De beurskrach van 1929 was de plotselinge ineenstorting van de aandelenkoersen op de beurs van Wall Street die plaatsvond in oktober 1929. De beurskrach had wereldwijd catastrofale gevolgen en gold als directe oorzaak van de crisis van de jaren 30.
Op de Zwarte Donderdag in 1929 vond de beurskrach plaats in New York. De beurs van Wall Street stortte op die dag in, wat een wereldwijde economische crisis tot gevolg had in de jaren '30.
Op 24 oktober 1929 ging de beurs in New York op ongekende wijze onderuit. Na deze zwarte donderdag volgde een wereldwijde economische crisis. Duitsland werd extreem hard getroffen omdat de vele leningen die in Amerika waren afgesloten nu moesten worden terugbetaald.
Een beurskrach of beurscrash is een plotselinge sterke schoksgewijze daling van de koersen van een aanzienlijk deel van de aandelen op de effectenbeurs. Een beurskrach is wat anders dan een zogeheten bearmarkt, waarbij koersen over langere tijd gestaag dalen.
We spreken van een beurscrash (of beurskrach) wanneer aandelenkoersen plotseling (zeer) sterk dalen. Deze plotselinge daling gaat vaak gepaard met paniek en een hoop onrust.
Doorgaans zijn aandelen in sectoren zoals levensmiddelen en basisconsumptiegoederen, nutsbedrijven en de gezondheidszorg de meest recessiebestendige sectoren om in te beleggen tijdens een recessie.
Dit verschilt sterk per beurscrisis. Bij de ene crisis kan de koers zich binnen een paar maanden herstellen. De andere crisis leidt tot een herstelperiode van enkele jaren. Gemiddeld duurde het 25,4 maanden voordat de koers zich weer het hersteld.
Volgens Stockton is er een kans van 80 procent dat de beurs dit jaar nieuwe dieptepunten bereikt, ook na de gestage daling van aandelenkoersen in 2022. "Dit wordt waarschijnlijk een kanteljaar en dat maakt het heel lastig om te voorspellen waar de S&P 500-index aan het eind van het jaar zal staan.
Beurscrashes worden zowel veroorzaakt door paniek onder beleggers als door onderliggende economische factoren. Als beleggers het vertrouwen verliezen, kan dat leiden tot een forse stijging van het aantal verkopen op een aandelenbeurs en daarmee tot grote koersdalingen, waardoor een massale sell-off kan ontstaan.
Witte Donderdag is een dag uit de Goede Week, de week voor Pasen. Deze donderdag heet zo omdat in de kerk en de kerkdienst de kleur wit wordt gebruikt. Degene die de dienst leidt, draagt bijvoorbeeld witte kleren. Zoals een wit kazuifel, een speciaal gewaad voor in de kerk.
Op de aandelenbeurs speculeerden veel mensen met geleend geld. Dit geld zat weer in de banken die in crisis verkeerden. Op 24 oktober 1929 (Zwarte Donderdag) barstte de zeepbel en klapten de aandelenkoersen in elkaar.Vijf dagen later (zwarte dinsdag) stortte de effectenbeurs in.
In een notendop ontstond die mondiale crisis door overproductie in de landbouw en industrie. Na de beruchte beurskrach van 24 oktober 1929 in de VS stortte ook het Amerikaanse bankwezen en vervolgens de internationale handel in. Zo brak een lange periode van krimp en ongekende werkloosheid uit.
De jaren 1929-1940 worden meestal aangeduid als 'de crisisjaren' of als 'de grote depressie': een lange periode van krimp in de economie en van grote werkloosheid.
De Grote Depressie is de naam voor de zware, wereldwijde economische crisis tijdens de jaren 1930, die begon in de Verenigde Staten. De Grote Depressie was het gevolg van de beurskrach van 1929, toen de markten plotseling ineenstorten.Hierdoor ontstond veel werkloosheid en armoede.
De Amerikaanse New Deal was een omvangrijk sociaal en economisch hervormingsprogramma van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt, ook wel bekend als FDR, om de Verenigde Staten uit het slop van de Grote Depressie te trekken.
Ja, het is nu verstandig om te beleggen, mits je er het geld voor hebt. Er is namelijk geen 'beste' moment om in te stappen. Een goed rendement wordt niet bepaald door 'timing the market', maar door 'time in the market'. De tijd dat je belegd bent is namelijk veel belangrijker dan het timen van het instapmoment.
En 2008 was met een daling van 52 procent helemaal een rampjaar. Maar 2023 was dus een goed jaar voor beleggers in aandelen. Als je het dividend meetelde dan werd je met een belegging in de AEX-index zelfs ruim 17 procent rijker. Dat is veel meer dan de paar procent die je op een spaarrekening krijgt.
Een meerderheid van de Nederlandse bevolking verwacht dat de economische gevolgen van de coronacrisis nog geruime tijd voelbaar zijn. Hoewel onderling grote verschillen bestaan, verwacht ruim de helft van de respondenten dat de economische crisis tussen 6 maanden en 2 jaar zal duren (Figuur 1).
Je verdient er dan minder aan dan voorheen, het aandeel wordt minder aantrekkelijk en de koers daalt. Het kan ook anders. Een bedrijf kan aankondigen dat het wel dividend uitkeert, maar dat dit zal gebeuren in de vorm van een dividend in aandelen, een zogenoemd stock-dividend.
Vrijdag is veelal de dag waarop aandelen het meeste stijgen. Dus dat is de aangewezen dag om uw aandelen te verkopen.