen uit een aantal opties voor een goede demping van het geluid: Glaswol/ Steenwol of PS isolatie aanbrengen tussen vloer en plafond. Isolatieplaten als ondervloer.
Het hoge soortelijke gewicht van de fermacell Gipsvezelplaten zorgt voor een opmerkelijke geluidsweerstand. Een enkele wandconstructie van 100 mm dik realiseert een geluidsisolatiewaarde van Rw=52dB.
De meest effectieve oplossing om geluidsoverlast via de muur te verhelpen is door een geluidsisolerende voorzetwand te plaatsen. Dit is tevens de duurste en lastigste optie. Een voorzetwand is een wand die los staat van de muur. Niet als een kast, maar door een houten frame.
De materialen zijn poreus en dus licht (glaswol, rotswol, plastiekschuim, geëxpandeerde houten platen, …) en worden gekenmerkt door een zeer hoge absorptie bij hoge frequenties.
Woningscheidende muren isoleren
Dat kan bijvoorbeeld een isolatielaag van glaswol zijn, die het geluid absorbeert en zo de akoestiek tussen twee woningen verbetert. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat de verende laag van akoestisch presterend isolatiemateriaal gemaakt moet zijn.
Vindt een huis met houtskeletbouw ook een groot risico. Daarom is het krijgen van een hypotheek voor zo'n huis niet altijd even makkelijk. Dit heeft vooral te maken met de duurzaamheid van het hout. De kwaliteit gaat achteruit wanneer het niet goed onderhouden wordt en daardoor verliest het huis snel zijn waarde.
Houten huizen zijn koud, gammel, gehorig, brandgevaarlijk en lelijk. Ze rotten al snel weg, hebben veel onderhoud nodig en gaan minder lang mee dan stenen huizen. Bij de eerste de beste storm waaien ze om en bij een overstroming drijven ze weg.
Maak een isolerende schutting van zwaar materiaal (bijvoorbeeld watervast betonplex, baksteen of perspex). Maak deze schutting zo hoog mogelijk. Om geluid buiten uw tuin te houden heeft u dus geen akoestische panelen in uw tuin nodig.
Geluidsabsorberende materialen zijn poreus (je kan er door blazen). Zo wordt het geluid voor een deel geabsorbeerd. Deze producten zijn ideaal om de akoestiek in een ruimte te verbeteren (wegnemen nemen van vervelende galm, echo etc.).
Voor overlast bestaan geen duidelijke criteria. Jouw buren mogen je uiteraard niet teveel hinder bezorgen met bijvoorbeeld geluid en stank. Een buurman die af en toe piano speelt kan vervelend zijn, maar dit valt niet onder ontoelaatbare overlast.