Gaat u overstappen naar een nieuwe baan en heeft u vakantie-uren over die u niet meer kunt opnemen? Dan krijgt u deze vakantie-uren uitbetaald. Verder mag u de wettelijke vakantie-uren die u niet meer kunt opnemen, bij uw nieuwe werkgever opnemen.
3. “Ik verander van werkgever, kan ik mijn vakantiedagen gewoon meenemen?” Gaat een bediende uit dienst, dan heeft hij door zijn tewerkstelling opgebouwde vakantiedagen. Die vakantiedagen kan hij later opnemen bij zijn nieuwe werkgever.
Wat gebeurt er met vakantiedagen bij uitdiensttreding? Als er nog vakantiedagen openstaan op het moment dat een medewerker uit dienst gaat, kan je deze vakantiedagen uitbetalen. Een medewerker kan er ook voor kiezen deze vakantiedagen aan het einde van de dienstperiode op te nemen.
De regels voor het opnemen van de vakantiedagen nadat de medewerker ontslag heeft genomen, zijn hetzelfde als tijdens het dienstverband. Als je medewerker vakantiedagen wil opnemen dan moet hij dit schriftelijk kenbaar maken (voor geïnteresseerden, artikel 7:638 lid 2 BW).
Je nieuwe werkgever betaalt je ook vakantiegeld, maar mag het reeds uitbetaalde vertrekvakantiegeld in mindering brengen. In de praktijk betekent dit dat je in het eerste jaar op je nieuwe werk weinig of geen loon krijgt in de maand waarin het dubbel vakantiegeld betaald wordt aan je collega's.
De vakantiedagen die je nog niet gebruikte, mag je bij de nieuwe werkgever opnemen. Hij of zij zal je voor deze vrije dagen eveneens enkel en dubbel vakantiegeld betalen, en dit terwijl de vorige werkgever je hier ook al een som voor stortte.
Het vakantiegeld is een wettelijk recht en is in Nederland 8% van het bruto jaarsalaris. Meestal wordt dit in mei uitbetaald, maar bij ontslag wordt het opgebouwde bedrag meegenomen in de eindafrekening. Dus het bedrag dat iemand heeft opgebouwd, moet je betalen als deze medewerker uit dienst gaat.
Je kunt (meestal) niet al je vakantiedagen opnemen
In de praktijk zal de gemiddelde werkgever hier niet mee akkoord willen gaan. Een werknemer mag in principe zelf bepalen wanneer en hoeveel vakantiedagen hij opneemt, maar de werkgever kan hier bezwaar tegen maken als er sprake is van gewichtige redenen.
Als er geen afspraken over te veel opgenomen vakantiedagen zijn vastgelegd, communiceer dan goed met je werkgever. Als je te veel vakantiedagen hebt opgenomen, moet je deze als werknemer in principe compenseren bij de eindafrekening van je dienstverband.
Je hebt het recht je opgebouwde vakantiedagen op te nemen voordat de arbeidsovereenkomst eindigt. Een vakantiedag opnemen betekent dat je vrij bent, terwijl je wel doorbetaald krijgt, net als bij een gewerkte dag. Je werkgever moet hier wel mee akkoord gaan.
In sommige gevallen kan je er beter voor kiezen om je vakantie uren op te maken.Dit is financieel minder aantrekkelijk dan het te laten uit betalen maar het levert je wel extra vrije tijd op. Het is financieel aantrekkelijker om door te werken maar je betaalt meer belasting over het uitbetaalde vakantie uren.
Ja, een werknemer kan vakantiedagen meenemen naar een volgend kalenderjaar. Maar niet onbeperkt. Voor vakantiedagen geldt de volgende houdbaarheid: Voor wettelijke vakantiedagen is de houdbaarheid 6 maanden.
“Ook als een werknemer geen gebruik maakt van zijn vakantiedagen, moet de werkgever ervoor zorgen dat alle wettelijke vakantiedagen vóór 31 december 2021 zijn opgenomen. Uiteraard mag de werkgever geen vakantiedagen opleggen.
Een werkgever hoeft werknemers in die situatie geen vrij te geven. Doet de werkgever dat wel, dan komen de teveel opgenomen dagen bij beëindiging van het dienstverband uiteindelijk voor rekening van de werkgever. Lees hier ook alles over het kopen en verkopen van vakantiedagen.
Bij een 40-urige werkweek heb je wettelijk recht op 20 vakantiedagen. Veel werkgevers geven er echter nog minimaal 5 dagen extra bij. Check daarom altijd even je contract. Zo weet je precies hoeveel vakantiedagen je te besteden hebt.
Tijdens de eerste 5 jaar tewerkstelling: progressieve opbouw. Vanaf het 5de jaar anciënniteit: 3 weken per begonnen jaar anciënniteit. Vanaf 20 jaar anciënniteit: 2 weken per begonnen jaar anciënniteit (scharnierjaar) Vanaf 21 jaar anciënniteit: 1 week per begonnen jaar anciënniteit.
Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
Als u ontslag neemt, stopt uw contract.Uw werkgever moet dan een eindafrekening maken. Dat is uw laatste salarisstrook. Hierop staat alles waar u nog recht op heeft.
Zoals voorheen worden niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen vóór 31 december van het vakantiejaar uitbetaald, ook als ze zijn overgedragen. De berekening van het loon voor de niet-opgenomen dagen gebeurt op basis van het loon van de maand december van het vakantiejaar.
Wanneer u werkdagen van 8 uur per dag heeft, betekent dit dat u in totaal 16 dagen vakantie per jaar kunt opnemen. De wettelijke vakantiedagen mag u als werknemer zijnde meenemen naar het volgende jaar. Het is van belang dat u deze wettelijke vakantiedagen binnen 6 maanden na het opbouwjaar op zal nemen.
Binnen de vijf jaar staat elk verlofuur voor het actuele loonuur. Ook kunt u deze uren meenemen naar uw nieuwe werkgever als hij binnen de sector GGZ valt. U kunt bij uitdiensttreding ook kiezen voor uitbetaling of levensloop.
Niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen vervallen op 1 juli 2024; dus zorg dat je die in ieder geval op tijd opneemt. Deze kun je immers ook niet uit laten betalen. Bovenwettelijke vakantiedagen kun je rustig meenemen naar volgend jaar, tenzij je al op de grens van vijf jaar opsparen zit.
Je werkgever mag je wettelijke vakantiedagen niet zomaar uitbetalen. Uitbetaling kan alleen als je deze vakantiedagen door langdurige ziekte niet hebt kunnen opnemen. Of als je contract eindigt en je nog vakantiedagen over hebt.
Vakantiedagen uitbetalen: in de wet is geregeld dat de uitbetaling voor niet genoten vakantiedagen (of vakantie uren) gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie (artikel 7:641 BW). Anders gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 94.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.